ΟΗΕ: 1.000.000 παιδιά έχουν εγκαταλείψει την Συρία

Ένα εκατομμύριο παιδιά έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την Συρία αποτελώντας έτσι το μισό του συνόλου των προσφύγων που άφησαν την πατρίδα τους από την αρχή των συγκρούσεων. Οι ροές των προσφύγων κινούνται συνήθως προς το Λίβανο, την Ιορδανία, την Τουρκία, το Ιράκ και την Αίγυπτο – ενώ κάποιοι κατευθύνονται στην Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη...
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, περισσότερα από 768.000 παιδιά που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους είναι κάτω των 11 ετών, ενώ κατά την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 7.000 παιδιά έχουν χάσει την ζωή τους στις συρράξεις μεταξύ των δυνάμεων του Άσαντ και των αντικαθεστωτικών.

Τόσο η Ύπατη Αρμοστεία όσο και η UNICEF υποστηρίζουν ότι τα παιδιά βρίσκονται εκτεθειμένα και απέναντι σε άλλους κινδύνους όπως η παιδική εργασία, οι παιδικοί γάμοι, η σεξουαλική εκμετάλλευση και το trafficking. Αναφέρουν μάλιστα ότι ακόμη 2.000.000 παιδιά έχουν μετακινηθεί εντός χώρας, ενώ 3.500 έχουν περάσει είτε συνοδευόμενα είτε ασυνόδευτα τα σύνορα με το Λίβανο και το Ιράκ.

«Αυτή είναι μια πραγματική αρπαγή των παιδιών από το σπίτι τους, ίσως ακόμη και από την οικογένειά τους, μια ανείπωτη φρίκη που τώρα αρχίζουμε να κατανοούμε», τονίζει ο εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF, Άντονι Λέικ στο Reuters. «Πρέπει να μοιραστούμε όλοι αυτή την ντροπή», πρόσθεσε.

«Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι τίποτα λιγότερο από την επιβίωση και την ευημερία μιας γενιάς αθώων», δήλωσε από την πλευρά του ο Επίτροπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες, προσθέτοντας ότι «η νεολαία της Συρίας χάνει τα σπίτια της, τα μέλη της οικογένειας της και το μέλλον της. Ακόμη και όσα παιδιά πέρασαν τα σύνορα με ασφάλεια, είναι τραυματισμένα σωματικά και ψυχολογικά και έχουν ανάγκη από έναν λόγο για να ελπίζουν».