Ο άμεμπτος Άκης, η... χαζούλα Βίκυ, ο ικέτης Ζήγρας, ο οικογενειάρχης Σμπώκος

Επιχειρήματα κάθε είδους επικαλούνται οι συνήγοροι υπεράσπισης στην πολύκροτη υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου, ώστε να κερδίσουν την επιεική αντιμετώπιση του δικαστηρίου.

Ειδικότερα, οι συνήγοροι υπεράσπισης από την ανακοίνωση της απόφασης και μετά προσπαθούν απεγνωσμένα, προκειμένου να αναγνωρίσει το δικαστήριο ελαφρυντικά για κάθε έναν από τους 17 που κρίθηκαν ένοχοι.

Από την πλευρά του, ο συνήγορος της Βίκυς Σταμάτη, Αλέξης Κούγιας, είπε στο δικαστήριο ότι η πελάτισσά του «είναι η............
χαζούλα της υπόθεσης», ενώ οι συνήγοροι του Άκη Τσοχατζόπουλου μίλησαν στο δικαστήριο για τον άνθρωπο που «συνετέλεσε στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας»!

Ο ένας εκ των τριών συνηγόρων του Άκη Τσοχατζόπουλου, Λεωνίδας Κοτσαλής, υπογράμμισε πως «Ζούμε μια παράδοξη κατάσταση» και συνέχισε: «παρουσιάσθηκε ο πρώην υπουργός ως εγκληματογενή προσωπικότητα, κάτι που δεν μπορεί να τύχει ούτε κριτικής, αφού επί 25 ολόκληρα χρόνια, κατά τα οποία ασκούσε υπουργικά καθήκοντα σε διάφορους θώκους, δεν κατηγορήθηκε ποτέ, για τίποτε. Είχε άμεμπτη στάση».

Ο άλλος συνήγορος του κ. Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Νικολάου, αναφέρθηκε στο λευκό ποινικό μητρώο του πρώην υπουργού το οποίο ζήτησε να του αναγνωριστεί ως ελαφρυντικό, ενώ ο τρίτος συνήγορος, Γιάννης Παγορόπουλος, δεν συμφώνησε με τη συγκεκριμένη τακτική, λέγοντας: «είναι πολιτική η δίκη, δεν χωρούν νομικά κριτήρια. Δεν θα ζητήσω ελαφρυντικά. Με τη σημερινή σας απόφαση, δώσατε την ευκαιρία στο πολιτικό σύστημα να ξεπλυθεί, να ανακουφιστεί».
Στην προσωπικότητα της Βίκυς Σταμάτη εστίασε ο Αλέξης Κούγιας

«Στα δικαστήρια, δεν δικάζονται βουλεύματα, δικάζονται άνθρωποι και οι συμπεριφορές τους», σημείωσε ο κ. Αλέξης Κούγιας, με έμφαση στην προσωπικότητα της Βίκυς Σταμάτη, και τον πρότερο έντιμο βίο της, φθάνοντας στο σημείο να την χαρακτηρίσει «χαζούλα της υπόθεσης»!

Ο ίδιος χαρακτήρισε πλέον σημαντική και δύσκολη στιγμή στη δικαστική διαδικασία, την επιβολή των ποινών, θέτοντας ζήτημα αναλογικότητας τους. Ο συνήγορος επέμεινε εξάλλου ότι η σύζυγος του Άκη συνδέεται με την πράξη του ξεπλύματος κατά το 1/70 (729.000 ευρώ) του συνολικού ποσού που βαραίνει τον πρώην υπουργό και υπερβαίνει τα 55 εκατομμύρια ευρώ.

«Η Βίκυ Σταμάτη δεν μπορεί να επιστρέψει τίποτε στο ελληνικό Δημόσιο, όπως κάνει η Αρετή, γιατί δεν έχει τίποτε. Το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου ανήκει στην τράπεζα», επεσήμανε ο κ. Κούγιας. Και πρόσθεσε ότι σε επίπεδο παραφιλολογίας, «κάποιοι νοσηροί νόες, είπαν ότι θα ζητήσει διαζύγιο από τον σύζυγό της...». «Μην επεκτείνεστε», τον διέκοψε ο πρόεδρος.
«Ικέτης» ο Νίκος Ζήγρας

Ο συνήγορος του εξαδέλφου του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νίκου Ζήγρα, σημείωσε: «Ο Νίκος Ζήγρας δεν ήλθε σαν επαίτης, ήλθε ως ικέτης στο δικαστήριο σας, όπως στην αρχαιότητα οι ικέτες ομολογούσαν τα ειδεχθή εγκλήματα τους, επιζητώντας κάθαρση». Η υπεράσπιση επέμεινε στο να αναγνωρισθεί το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, ενώ πρόσθεσε ότι «ο Ζήγρας δεν είναι ψεύτης», και έχει συνδράμει να φωτιστούν πτυχές της υπόθεσης.

