“Δεν είναι η Ελλάδα προς πώληση, ούτε οι Έλληνες προς ενοικίαση”

“Δεν είναι η Ελλάδα προς πώληση, ούτε οι Έλληνες προς ενοικίαση”“Δεν είναι η Ελλάδα προς πώληση, ούτε οι Έλληνες προς ενοικίαση”, διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας στην ανοιχτή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Λευκό Πύργο, όπου παρουσίασε τις δεσμεύσεις του κόμματος όταν ανέλθει στην εξουσία.

“Συχνά μας κατηγορούν οι επαγγελματίες της εξουσίας ότι είμαστε κόμμα απείθαρχο....
, ανυπάκουο, ασεβές που σπάει τους κανόνες του πολιτικού savoir vivre και δεν διστάζει να δώσει πολιτικές μάχες στο πεζοδρόμιο. Ας το παραδεχτούμε: Εμείς δεν είμαστε για να πειθαρχούμε σε μνημόνια και έξωθεν εντολές”, σχολίασε ο κ. Τσίπρας, και συνέχισε: “Για να υπακούμε στους υπαλλήλους των δανειστών. Για να ακολουθούμε το savoir vivre, εκείνο που σκεπάζει με τον μανδύα του τα μεγαλύτερα σκάνδαλα. Για να παρακολουθούμε από την τηλεόραση τους αγώνες του λαού. Δεν πιστεύουμε ούτε μας συγκινεί η εξουσία για την εξουσία. Εμείς είμαστε κόμμα εξουσίας, μόνο όταν ο λαός είναι σε θέση να διεκδικήσει την εξουσία. Ώριμο τέκνο της ανάγκης και της οργής του λαού μας, όπως λέει κι ο Βάρναλης”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε “να τελειώνουμε με την κυβέρνηση-κωμωδία που προκαλεί τη σημερινή τραγωδία”, και κατόπιν προχώρησε στις παρακάτω δεσμεύσεις:

“Πρώτον, να επαναδιαπραγματευτούμε σκληρά και αποφασιστικά το τεράστιο και επαχθές χρέος που φράζει κάθε πόρο και καταδικάζει σε ασφυξία την ελληνική κοινωνία.

Να διεκδικήσουμε όχι μόνο το κούρεμά του με ευνοϊκούς όρους, αλλά και περίοδο χάριτος και ρήτρα ανάπτυξης, όπως έγινε με τη Γερμανία το 1953.

Να το κάνουμε αυτό με πλήρη επίγνωση ότι προηγούνται οι ανάγκες του λαού από τα κέρδη των δανειστών.

Να αξιοποιήσουμε τις ευρύτερες δυνατές συμμαχίες στον ευρωπαϊκό Νότο.

Δεύτερον, να εφαρμόσουμε άμεσα ένα πολυδύναμο πρόγραμμα κοινωνικής σωτηρίας και ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης. Ένα πρόγραμμα αναγκαίο και αδιαπραγμάτευτο. Γιατί εμείς δεν θα περιμένουμε ούτε πρόκειται να ζητήσουμε τη γνώμη των δανειστών και της τρόικας, ώστε:

Κανένας συμπολίτης μας, να μην αποκλείεται από την ιατρική και νοσοκομειακή αρωγή και περίθαλψη.

Κανένας άνθρωπος να μην μένει χωρίς τα στοιχειώδη αγαθά όπως το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα, η θέρμανση.

Κανένας άνθρωπος να μην γίνεται θήραμα κανενός επειδή δεν έχει το αντίτιμο του εισιτηρίου για τις αστικές μεταφορές.

Κανένας άνθρωπος να μη μένει χωρίς ένα πιάτο φαγητό, κανένα παιδί χωρίς παιδικό σταθμό, καμιά κοινωνική ομάδα χωρίς κοινωνική αλληλεγγύη.

Και κανένας άνθρωπος που δεν έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει τα δάνειά του να μην γίνεται όμηρος, θύμα, λεία, στα χέρια των τραπεζών.

Τρίτον, να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης που έχουμε επεξεργαστεί και εξαγγείλει. Ένα σχέδιο που έχει στο επίκεντρό του την ανάπτυξη όχι προς όφελος των μονίμως προνομιούχων, αλλά προς όφελος των εργαζομένων, των νέων, των μικρομεσαίων. Των αδικημένων του μνημονίου.

Αυτό σημαίνει ότι:

Στη θέση των μνημονίων και των εφαρμοστικών του νόμων, ψηφίζονται και επιβάλλονται μέτρα τόνωσης της ζήτησης με στόχο αρχικά την ανάκαμψη και κατόπιν την ανάπτυξη της οικονομίας.

