Αυτό θα είναι το πιο hot διαζύγιο

Ερωτες, πάθη, μίση, ίντριγκες, απιστίες και πολύ-πολύ χρήμα. Ετσι ξεκίνησε και έτσι τελειώνει η ιστορία τους
«Κυρία εφοπλιστού» το φτωχό κορίτσι από τον Πύργο
Η Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου του 2012 ήταν σημαδιακή μέρα για τον εφοπλιστή Γιάννη Κούστα απ’ όλες τις απόψεις. Ηταν μια μέρα χαράς για την επαγγελματική -ιλιγγιώδη- εξέλιξή του στον χώρο της ναυτιλίας, αφού θα παραλάμβανε το βραβείο Ship of the Year (Πλοίο της Χρονιάς) για το «Hyundai Ambition» στο πλαίσιο των Lloyd’s Awards, στο........
ξενοδοχείο «Intercontinental».

Ηταν επίσης και μέρα μεγάλης ταραχής - τόσο μεγάλης που αναγκάστηκε να παραβρεθεί τυπικά, για να χαιρετίσει τους παρευρισκομένους. Με χέρι τεταμένο και κάπως ιδρωμένο, ρίχνοντας κλεφτές ματιές στην πόρτα μήπως μπουν τίποτα ένστολοι και αντί για βραβείο βρεθεί με χειροπέδες στα χέρια, το παρέλαβε τελικά ο αντιπρόεδρος της Danaos Corporation, κ. Ηρακλής Προκοπάκης. Ο κ. Κούστας αποχώρησε σύντομα και διακριτικά, χωρίς να καταλάβει κανείς την ταραχή του. Πώς αλλιώς, αφού λίγο πριν παραλάβει το βραβείο είχε ενημερωθεί από τον δικηγόρο του ότι η σύζυγός του τού είχε κάνει μήνυση για ξυλοδαρμό. Σοκ και δέος. Μόλις είχε συνειδητοποιήσει ότι ο πόλεμος αρχίζει. Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες.


Το χρονικό μιας σχέσης ζωής και ολέθρου
Οταν γνωρίστηκαν, το 1994, εκείνη ήταν μια άσημη ηθο-ποιός με συμμετοχές σε βιντεοταινίες και εκείνος διαχειριστής μιας μικρής ναυτιλιακής εταιρείας. Ερωτεύτηκαν, παντρεύτηκαν το 1996 και απέκτησαν δύο παιδιά. Στα χρόνια της κοινής τους ζωής, ο κ. Κούστας, 56 ετών σήμερα, κατάφερε να δει το όνομά του στο νούμερο 962 της λίστας Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο (και τέταρτος πιο πλούσιος στην Ελλάδα) και η Σοφία Γιαννικοπούλου (όπως είναι το πατρικό της) να συνοδεύει με το επίθετο του συζύγου της τις λεζάντες κοσμικών φωτογραφιών, πάντα χαμογελαστή, κοινωνική, γεμάτη ενέργεια και πάθος για τη ζωή και τις απολαύσεις της. Ολα αυτά μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν το ζεύγος Κούστα βρίσκεται και επισήμως σε διάσταση με μια σειρά γεγονότων να μην αφήνει καμία ελπίδα διάσωσης του γάμου τους. Το μόνο πλέον που ενώνει το μέχρι πρότινος φαινομενικά ευτυχές ζεύγος είναι τα δύο ανήλικα κορίτσια του. Εξώδικα, ασφαλιστικά μέτρα και δικαστικές αντεγκλήσεις σε τεταμένο κλίμα είναι ο κοινός τόπος επικοινωνίας. Και είναι μόνο η αρχή.



Οποιος πιστεύει στα σημάδια, θα ερμήνευε δυσοίωνα τη γνωριμία τους: ό,τι αρχίζει με μπόρες, καταλήγει σε τυφώνες. Σημάδια στα οποία κανείς δεν δίνει σημασία αν είναι ερωτευμένος. Και το ζεύγος Κούστα το 1994, που έτυχε να σμίξουν οι δρόμοι τους, δεν καταλάβαινε από δεισιδαιμονίες και οιωνούς. «Την τύχη την κάνουμε μόνοι μας», ήταν το μεταξύ τους μότο και τράβηξαν απλώς τον λαχνό τους. Που έφερε πολλά καλούδια - πάντα με το τίμημά τους. Ερωτας και όλεθρος πάνε μαζί άλλωστε. Κάτι που ήξεραν και οι δύο - αλλά κυρίως ο Δημήτρης Κούστας, ένας αυτοδημιούργητος άνθρωπος που ξεκίνησε από την ορεινή Αρτοτίνα Φωκίδας με ένα εργοστάσιο υποδημάτων, ασχολήθηκε στην πορεία με τη ναυτιλία και το 1987 παρέδωσε τα σκήπτρα της διαδοχής της Danaos Shipping στον γιο του Γιάννη.

