Να παραιτηθεί αμέσως η κυβέρνηση του εμφυλιοπολεμικού λόγου!


Σημειώνει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος
Αν πράγματι η πληροφορία που μεταφέρει ο κ. Άρης Ραβανός, σε σημερινό δημοσίευμα του ηλεκτρονικού «Βήματος» [05:45], είναι ακριβής, οφείλει ο πρωθυπουργός να δρομολογήσει αμέσως την διαδικασία αντικατάστασης της κυβέρνησής του - και του ιδίου ασφαλώς - και εάν διαπνέεται από γνήσιο  δημοκρατικό φρόνημα να ενεργοποιήσει την διαδικασία διεξαγωγής γενικών εκλογών, τώρα αμέσως!  
«Η απάντηση από εδώ και στο εξής θα είναι ιδιαίτερα σκληρή. Είμαστε σε πόλεμο. Η χώρα δίνει μάχη για την επιβίωσή της και ο.........
ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει τη δολιοφθορά σε όλα τα επίπεδα. Δεν θα τους περάσει», τονίζει ανώτερη κυβερνητική πηγή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπό τον σαφώς προβοκατόρικο τίτλο: «Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει τ' άρματα - Η Κουμουνδούρου ετοιμάζει επίθεση, είμαστε σε πόλεμο λέει το Μαξίμου».
Μόλις προχθές «αναρωτιόμουν»: «γιατί οι Σαμαράς-Βενιζέλος ταλαιπωρούν ακόμη την μπάλα». Μετά από αυτήν την εκπεφρασμένη στάση των κυβερνητικών και την κεντρική απόφαση [«Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν γίνει προχωρημένες συζητήσεις και αναλύσεις επί της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όπως λένε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, επιχειρεί με τις δυνάμεις που έχει σε συνδικαλιστικά σωματεία να δημιουργήσει πολεμικές συνθήκες (Ραβανός-Βήμα)»] να καταφύγουν στον εμφυλιοπολεμικό λόγο και να προκαλέσουν εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις και αναπαραστάσεις στην χώρα, παύω να προβληματίζομαι για την οικονομία, το μοντέλο ευημερίας και το επίπεδο της δημοκρατία στην Ελλάδα, υπό την τρόικα. Τώρα πλέον με προβληματίζει σοβαρά το ζήτημα της ειρήνης και της στοιχειώδους δημοκρατικότητας ως προϋποθέσεις μιας κάποιας ομαλής εξόδου από την κρίση.
Ήδη από τον Μάρτιο ό ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανέπτυξε σε ομιλία του σε ημερίδα της ΟΝΝΕΔ, μια διχαστική αφήγηση στη βάση των κινδύνων που πηγάζουν από την άκρα αριστερά και την άκρα δεξιά. Και όχι ασφαλώς των κινδύνων που προκύπτουν από την στρατηγική της πλήρους απορρύθμισης κοινωνίας και αγοράς και της εξελισσόμενης αποδιοργάνωσης των κεντρικών θεσμών σύνταξης και λειτουργίας του κράτους! Για την ακρίβεια ο πρωθυπουργός σε αυτή την ομιλία του, σε ένα σαφώς ιδιαίτερα ευαίσθητο ακροατήριο, επισήμανε πως «τα δύο άκρα τροφοδοτούν το ένα το άλλο και διαλύουν τις κοινωνίες με την άκρα αριστερά να συναντά την αναρχία, τη στιγμή που η άκρα δεξιά συστηματικά καλλιεργεί τη μισαλλοδοξία και δηλητηριάζει τις κοινωνίες». Έτσι απλά, χαλαρά, και απολιτικά ξεκίνησε η θεμελίωση της νέας στρατηγικής έντασης και εμφυλιοπολεμικού διχασμού από τους υποστηριχτές μιας «τάξης και ασφάλειας», την οποία ωστόσο υπονομεύουν πρακτικά με το πρόγραμμα των μνημονίων, καθημερινά!
Η θεωρία των «δύο άκρων» που αναπτύσσεται από τους ακραίους κρυφο-νεοφιλελεύθερους των μέσων, δήθεν κάθετων πριν από λίγα χρόνια, διαχωριστικών γραμμών μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ήρθε για να διασκεδάσει την ταύτιση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σε μια πολιτική «σοκ και δέος» εναντίον ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων. Μετά από αυτήν την θεωρία, που δεν απέδωσε τα αναμενόμενα προς τους κυβερνητικούς, πολύ γρήγορα περάσαμε σε μια άλλη μορφή, ακόμη πιο έντονης ανάπτυξης εμφυλιοπολεμικού κλίματος, για να γίνουμε σαν φάρσα «Συρία», που όμως, όπως δήλωσε σε διεθνή ΜΜΕ ο κ. Σαμαράς, αποφύγαμε να γίνουμε την προηγούμενη χρονιά, χάρις στην επίδειξη πολιτικής αρετής από τον ίδιο προφανώς!
