Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες «ζητούν» νέο κόμμα, που να τους εμπνεύσει εμπιστοσύνη

Του Πέτρου Τρουπιώτη


  Τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, για το μέλλον των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων στην χωρά μας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά και πρέπει να προσεχθούν από τους αρμοδίους κρατικούς παράγοντες.
 Στην ερευνά της ΓΣΕΒΕΕ που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο, εκτιμάται ότι περίπου 110.000 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην έγκαιρη καταβολή μισθών, ενώ περισσότερες από τις μισές δηλώνουν αντιμέτωπες με το......
φάσμα του «λουκέτου».
 Και δεν είναι μόνον αυτά τα απαισιόδοξα της εκθεσης.Οπως καταγράφεται σε αυτήν, οι μισές επιχειρήσεις εκτιμούν ότι θα προχωρήσουν το επόμενο εξάμηνο σε μείωση αποδοχών, ενώ ήδη 3 στις 5 επιχειρήσεις , έχουν ήδη προχωρήσει σε μείωση ωρών εργασίας των εργαζομενων,κατι που σημαίνει βεβαία και μείωση αποδοχών.
  Όσον αφορά τώρα τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, συμφώνα με την ερευνά το 63,3% των επιχειρήσεων τονίζει ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αύξηση 40% των οφειλετών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
   Όλα αυτά τα στοιχεία της έκθεσης για το μέλλον των μικρών επιχειρήσεων είναι σαφές ότι οδηγούν και σε ένα άλλο ανησυχητικό συμπέρασμα . Στην κρίση εμπιστοσύνης των ιδιοκτητών μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς τα πολιτικά κόμματα.
 Τα νούμερα της σχετικής έρευνας είναι εντυπωσιακά. Το 60% να δηλώνει πως κανένα κόμμα δεν εκφράζει τα συμφέροντά του.
Δηλαδή, η πλειοψηφία των ιδιοκτήτων μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν έχει καμιά εμπιστοσύνη και δεν ελπίζει σε τίποτα από τους σημερινούς κομματικούς σχηματισμούς.
Πιο συγκεκριμενα, θετικα εκφράζονται για την ΝΔ  μόνον το 10,7%, για τον Σύριζα το 9,8%, την  ΧΑ το 5,3%, το ΚΚΕ το    3,5%, για το ΠΑΣΟΚ μόνον το 1,5%,  και για την ΔΗΜΑΡ το 1%.
Ουσιαστικά δηλαδή , το ΠΑΣΟΚ, ένας χώρος που για δεκαετίες εξέφραζε τους μικρομεσαίους , στους οποίους και είχε ισχυρή βάση, τους έχει χάσει εντελώς .
 Παράλληλα όμως και η ΝΔ, αν και βρίσκεται πολύ ψηλότερα στην εμπιστοσύνη τους , το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με τα συνολικά ποσοστά του κόμματος.
 Δυο κομματικοί σχηματισμοί δηλαδή που κυριαρχούσαν στον χώρο των επιχειρήσεων αυτων,δειχνουν να έχουν χάσει την εμπιστοσύνη του.
 Εμπιστοσύνη που δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο όποιος προσπαθεί ( ανεπιτυχώς όπως φαίνεται) να κερδίσει πόντους και στον χώρο αυτό.
   Η συνολική λοιπόν εικόνα , δείχνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρηματιών στην χώρα, και αυτοί είναι αρκετοι,ακομα και σήμερα μετά τα πολλά χτυπήματα που έχει δεχθεί ο χώρος αυτός, αναζητούν κάτι άλλο. Αναζητούν έναν άλλο πολίτικό σχηματισμό που θα μπορέσει να εκφράσει τα συμφέροντα τους.
 Έναν κομματικό σχηματισμό που θα τους μιλήσει με ειλικρίνεια. Που δεν θα τους υποσχεθεί «λαγούς με πετραχήλια», που θα τους δώσει κάποια προοπτική , που θα τους ανοίξει νέους ορίζοντες και στις ευρωπαϊκές αγορές.
  Και αν ο κρατικός μηχανισμός οφείλει και πρέπει να κινηθεί άμεσα για να αντιμετωπίσει έστω κάποια από τα προβλήματα που αναφέρει η έρευνα για να μην έχουμε και άλλες χιλιάδες λουκέτα, τα κόμματα, φαίνεται ότι αδυνατούν να ακούσουν την  φωνή των πολιτών αυτών.
  Ίσως γιατί επί χρόνια τους κορόιδευαν.
 Ίσως γιατί ,νομοτελειακά πια, χρειάζεται κάτι άλλο, πιο νέο, πιο σύγχρονο , πιο ειλικρινές για να τους εκφράσει…
ptroupiotis@yahoo.gr