Μια εταιρεία που έμελλε να γίνει πανίσχυρη, να μπει στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 2006 και δύο χρόνια αργότερα να θεωρείται η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία εμπορευματοκιβωτίων στα διεθνή χρηματιστήρια, σύμφωνα με το Greek Shipping News. Οταν, βέβαια, η Σοφία Γιαννικοπούλου γνώρισε τον Γιάννη Κούστα, τα χρηματιστήρια ήταν μια προοπτική για εκείνον - και προφανώς άγνωστη λέξη για εκείνη. Ο κ. Κούστας ήταν ήδη παντρεμένος και πατέρας δύο αγοριών, με σπουδές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και διδακτορικό στην Πληροφορική από το βρετανικό Πανεπιστήμιο Imperial -εξ ου και η προσφώνηση «δόκτωρ»- και ριχνόταν στην αρένα των ναυτιλιακών επιχειρήσεων. Η Σοφία Γιαννικοπούλου προσπαθούσε αντίστοιχα να εδραιωθεί στη βιομηχανία της βιντεοκασέτας ως Σοφία Γιαννίκου δίπλα στον Στάθη Ψάλτη, σε καλτ ταινίες με τίτλους όπως «Ράκος Νο 14 και ο πρώτος Μπουνάκιας» και «Ο πανταχού παρών» με κάποιες λιγοστές τόπλες φωτογραφήσεις αμφισβητούμενης αισθητικής δίπλα σε μυώδεις «τιτλούχους» της εποχής όπως ο Mr Ευρώπη Σπύρος Μπουρνάζος.



Αμφότεροι νέοι, φιλόδοξοι και ανοιχτοί στα καλέσματα της ζωής, σε κάποιο νυχτοπερπάτημα οι δρόμοι τους διασταυρώθηκαν και έγινε η μοιραία συνάντηση. Τόσο μοιραία, που η ζωή και των δύο θα άλλαζε άρδην. Οχι χωρίς θύελλες και αντιδράσεις, όπως άλλωστε συμβαίνει στους καθοριστικούς σταθμούς μιας πορείας ζωής. Γοητεύονται σφόδρα, ερωτεύονται και θέλουν να είναι μαζί. Τα εμπόδια βέβαια ήταν πολλά, αφού προέρχονται όχι μόνο από δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους, αλλά υπάρχουν και «ειδικές» συνθήκες. Ο Γιάννης Κούστας είναι παντρεμένος με δύο παιδιά και οι οικογενειακές αντιδράσεις είναι θυελλώδεις. Ο έρωτας, όμως, δεν είναι μόνο τυφλός αλλά και κουφός.

Ο ίδιος είναι ερωτευμένος και δεν καταλαβαίνει τίποτα. Οσο σεβασμό κι αν τρέφει στον πατέρα του, που αντιδρά έντονα στο άκουσμα της είδησης, όσο κι αν αγαπάει την οικογένεια και τα παιδιά του, έπειτα από 4 χρόνια γάμου με την πρώτη σύζυγό του, αποφασίζει να χωρίσει. Θέλει να κάνει τη Σοφία Γιαννικοπούλου μόνιμη σύντροφό του. Και η Σοφία Γιαννίκου -όπως είναι το καλλιτεχνικό της ψευδώνυμο- που γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πύργο από αγρότη πατέρα και ήρθε μετά τον χωρισμό των γονιών της στην Αθήνα μαζί με τη μητέρα και τα έξι αδέλφια της σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες επιβίωσης, το 1996 θα γίνει και επισήμως «κυρία Κούστα». Το επώνυμο δεν είναι το μόνο που θα αλλάξει στη ζωή της. Τώρα είναι η ώρα να αναλάβει επιτέλους τον πρωταγωνιστικό ρόλο που ποτέ δεν πήρε στις ταινίες της εποχής. Το κορίτσι με την περμανάντ που τόσο ήταν της μόδας στα 80s, με παρέες τον Στάθη Ψάλτη, την Γκέλυ Γαβριήλ και τη Μαρία Ιωαννίδου θα αλλάξει το σενάριο της ζωής της - και μαζί με αυτό φιλίες, συνήθειες και τρόπο ζωής.