Σήμερα, μετά από ένα μικρό διάλειμμα του κυβερνητικού λόγου, στο πλαίσιο μασημένων απειλών περί «κήρυξης πολέμου» στην τρόικα, διότι «φτάνει πια», κηρύσσεται «γενική επιστράτευση» των (δια)κυβερνητικών δυνάμεων της Δεξιάς με την ενίσχυση του «ΠΑΣΟΚ της ευθύνης» εναντίον των «ύπουλων και καταχθόνιων» εχθρών της πατρίδος μας Συριζαίων και πάσης φύσεως αριστερών, διαμαρτυρομένων, διαλαλούντων αγανακτισμένων, απεργούντων και διαδηλωνόντων, με μια ομολογουμένως όχι και τόσο πλούσια ποικιλία μέσων, την αντίθεσή τους στην διάλυση των βασικών πυλώνων της κοινωνικής ευημερίας, όπως, για παράδειγμα, είναι οι θεσμοί της εκπαίδευσης και της υγείας!!!
Τώρα, κηρύσσεται από το Μέγαρο Μαξίμου, που διαπιστώνει «πολεμικές συνθήκες», πόλεμος εναντίον του εσωτερικού εχθρού …και ο παντοδύναμος να βάλει το χέρι του, αν δε στηθούν αμέσως κάλπες! Είναι επικίνδυνοι οι πολιτικάντηδες της «τάξης και ασφάλειας», για την ίδια την τάξη και ασφάλεια, όταν βρίσκονται σε οικονομικό και μικροπολιτικό αδιέξοδο. Το οικονομικό αδιέξοδο για εκείνους που δεν στηρίζονται στην πολιτική, αλλά αποκλειστικά στον θεοσοφικό λαϊκισμό, στην νομενκλατούρα, στο πελατειακό σύστημα και στην διαπλοκή, προκαλεί τάσεις πανικού με μιλιταριστικές και αστυνομικές εξάρσεις. Κάπως έτσι φτάσαμε τα ανώτερα κλιμάκια της κυβέρνησης να ορίζουν με πολεμικούς όρους την πολιτική αντιπαράθεση και τον πολιτικό ανταγωνισμό, για να κρύψουν την πραγματική κοινωνική αντίδραση στις εφαρμοζόμενες πολιτικές και κυρίως στην αυταρχική μεθοδολογία τους.
«Για μετωπική σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται η κυβέρνηση που διαπιστώνει ότι αργά αλλά σταθερά η αξιωματική αντιπολίτευση ανεβάζει τους τόνους, προσπαθώντας να εκμεταλλευθεί τις αντιδράσεις διαφόρων κοινωνικών ομάδων», μας πληροφορεί το ρεπορτάζ του κ. Άρη Ραβανού. Με τον ΣΥΡΙΖΑ ας συγκρουστεί η κυβέρνηση «ΝΔ-ΠΑΣΟΚ» όπως την βολεύει, με τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα και το πολίτευμα να πάψει να συγκρούεται πλαγιομετωπικώς! Αυτό είναι το πρόβλημα, που προκύπτει από την διαστροφική αντίληψη «προσπαθώντας να εκμεταλλευθεί τις αντιδράσεις διαφόρων κοινωνικών ομάδων»! Τα φυσιολογικά εμφανίζονται αφύσικα και τα αφύσικα φυσιολογικά! Καλά, έτσι δεν γίνεται πολιτική;  Βρε, για τυπικής μορφής χούντα το πάτε;   
Δεν έχετε καταλάβει πως η αντιδραστική θεωρία της Δεξιά περί «νόμου και τάξης» δεν έχει αυτή τη στιγμή νομιμοποίηση στην ελληνική κοινωνία, επειδή η ίδια η μορφή πρόκλησης και διαχείρισης της κρίσης από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ αποτελεί σοβαρή και διαρκή απορρύθμιση της κοινωνικής ειρήνης και αρμονικής συνύπαρξης;
Μετά την χυδαία θεωρία των «δύο άκρων», έτσι ώστε να συσκοτιστούν οι αδιαμφισβήτητα ακραίες επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής, περνάμε, από κυβερνητικής πλευράς, στην απολύτως αποσταθεροποιητική πρακτική, μέσω της ανάπτυξης ενός σαφώς εμφυλιοπολεμικού λόγου και αυτό είναι έγκλημα τεράστιων, εθνικών πλέον, διαστάσεων. Ας σταματήσει εδώ αυτή η απολιτική, αρρωστημένη, άκρως οπισθοδρομική τακτική δημιουργίας, παραπλανητικά μάλιστα, πολεμικής ατμόσφαιρας στο εσωτερικό της χώρας, για να νομιμοποιηθούν αισχρές πρακτικές που θα μπορούσαν ακόμη και να ενεργοποιήσουν το άρθρο 48 του Συντάγματος περί «κατάστασης πολιορκίας»!
Ας συμμαζέψει και η αντιπολίτευση τον παρατραβηγμένο ώρες-ώρες σε εκφράσεις λόγο της. Δεν πρόκειται για ένα zero-sum game, και η κομματική αντιπαράθεση σήμερα στην Ελλάδα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως zero-sum game, αν μας ενδιαφέρει η πολιτικοποίηση της κρίσης. Ας μην δίνει πάτημα στους πανικόβλητους κυβερνώντες, να διευρύνουν τον εμφυλιοπολεμικό τους λόγο διαμορφώνοντας εμμέσως έναν νέο διχασμό μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς. Η Ελλάδα έχει σήμερα ανάγκη γενικών εκλογών, για να φρενάρουμε την εξέλιξη του «εμφυλιοπολεμικού κλίματος» και για να αχρηστευθεί ο εμφυλιοπολεμικός λόγος των ανερμάτιστων πολιτικάντηδων…