Επανέρχεται άμεσα ο κατώτατος μισθός στα προ του μνημονίου επίπεδα.

Επανέρχεται το εργασιακό καθεστώς που πραξικοπηματικά καταργήθηκε.

Αποκαθίστανται σταδιακά μισθοί και συντάξεις αρχίζοντας από τα χαμηλότερα επίπεδα.

Τακτοποιούνται χρέη σε τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία όλων όσοι αδυνατούν να ανταποκριθούν.

Επανεξετάζονται και ανακατανέμονται οι δημόσιες δαπάνες με στόχο την εξασφάλιση πόρων για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας, της παιδείας, της επιστημονικής-τεχνολογικής έρευνας, και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Μετατίθενται σταδιακά τα φορολογικά βάρη από τα χαμηλά στα υψηλά εισοδήματα και τον πολύ μεγάλο πλούτο και τα φορολογικά έσοδα από τους έμμεσους στους άμεσους φόρους.

Τέταρτον, να ανακτήσουμε, για λογαριασμό σας, το δημόσιο πλούτο, τον έλεγχο των τραπεζών και να ανασυγκροτήσουμε το κρατικό μηχανισμό, ώστε να υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες.

Βάζουμε τέρμα στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Τέρμα στο πάρτι του ΤΑΙΠΕΔ. Επανεξετάζουμε όλες τις συμβάσεις ιδιωτικοποιήσεων. Αξιοποιούμε τη δημόσια περιουσία για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας.

Εθνικοποιούμε τις τράπεζες.

Όσες χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με χρήματα δηλαδή που τα χρεώνεται ο Ελληνικός λαός, περνούν υπό Δημόσιο έλεγχο.

Οι τραπεζίτες που τις χρεοκόπησαν περνάνε από το ταμείο και αφήνουν τα κλειδιά. Γιατί δε γίνεται σε αυτή τη χώρα κάποιοι να κάνουν τους μάγκες με τα λεφτά του λαού. Άλλοι να κερνάνε και άλλοι να πληρώνουν.

Με τον έλεγχο του ΤΧΣ, προχωράμε στην σταθεροποίηση και Αναδιοργάνωση του τραπεζικού συστήματος με στόχο τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των κοινωνικών αναγκών.

Αυτό σημαίνει στοχευμένη χρηματοδότηση δημόσιων επενδύσεων, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των συνεταιριστικών επιχειρήσεων και του κοινωνικού τομέα της παραγωγής και με ιδιαίτερη φροντίδα για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής.

Τελειώνουμε το κράτος της πελατείας και του ρουσφετιού.

Αναδιοργανώνουμε τη δημόσια διοίκηση και τον δημόσιο τομέα σε βάσεις δημοκρατικές και συμμετοχικές. Με απόλυτο εξοστρακισμό του κομματισμού. Με αξιοκρατία, με κοινωνικό έλεγχο και λογοδοσία.

Πέμπτον, να θέσουμε ως εθνικό στόχο και να κινητοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την ανάκτηση της εργασίας στη χώρα μας .Γιατί δεν είναι δυνατό να δεχτούμε οποιαδήποτε ιδέα οικονομίας ή ανάπτυξης, με ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας αποκλεισμένο από αυτή.

Δεσμευόμαστε να επαναφέρουμε το εργατικό δίκαιο, να επανέλθει η προστασία των εργαζομένων.

Να χτυπήσουμε τον εργασιακό μεσαίωνα ενισχύοντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Να καθιερώσουμε ρήτρα απασχόλησης για κάθε επιδοτούμενη επιχείρηση.

Να θεσμοθετήσουμε νομικό πλαίσιο για συνεταιριστικά αυτοδιαχειριστικά σχήματα”.

“Ο τροχός άρχισε ήδη να γυρίζει”, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, και κατέληξε: “Το σύνθημά μας λέει ότι: Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει αυτοδύναμος λαός. Εγώ το αντιστρέφω και σας λέω :Αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ, θα σημαίνει πανίσχυρος λαός. Πανίσχυρος λαός και πανίσχυρη Ελλάδα, για να διεκδικήσουμε όσα μας αξίζουν και όσα μας ανήκουν. Για να ξανακερδίσουμε, την περηφάνια, την ανεξαρτησία, τη κυριαρχία και την αξιοπρέπειά μας. Και θα τη ξανακερδίσουμε μαζί”.