Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι πλέον αντιμέτωπος με την απομόνωση

o-mparak-ompama-einai-pleon-antimetwpos-me-thn-apomonwshΟι χειρισμοί του Μπαράκ Ομπάμα στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στη συριακή κρίση, καθώς και οι αποκαλύψεις-φωτιά του πρώην συμβούλου της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, περί παρακολουθήσεων ακόμα και ηγετών κρατών, έχουν φέρει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον αμερικανό πρόεδρο σε δεινή θέση, αφού χάνουν τον έναν μετά τον άλλον τους συμμάχους τους, κινδυνεύοντας με διεθνή απομόνωση.

Η αποκάλυψη ότι η Αμερικανική Υπηρεσία Ασφαλείας κατασκόπευε ακόμα και το κινητό της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ προκάλεσε νέα προβλήματα για τον αμερικανό πρόεδρο μετά το περασμένο καλοκαίρι, όταν έσκασε η «βόμβα» που πυροδότησε ο Σνόουντεν. Η καγκελάριος εξέφρασε την οργή της δημόσια και μίλησε για έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στις ΗΠΑ.

Αποστάσεις από την Ουάσινγκτον κρατούν πλέον, για τον ίδιο λόγο και Γαλλία, Βραζιλία και Μεξικό, γράφει ο Guardian, δείχνοντας πως θα περάσει πολύς καιρός και θα απαιτηθούν σκληρές διπλωματικές προσπάθειες για να αλλάξει το κλίμα καχυποψίας. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, από την πλευρά του, ζήτησε να ανασταλεί ο διάλογος ΗΠΑ - Ε.Ε. για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, λόγω των παρακολουθήσεων, δηλώνοντας με νόημα πως «γνωρίζουμε τι σημαίνει ολοκληρωτισμός, γνωρίζουμε τι συμβαίνει όταν ένα κράτος χρησιμοποιεί την εξουσία του για να επεμβαίνει στη ζωή των ανθρώπων».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους ότι «οι αποκαλύψεις της NSA έχουν προκαλέσει εντάσεις με αρκετές χώρες, τις οποίες αντιμετωπίζουμε μέσω της διπλωματίας. Υπάρχουν σημαντικές σχέσεις που αφορούν το οικονομικό μέρος αλλά και την ασφάλειά μας, γι' αυτό θα εργαστούμε για να διατηρήσουμε τους στενότερους δεσμούς» τόνισε.

Το διεθνές κλίμα είναι πλέον ιδιαίτερα βαρύ για τον αμερικανό πρόεδρο, αφού δέχεται καίριο διπλωματικό πλήγμα για δεύτερη φορά μόλις μέσα σε μερικές εβδομάδες, μένοντας εκ νέου δίχως συμμάχους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις γεωπολιτικές επιδιώξεις του Λευκού Οίκου.

Ακόμα είναι νωπές οι μνήμες της συριακής κρίσης, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να μένουν μόνες τους ενώπιον του ενδεχομένου πολεμικής επέμβασης κατά του καθεστώτος Άσαντ. Αντιμέτωπος με την κατακραυγή, ο Ομπάμα αποδέχτηκε το ρωσικό σχέδιο για καταστροφή των συριακών χημικών όπλων, αν και δεν αποκλείεται αυτή να ήταν η έκβαση που επιθυμούσε προσωπικά ο ίδιος από την αρχή.

Παράλληλα, η ηπιότερη προσέγγιση των ΗΠΑ απέναντι σε Ιράν και Συρία οδήγησε συμμάχους όπως η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, η Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να αναθεωρήσουν τη στάση τους απέναντι στην Ουάσινγκτον.

Η αξιοπιστία των ΗΠΑ και του αμερικανού προέδρου έχουν κλονιστεί ανεπανόρθωτα, όμως η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι ΗΠΑ έβρισκαν πάντα τον τρόπο να προσελκύουν συμμάχους. Όμως στην παρούσα φάση, ο Ομπάμα θα πρέπει να βρει τρόπο να αποφύγει τη διπλωματική απομόνωση, αφού οι παρακολουθήσεις ξεπέρασαν τα όρια. Όμως οι αποκαλύψεις έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας και κανείς δε γνωρίζει το πότε θα σταματήσουν.