Το κορίτσι της βιντεοκασέτας έγινε «κυρία εφοπλιστού», αλλά η αλέγκρα καρδιά της με τα βιώματα και τα πάθη της θα δίνει πάντα τον παλμό. Είναι έτοιμη να αλώσει τα κοσμικά σαλόνια ως κυρία Κούστα, αλλά η Σοφία Γιαννικοπούλου-Γιαννίκου έχει το τελικό πρόσταγμα. Και όντως γίνεται πρωταγωνίστρια. Αδιάφορο αν πίσω από τις κοσμικές κουίντες κάποιες κυρίες την κουτσομπολεύουν και τη φθονούν. Η Σοφία Κούστα έχει το όνομα - άρα θα αγοράσει και τη χάρη. Ο σύζυγός της παρακολουθεί και προς στιγμήν δεν αντιδρά.




Η μεγάλη ζωή, τα πρώτα μαύρα σύννεφα και τα «πέτρινα σώματα» του σκανδάλου
Το ότι η Σοφία Γιαννίκου ήταν μια άσημη ηθοποιός με πέντε ατάκες σε καλτ βιντεοταινίες για φαν του είδους έχει ήδη καταχωρηθεί στα κάθε λογής πρακτικά της διαδικτυακής βιβλιοθήκης. Μια πληροφορία, όμως, που για την ίδια είναι όχι απλώς περιττή αλλά και ενοχλητική - όπως τουλάχιστον μαρτυρούν οι άσπονδοι φίλοι της. Τι σημασία έχει αν κάποτε πόζαρε τόπλες δίπλα στον Mr Ευρώπη γυμναστή Σπύρο Μπουρνάζο; Τι κι αν είπε δυο χαζοατάκες σε βιντεοταινίες για γέλια και για κλάματα; Αυτά θα μείνουν ερμητικά κλειστά στο χρονοντούλαπο μιας άλλης εποχής που πέρασε οριστικά και που καλό θα ήταν να διαγραφεί από τη μνήμη όλων. Τουλάχιστον εκείνη αυτό έκανε, αφού στη νέα της ζωή δεν υπήρχε χώρος για μελανές αναφορές του πάλαι ποτέ.

Η νέα της ζωή περιλαμβάνει πανάκριβα ταξίδια στα κοσμοπολίτικα πέρατα της ζωής, λίαρ τζετ, σούπερ γιοτ, τεράστιο σπίτι στη Γλυφάδα, επιβλητική βίλα στο Λαγονήσι -αγορασμένη από τη Χαρούλα Αλεξίου- ακόμα και διαμέρισμα στο διάσημο ξενοδοχείο «Plaza» του Μανχάταν με διάσημους γείτονες και θέα στο Σέντραλ Παρκ - με τιμή αγοράς δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Οι ναυτιλιακές μπίζνες του συζύγου της πάνε σφαίρα χρόνο με τον χρόνο και όσο το όνομα «Κούστας» αποκτά χρηματιστηριακή αξία, άλλο τόσο το εξαργυρώνει η ίδια στις κοσμικές εξορμήσεις. Ντύνεται πανάκριβα, συχνάζει σε όλα τα κοσμικά στέκια, οδηγεί Aston Martin, γίνεται μέλος του φιλανθρωπικού συλλόγου της ΕΛΕΠΑΠ, ανταλλάσσει φιλοφροσύνες με κοσμικογράφους, μπαίνει στα σαλόνια - και η φωτογραφία της στα περιοδικά. Ο Γιάννης Κούστας ταξιδεύει συνεχώς στο εξωτερικό, η εταιρεία επεκτείνεται και γιγαντώνεται στην πορεία, μέχρι του σημείου να θεωρείται ο πατριάρχης της τεχνολογίας στον χώρο της ναυτιλίας, αφού μέσω της εταιρείας Danaos Maritime Information Technology δημιουργεί το λογισμικό που θα γίνει πιλότος για το σύνολο σχεδόν των εφοπλιστικών γραφείων στην Ελλάδα.