Οι φήμες για αλλαγές στις Εν. Δυνάμεις και η ανάγκη υπουργικής παρέμβασης



  Του Πέτρου Τρουπιώτη
 
 
     Τις τελευταίες μέρες, παίζεται και πάλι σε κύκλους των ενόπλων δυνάμεων και των περί αυτών κινούμενων μηχανισμών κάθε είδους, το παλαιό γνωστό παιχνιδάκι των «αλλαγών στην ηγεσία».
 Δεν είναι κάτι περίεργο, παράξενο  η πρωτόγνωρο. Συχνά –πυκνά , με κάποια αφορμή (η και χωρίς αφορμή) ξεκινούν μια σειρά από τέτοιες « έγκυρες» πληροφορίες, που διαχέονται σε εφημερίδες, ραδιόφωνα και site.Κυκλοφορούν μετά από στόμα σε στόμα στους διάδρομους του πεντάγωνου και παράλληλα διανθίζονται με απίθανες , λεπτομέρειες και «πληροφορίες» που ο..... καθένας είτε θέλει , είτε τον βολεύει να προσθέσει.
 Και έτσι , τελικά , μετά από μερικές μέρες τα σενάρια γίνονται …πολύωρες ταινίες που περιλαμβάνουν ότι μπορεί κάνεις να υποθέσει.
 Μάλιστα, τις περισσότερες φορές σε αυτά τα σενάρια, εμπλέκονται πρόσωπα που πιθανόν δεν έχουν όχι μόνον εμπλοκή αλλά και ούτε γνώση για κάτι τέτοιο ενώ οι παραλλαγές των σεναρίων είναι τόσες πολλές , που τελικά το ένα αναιρεί το άλλο…
   Θα πείτε ότι πρόκειται για ένα συνηθισμένο φαινόμενο , το οποίο δεν θα πρέπει να μας απασχολεί, ως τέτοιο.
 Μόνον που δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Όσο και αν οι έχοντες γνώση των συγκεκριμένων δεδομένων και των πραγματικών απόψεων των πρωταγωνιστών των αλλαγών αλλά και των σχέσεων των προσώπων που εμπλέκονται  λένε ότι « δεν υπάρχει καν καπνός για το θέμα», είναι σαφές ότι η διακίνηση τέτοιων σεναρίων προκαλεί σειρά από προβλήματα.
  Προβλήματα ακόμα και για τις σχέσεις των αναφερομένων.
 Προβλήματα και συζητήσεις στο σύνολο του στρατεύματος , ιδιαίτερα δε σε αξιωματικούς που είτε εμπλέκονται άμεσα λογω βαθμού είτε έμμεσα λογω του ότι πιθανές αλλαγές θα τους επηρεάσουν την επαγγελματική και προσωπική ζωή.
 Παράλληλα βέβαια, ένα κλίμα αβεβαιότητας που καλλιεργείται μέσω τέτοιων διαδόσεων προκαλεί αναστάτωση στα ανώτατα κλιμάκια των Ενόπλων δυνάμεων , αλλά και πιθανή αναστολή σχεδίων , προγραμματισμών και κινήσεων , σε όλα τα επίπεδα με την λογική « άσε να δούμε τι θα γίνει…» Παράλληλα βέβαια δημιουργεί αρνητικό κλίμα κέικ στις διεθνείς επαφές της στρατιωτικής ηγεσίας.
 
 Επειδή λοιπόν όλο αυτό το ζήτημα που σέρνεται εδώ και μερικές μέρες (και όπως διώχνουν τα πράγματα επειδή από την μια «πουλάει» και από την άλλη τροφοδοτείται από πολλούς γιατί τους βολεύει θα συνεχίσει να σέβεται) προκαλεί προβλήματα στις ένοπλες δυνάμεις, οφείλουν οι αρμόδιοι υπουργοί να βάλουν ένα τέλος στις όλες συζητήσεις.
 Οφείλουν δηλαδή να πουν το αυτονόητο. Ότι οι κρίσεις είναι να γίνουν τον Μάρτιο και τότε θα γίνουν. Και να διευκρινίσουν πως τα διάφορα περί προβλήματος , επειδή θα έχουμε την Πρόεδρος της ΕΕ , δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Μα καμία…
  Και οφείλουν να το κάνουν αυτό, και μάλιστα επισήμως , μια και δεν είναι λίγοι που εμπλέκουν στις σχίστηκες φημολογίες και τα ίδια τα πρόσωπα της πολίτικης ηγεσίας των ενόπλων Δυνάμεων η ακόμα και τα γραφεία του προέδρου και αντιπρόεδρου της κυβερνήσεως.
  Ας βάλουν λοιπόν στην θέση τους, οι αρμόδιοι του Υπ Εθνικής Άμυνας, διαφόρους καλοθελητές των περίφημων  κλαδικών απόστρατων που θέλουν να λένε ότι έχουν επιρροή ή θέλουν να «εκδικηθούν» κάποιους . Και παράλληλα , ας προσέξουν ορισμένους που κινούνται και στα γραφεία τους, που διαδίδουν διάφορα (όπως τους βολεύουν) λέγοντας ότι απηχούν τις απόψεις υπουργών, αναπληρωτών υπουργών, υφυπουργών ή και πιο πάνω…
 
ptroupiotis@yahoo.gr