Ο Νταβανέλος, η ΔΕΑ και τα… golden boys του ΣΥΡΙΖΑ

Για την άχαρη δουλειά, να ανάψουν τα αίματα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε ο Αντώνης Νταβανέλος.

Αφήνοντας ανοιχτό τι θα πράξει στο τέλος – «εικονική αυτοδιάλυση δεν θα κάνουμε», είπε, απέρριψε την αυτοδιάλυση των συνιστωσών ως τελεσίγραφο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσιζε να συγκρουστεί με τα golden boys και τα.....

golden girls του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έπρεπε να τα αναζητεί στην ΔΕΑ».

Με εξαίρεση την παρέμβαση Γλέζου, ως τότε το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είχε κινηθεί σε ρυθμούς νύστας. Παρά τις πύρινες διακηρύξεις περί ισότητας τα 3500 χιλιάδες μέλη χωρίστηκαν σχεδόν αυτόματα σε πατρίκιους και πληβείους, οι δεύτεροι, κυρίως μέλη της περιφέρειας γέμισαν με τις ομιλίες τους τη διάρκεια της υποτονικής πρώτης μέρας, όπου η προσέλευση ήταν εμφανώς ασθενική και εύρισκε κανείς άνετα θέση στο πάρκινγκ του Ταε Κβό Ντο. Οι «πατρίκιοι», οι πρωτοκλασάτοι έκαναν την εμφάνιση τους και τις ομιλίες του κυρίως τη δεύτερη μέρα, το απόγευμα προς βράδυ. Τότε και μόνον τότε γέμισε το στάδιο, τίγκαρε ασφυκτικά το πάρκινγκ, στέρεψε το χαρτί στις τουαλέτες και το κάπνισμα γενικεύτηκε σε όλους τους διαδρόμους του σταδίου.

Στο Νταβανέλο απάντησε ο συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας, ο οποίος προδιαγράφεται και για γραμματέας του ενιαίου κόμματος. Σχεδόν σαρκαστικά αναφέρθηκε στη φράση του Νταβανέλου, ότι η ύπαρξη της ΔΕΑ εγγυάται τον αριστερό ριζοσπαστισμό του ΣΥΡΙΖΑ, και σε όσα είχε πει εκείνος προηγουμένως περί golden boys.

Ο Βίτσας κατέστησε σαφές, ότι και η διάλυση των συνιστωσών και η εκλογή προέδρου από τη βάση (το άλλο σημείο που αμφισβητούν οι συνιστώσες) θα περάσουν. Σε όποιον δεν αισθάνεται άνετα με αυτά, έδειξε ουσιαστικά την πόρτα. Το μόνο άλλωστε που απασχολεί την Κουμουνδούρου άλλωστε, είναι να βρεί ένα modus Vivendi με το Γλέζο. Οι άλλες συνιστώσες ας κανονίσουν την πορεία τους.

Η υπόθεση «συνιστώσες» άλλωστε είχε τελειώσει νωρίτερα το βράδυ της Παρασκευής, όταν το λογό πήραν το ένα μετά το άλλο τα στελέχη του «Ρεύματος» και απέφυγαν να αναφερθούν στο θέμα.

Όταν ανέβηκε στο βήμα ο Π. Λαφαζάνης, στο Ταε Κβο Ντό έγινε σιωπή, όλοι περίμεναν να ακούσουν τι θα πεί. Ο Λαφαζάνης μίλησε για «δικτατορία του ευρώ και της τρόικας», για «διαγραφή του χρέους συνολικά», για ρήξη με την «Ευρωζώνη». Αυτό όμως δεν ήταν το επίμαχο του συνεδρίου, στην ουσία έστειλε τη μπάλα στην εξέδρα.

Μόνο στο τέλος είπε κάτι, για την τιμή των όπλων: Ότι «δεν περισσεύει απολύτως κανένας στον ΣΥΡΙΖΑ» και ότι «με συναινέσεις μπορούμε όλοι μαζί να βγούμε περισσότεροι και όχι λιγότεροι από το συνέδριο».

Το κεφάλαιο συνιστώσες έκλεισε έτσι για το ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα μια ευρεία πλειοψηφία θα κληθεί να εγκρίνει ένα καταστατικό, που απαγορεύει στα μέλη να συμμετέχουν και σε άλλα πολιτικά σχήματα και θα προβλέπει και διαγραφές. Το τι θα κάνουν οι συνιστώσες είναι δική τους απόφαση και όσοι αντιδρούν είναι πια πολύ στριμωγμένοι.