ΠΑΕ Ολυμπιακος – Σχέδιο Β’ σημειώσατε...

Της Μαρίας  Μητσοπούλου

Προ ημερών το Σχέδιο Β’ (ο πολιτικός φορέας του Αλέκου Αλαβάνου) ανέβασε στην ιστοσελίδα του ένα κείμενο με τον τίτλο "Ο Μαρινάκης, η Χρυσή Αυγή και το περίφημο No Politica της Θύρα 7", αναλύοντας τί, κατά τη γνώμη του Κ.Χ. που το υπογράφει, υποκρύπτεται πίσω από τη στάση του βασικού οπαδικού συνδέσμου του Ολυμπιακού Πόρτο Λεόνε στο Κερατσίνι, τόσο όσον αφορά το γεγονός της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα (που ήταν Ολυμπιακός) για το οποίο δεν έβγαλε άμεσα ανακοίνωση καταδίκης της ΧΑ όπως άλλοι σύνδεσμοι, όσο και για τη .......
γενικότερη γραμμή «έξω η πολιτική απ’ το γήπεδο». Επί της ουσίας το κείμενο υποστηρίζει ότι στην πραγματικότητα ο σύνδεσμος έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά απέναντι σε αριστερά και αντιφασιστικά συνθήματα και πανό και από την άλλη σε εκείνα με εθνικιστικό και μισαλλόδοξο περιεχόμενο, κατά συνέπεια καλλιέργει το έδαφος για την ΧΑ και το παρακράτος στους κόλπους της Θύρας 7 κι επιπλέον υποστηρίζει πως ο πρόεδρος του Ολυμπιακού «έχει συμφέρον να στηρίζει τη ΧΑ».

Στο κείμενο απαντάει με ανακοίνωσή της η ΠΑΕ Ολυμπιακός, ως εξής: 

«1ον: Ο Πρόεδρος του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ κ. Βαγγέλης Μαρινάκης ούτε είχε, ούτε έχει, ούτε θα έχει την παραμικρή σχέση με την Χρυσή Αυγή, τους ανθρώπους της οποίας ούτε καν γνωρίζει. Ούτε θέλει να τα γνωρίσει και είναι μακριά και από τη δική του αισθητική αλλά και την αισθητική του συλλόγου μας. Όπως αντιλαμβάνεστε, οι αναφορές του συντάκτη σας είναι προϊόν της φαντασίας του και μόνο.

2ον Οι σύνδεσμοι του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ, ο κόσμος του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ, οι αθλητές του, η διοίκηση του, οι πάντες στον Σύλλογο μας έχουν μόνο μια ταυτότητα και μόνο μια σημαία: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!

3ον: Η απορία του συντάκτη σας για το ότι δεν υπήρξε πανό στην κερκίδα μας ή ανακοινώσεις των συνδέσμων μας για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, που ήταν μέλος της οικογένειας του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ απαντάται από μια λέξη, μια σημαντική λέξη, μια λέξη που εύκολα τη θυσιάζει ο σύγχρονος πολίτης αυτής της χώρας: ΣΕΒΑΣΜΟΣ.

4ον: Οι αναφορές στην αδελφοποίηση των οπαδών του Ολυμπιακού με τους οπαδούς του Ερυθρού Αστέρα είναι κάτι που επικαλείται ο συντάκτης σας για να δείξει μια ταύτιση με πολιτικό χώρο, αγνοώντας μάλλον ότι και οι οπαδοί του ΠΑΟΚ έχουν αδελφοποιηθεί με αυτούς της Παρτιζάν Βελιγραδίου. Ότι οι οπαδοί της ΑΕΚ έχουν αδελφοποιηθεί με αυτούς της Μαρσέιγ και οι οπαδοί του Παναθηναϊκού έχουν αδελφοποιηθεί με αυτούς της Ραπίντ Βιέννης (με το γνωστό πολιτικό παρελθόν). Αλλά παρόλα αυτά, καταλήγει αβίαστα στο συμπέρασμα ότι "το αυγό του φιδιού έχει σπάσει για τα καλά στην πιο μεγάλη εργατική κερκίδα της χώρας".Δηλαδή στη δική μας εξέδρα. Να μην ανησυχεί ο συντάκτης σας».

Το ΣΧΕΔΙΟ Β΄ σχολιάζοντας  την επιστολή  μεταξύ άλλων υπογραμμίζει :

1. Το αδιαμφισβήτητο γεγονός της εισχώρησης ναζιστικών στοιχείων στους οπαδικούς συνδέσμους δεν μπορεί να μένει αναπάντητο με αποποίηση ευθύνης από τη μεριά των διοικήσεων, που αρκούνται απλώς στο νίψιμο των χειρών για το τι συμβαίνει στις κερκίδες. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο στις περιπτώσεις όπου η σχέση της οργανωμένης κερκίδας με τον εκάστοτε πρόεδρο είναι οργανική.

2. Το “no politica” που είναι και το βασικό θέμα του άρθρου του Κ.Χ. δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως φύλλο συκής που κρύβει την πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα, δημιουργώντας αντικειμενικά, καλοπροαίρετα ή όχι δεν έχει πλέον σημασία, γόνιμο έδαφος για την εισχώρηση των ναζί. Από πότε άλλωστε αποτελεί “πολιτικό παιχνίδι”, μια ανακοίνωση, ένα πανό, ή ενός λεπτού σιγή για να τιμηθεί ένας νέος άνθρωπος, η δολοφονία του οποίου συγκλόνισε το πανελλήνιο; Τα περίφημα “μόνο Ολυμπιακός”, “μόνο Παναθηναϊκός”, “μόνο ΑΕΚ” κοκ, ειδικά στις μέρες μας δεν ισχύουν και αποτελούν αφέλεια ή λέγονται εκ του πονηρού.

3. Είναι γεγονός ότι η φανατική οπαδική συμπεριφορά ανεξαρτήτως χρωμάτων αιμοδοτεί την κοινωνική βία και αποτελεί πηγή άντλησης δυνάμεων για τον νεοναζισμό. Η αγάπη για την ομάδα δεν μπορεί ποτέ και πουθενά να είναι προκάλυμμα για τυφλές συμπεριφορές. Οι διοικήσεις των ομάδων δεν μπορούν να αισθάνονται περήφανες για το τι πραγματικά συμβαίνει στους συνδέσμους. Οι ισχυρισμοί του συγκεκριμένου άρθρου αποτελούν μάλλον κοινό τόπο.