«Καμία διάταξη οπουδήποτε στον κόσμο, δεν εξαρτά την ευνοϊκή μεταχείριση του "μάρτυρα του Στέμματος", από το αν λέει όλη την αλήθεια ή αν τη λέει από ιδιοτέλεια», σημείωσε ο κ. Γκαρίπης. Ο συνήγορος στάθηκε μάλιστα ιδιαίτερα στην απόφαση της κυπριακής δημοκρατίας, να τροποποιήσει το Σύνταγμά της και να εκδώσει τον πρώην υπουργό Ντίνο Μιχαηλίδη, και τον γιο του Μιχάλη, βάσει των όσων έχει καταθέσει ο Ζήγρας.
Κόρη του η Αρετή, άμεμπτη η Γκούντρουν

Το παρελθόν της Αρετής Τσοχατζοπούλου, με σπουδές και επαγγελματική δράση που είχαν ως άξονα την προσφορά προς τα άτομα τρίτης ηλικίας καθώς και τα άτομα με αναπηρία, τόνισε ο συνήγορός της κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Η υπεράσπιση υπενθύμισε ότι η κόρη του πρώην υπουργού έχει ήδη παραχωρήσει τα τρία επίμαχα ακίνητα της υπόθεσης στο ελληνικό Δημόσιο. «Δεν πρέπει να αξιώνουμε από συγγενικά πρόσωπα να γίνουν κατήγοροι», πρόσθεσε ο συνήγορος. «Η ελληνική έννομη τάξη διέπεται από την αρχή της επιείκειας, για συγγενικά πρόσωπα, ακόμη και για ψευδορκία, και υπόθαλψη εγκληματία».

Ελαφρυντικά και για την πρώην σύζυγο Τσοχατζόπουλου, Γκούντρουν Μολντεχάουερ, ζήτησε ο κ. Δημητρακόπουλος. «Όταν ενεπλάκη στην υπόθεση, η Γκούντρουν ήταν 68 ετών, μέχρι τότε είχε άμεμπτη παρουσία. Δεν ήταν όμως μόνον αυτό. είχε εξάρτηση από τον Άκη Τσοχατζοπουλο, με τη μηνιαία διατροφή που της χορηγούσε. Δεν μπορούσε να του αρνηθεί την οικονομική εξυπηρέτηση που της ζήτησε»...
«Άψογος οικογενειάρχης» ο Γιάννης Σμπώκος

Τα στοιχεία που συγκροτούν και συνθέτουν το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, ανέδειξε στην αγόρευσή του για τον Γιάννη Σμπώκο, ο συνήγορός του, κ. Αλέξανδρος Λυκουρέζος. Η υπεράσπιση έκανε λόγο για λευκό ποινικό μητρώο, άψογη οικογενειακή ζωη, και επιτυχή ενασχόληση με το επάγγελμα του μηχανικού, αφότου ο πρώην γενικός διευθυντής εξοπλισμών αποχώρησε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

«Δεν ακούστηκε τίποτε ποτέ», σημείωσε ο κ. Λυκουρεζος, ζητώντας παράλληλα το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς.

«Δεν υπάρχει κοινωνικός σβηστήρας, να σβήσει τη δημόσια δράση του», πρόσθεσε ο έτερος συνήγορος Σμπωκου, κ. Τάκης Μιχαλόλιας, υπογραμμίζοντας το λαμπρό παρελθόν του εντολέα του.

Για τον Αστέριο Οικονομίδη, ο συνήγορός του χαρακτήρισε «δυσμενέστατο το πλαίσιο ποινής» και διερωτήθηκε αν μπορεί να θεμελιωθεί το «κατ´ επάγγελμα» ως προς την ενοχη, της ετυμηγορίας. Ο συνήγορος επικαλέσθηκε τον πρότερο έντιμο βίο του εντολέα του, και επεσήμανε την ύπαρξη βρέφους στη νέα οικογένεια του - «τον είπε μπαμπά, στο δικαστήριο», σημείωσε. «Κινδυνεύει η κοινωνία από τον Αστέριο Οικονομίδη, όπως τον είδατε τόσο καιρό εδώ;», επεσήμανε.

Σε δύο ελαφρυντικά κάλεσαν το δικαστήριο να ενσκήψει οι συνήγοροι της Φρόσως Λαμπροπούλου, κ. Μάριος Ξανθόπουλος και κ. Γιώργος Κροκίδας: τη σχέση εξάρτησης που διατηρούσε η λογίστρια με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, «υπουργό με το μεγαλύτερο εκτόπισμα» αλλα και το γεγονός ότι «το όνομα της δεν συνδέεται ούτε με ένα ευρώ».

Και πρόσθεσε η υπεράσπιση: «η Δικαιοσύνη δεν εκδικείται, δεν καταστρέφει. Ελπίζουμε ότι η απόφαση ως προς την ποινή της Λαμπροπούλου θα εκδοθεί υπό αυτό το πρίσμα, ότι δεν θα την καταστρέψτε».

Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/281177/o-amemptos-akhs-h-xazoyla-biky-o-ikeths-zhgras-o-oikogeneiarxhs-smpwkos#ixzz2h3D8dPmb