Θέλει χρόνο το πόρισμα του ΟΗΕ για τα χημικά

Σε τέσσερις ημέρες θα ολοκληρώσουν την έρευνά τους οι επιθεωρητές του ΟΗΕ για την καταγγελία της συριακής αντιπολίτευσης περί χρήσης χημικών από το καθεστώς Άσαντ σε προάστιο της Δαμασκού. O γενικός γραμματέας του Οργανισμού Μπαν Γκι Μουν αναφέρει πως θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να αναλύσουν τα ευρήματά τους. Σημειώνεται πως ο Μπαράκ Ομπάμα φέρεται να περιμένει το πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ, ενώ οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ δηλώνουν έτοιμες για μια επέμβαση και αναμένουν την εντολή του προέδρου των ΗΠΑ...
Σημειώνεται πως η Βρετανία αναμένεται να καταθέσει ψήφισμα στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ με το οποίο θα ζητά την έγκριση των «απαραίτητων μέτρων» για την προστασία των αμάχων από τη χρήση χημικών. «Αφήστε τους να ολοκληρώσουν το έργο τους για τέσσερις ημέρες (ακόμη) και κατόπιν θα έχουμε χρόνο να αναλύσουμε επιστημονικά (τα στοιχεία που συλλέχθηκαν) με ειδικούς και κατόπιν νομίζω ότι θα πρέπει να παρουσιάσουμε μια αναφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας ώστε (να αποφασιστούν) οι οιεσδήποτε δράσεις», δήλωσε ο Μπαν Γκι Μουν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσιας, συμμάχου του Ιράν, δήλωσε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να περιμένει πρώτα την έκθεση των επιθεωρητών του Οργανισμού που ερευνούν την ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων στη Συρία προτού συζητήσει την όποια απάντηση σκοπεύει να δώσει. «Το να συζητάμε την αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας προτού να παρουσιάσουν την έκθεσή τους οι επιθεωρητές είναι τουλάχιστον άκαιρο», τόνισε ο Βλαντίμιρ Τίτοφ και πρόσθεσε πως «στηρίζουμε τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν σύμφωνα με τις οποίες είναι αναγκαίο να συνεχίσουμε την αναζήτηση μιας διπλωματικής λύσης στη συριακή κρίση».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι απίθανο να εγκρίνει μια πρόταση για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία καθώς η Ρωσία έχει το δικαίωμα του βέτο. Αφότου ξέσπασε ο συριακός εμφύλιος το 2011 η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει τρεις φορές το βέτο το οποίο διαθέτει ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για να εμποδίσει την ψήφιση αποφάσεων καταδικαστικών για τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και ο «συνασπισμός των προθύμων» γνωρίζοντας τη δυνατότητα της Ρωσίας να εμποδίσει μια απόφαση του Συμβουλίου της Ασφαλείας για στρατιωτική επέμβαση φαίνεται να έχουν αποφασίσει η οποία δράση να γίνει εκτός ΟΗΕ. Ωστόσο οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την επιθυμία τους η επιχείρηση κατά του Άσαντ να γίνει από τη διεθνή κοινότητα, ενώ ενδεικτικά Ιταλία και Γερμανία έχουν τονίσει πως η στάση τους θα είναι ευθυγραμμίζεται με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σε γενικές γραμμές στην ΕΕ παρουσιάζεται διχασμός αναφορικά με τη στάση τους απέναντι σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Βρετανια και Γαλλία είναι οι ένθερμοι υποστηρικτές μιας στρατιωτικής επέμβασης και μάλιστα άμεσα.

Και η Νορβηγία εξέδωσε σήμερα προειδοποίηση εναντίον ενδεχόμενης επιχείρησης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, εφόσον δεν υπάρχει εντολή από τον ΟΗΕ. «Ανησυχώ βαθιά για τα σήματα που στέλνονται για προσφυγή στη στρατιωτική ισχύ χωρίς αυτή να βασίζεται στον ΟΗΕ», δήλωσε ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Έσπεν Μπαρτ Άιντε στον ιστότοπο της εφημερίδας Verdens Gang. «Αν δεν υπάρξει εντολή του ΟΗΕ, αποκλείεται η συμμετοχή της Νορβηγίας σε πλήγματα εναντίον της Συρίας», ξεκαθάρισε.

Προβοκάτσια καταγγέλλει το συριακό καθεστώς και προειδοποιεί

Η Δαμασκός αρνείται κατηγορηματικά ότι πίσω από την επίθεση βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις του καθεστώτος. Ο ανιτπρόσωπος της Συρίας στον ΟΗΕ υποστηρίζει ότι οι αντάρτες έκαναν χρήση χημικών όπλων για να προκαλέσουν ξένη στρατιωτική επέμβαση. Σε συνέντευξή του στο συριακό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Ιχμπαρίγια, η οποία αναμεταδόθηκε σήμερα από το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana, ο πρεσβευτής Μπασάρ Αλ-Τζααφάρι δηλώνει ότι «πολλά στοιχεία τείνουν να αποδείξουν την αθωότητα της συριακής κυβέρνησης, η οποία αποτελεί αντικείμενο μιας παραπλανητικής κατηγορίας».

Όπως αναφέρει, τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι «οι ένοπλες ομάδες έκαναν χρήση χημικών όπλων με σκοπό να προκαλέσουν ξένη στρατιωτική επέμβαση και επίθεση κατά της Συρίας». Κατηγόρησε παράλληλα τις δυτικές χώρες και την Τουρκία ότι «επέτρεψαν στις τρομοκρατικές ομάδες να δημιουργήσουν ένα εργαστήριο κατασκευής χημικών όπλων στο τουρκικό έδαφος με υλικό από την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ και να μεταφέρουν τα όπλα αυτά στη Συρία για να τα χρησιμοποιήσουν».

Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Γουαλίντ αλ-Μαλέμ, προειδοποίησε ότι η χώρα του θα αμυνθεί με τρόπο που θα «εκπλήξει» τους εχθρούς της. «Eίτε θα παραδοθούμε είτε θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας με τα διαθέσιμα μέσα – νομίζω ότι αυτό είναι η καλύτερη επιλογή. Έχουμε όπλα αυτοάμυνας και θα εκπλήξουμε τους πάντες με αυτά», δήλωσε ο Σύρος υπουργός.

tvxs.gr