Από τη ΔΕΘ στην πραγματικότητα

Η κυβέρνηση απευθύνει έκκληση στους καθηγητές για αυτοσυγκράτηση (Σ. Κεδίκογλου στον ΑΝΤ1) και αισιοδοξεί ότι θα είναι χαμηλή η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία διαρκείας από τις 16 Σεπτεμβρίου που αναμένεται να αποφασιστεί σήμερα από την ΟΛΜΕ. Στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι θα λειτουργήσουν οι κανόνες του κοινωνικού αυτοματισμού, αλλά και ο φόβος των εργαζόμενων για τα μεροκάματα που θα χαθούν...
Το σενάριο της πολιτικής επιστράτευσης δεν εξετάζεται πια, παρά μόνο αν οι κινητοποιήσεις έχουν μεγάλη συμμετοχή και διάρκεια, ακριβώς επειδή η κυβέρνηση αντιλήφθηκε έγκαιρα ότι θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με κύμα ανυπακοής από απεργούς καθηγητές που θα αρνούνταν να πάρουν τα φύλλα πορείας.

Οι γιατροί του ΕΣΥ προσανατολίζονται και αυτοί σε απεργιακές κινητοποιήσεις την επόμενη εβδομάδα, ενώ επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι εργαζόμενοι των ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ που γνωρίζουν ότι αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση θα πρέπει να στείλει τη δική της πρόταση στις Βρυξέλλες για την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών προκειμένου να μην απολυθούν όλοι με τη μία και χωρίς αποζημίωση.

Παρόλο που το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει σχέδιο για τον «ξαφνικό θάνατο» του ΟΣΕ, οι εργαζόμενοι ανησυχούν και οι εκπρόσωποί τους λένε ότι οι ίδιες διαβεβαιώσεις δίνονταν και όταν για πρώτη φορά  δημοσιοποιήθηκε η πληροφορία ότι θα μπει λουκέτο στην ΕΡΤ. Άλλωστε, κυκλοφορούν διάφορα εναλλακτικά σενάρια αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ, τα οποία πάντως θα περιλαμβάνουν απολύσεις.

Tα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας αναμένονται στην Αθήνα μέσα στην εβδομάδα και οι επικεφαλής τους αργότερα, το πιθανότερο στις 22 Σεπτεμβρίου, ανήμερα των γερμανικών εκλογών, για να ελέγξουν την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, να εγκρίνουν τον προϋπολογισμό του 2014 και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα μέχρι το 2017, να ξεκινήσουν τη συζήτηση για την κάλυψη των χρηματοδοτικών/δημοσιονομικών κενών των επόμενων ετών.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προτίθεται να ζητήσει παράταση για την υλοποίηση του δεύτερου κύματος διαθεσιμότητας (12.500 ως το τέλος Δεκεμβρίου πέρα από τους 12.500 που θα υπαχθούν στο σχέδιο κινητικότητας ως το τέλος του μήνα). Αλλά, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Τρόικα θα ζητήσει περαιτέρω συρρίκνωση του Δημόσιου Τομέα σε πρόσωπα και σε δομές.

Τεράστιο πρόβλημα υπάρχει για την κάλυψη της τρύπας στο ασφαλιστικό σύστημα λόγω της μη καταβολής εισφορών που οφείλεται, κυρίως, στην οικονομική αδυναμία ελεύθερων επαγγελματιών και εταιρειών. Οι πιστωτές θέλουν να μετακυλιστεί το βάρος για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό στους ίδιους τους ασφαλισμένους (μείωση συντάξεων και εφάπαξ), παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις ότι θα δεν θα επιβληθούν νέα μέτρα λιτότητας.

Στο μικροσκόπιο θα μπει για το άνοιγμα επαγγελμάτων, όπως και η αλλαγή του Κώδικα Δικηγόρων, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και η βελτίωση των εσόδων από φόρους θα αποτελέσει πεδίο πιέσεων, ενώ εκκρεμεί – από ελληνικής πλευράς - ο καθορισμός του ενιαίου φόρου ακινήτων, που τώρα εισπράττεται ως χαράτσι μέσω ΔΕΗ και ως ΦΑΠ 2011-2012-2013.

Σε κάθε περίπτωση, θα γίνει μία συνολική απογραφή ελλειμμάτων και αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε απαίτηση για νέα δημοσιονομικά μέτρα, από αυτά που έχει αποκλείσει με κατηγορηματικό τρόπο ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση προσβλέπει σε μια πολιτική συμφωνία κορυφής, προκειμένου να μην διακινδυνευθεί η πολιτική σταθερότητα, σύμφωνα με μια έκφραση που χρησιμοποιείται από κυβερνητικές πηγές. Και ευελπιστεί ότι ένας μεγάλος συνασπισμός στη Γερμανία, με τη συμμετοχή δηλαδή και των Σοσιαλδημοκρατών, θα δείξει κατανόηση στις αγωνίες της.

Πάντως, πέρα από την άμυνα που οργανώνεται, αναπτυξιακός σχεδιασμός δεν υπάρχει ούτε στα χαρτιά. Και είναι ενδεικτικό ότι, ενώ - σύμφωνα με πληροφορίες - έγινε προσπάθεια να ανακοινωθούν μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα από τη ΔΕΘ, δεν βρέθηκε ούτε ένα για να ειπωθεί. Ακόμη και η αναφορά στην επανεκκίνηση των έργων στους οδικούς άξονες ήταν γενική και αόριστη. Ακόμη και ο Ευ. Βενιζέλος παραδέχτηκε ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση απέτυχε, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η μείωση άλλων συντελεστών στο ορατό μέλλον.