Έκρυθμη η κατάσταση στην Αίγυπτο

Διαδηλώσεις και αντιδιαδηλώσεις σήμερα στην Αίγυπτο με το στρατό να απειλεί τους υποστηρικτές του αποπεμφθέντος προέδρου Μόρσι  ότι θα πυροβολήσει στο «ψαχνό» εάν χρειαστεί.  Δικαστήριο του Καΐρου κατηγορεί τον Μόρσι για συνωμοσία με τη Χαμάς και παρατείνει την κράτησή του.

Το δικαστήριοδιέταξε σήμερα την παράταση κατά 15 ημέρες της κράτησης του αποπεμφθέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, στο πλαίσιο των περαιτέρω ερευνών για την ......
φερόμενη εμπλοκή του σε επιθέσεις κατά της αστυνομίας, οι οποίες αποδόθηκαν στην ισλαμιστική Χαμάς, στις αρχές του 2011, και την απόδρασή του από τη φυλακή Ουάντι Νατρούν την ίδια εποχή, μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ.
Η εντολή δόθηκε από τον αρμόδιο για την έρευνα δικαστή που απήγγειλε στον Μόρσι κατηγορία για συνωμοσία με τη Χαμάς που είχε στόχο την πραγματοποίηση «εχθρικών ενεργειών» στη χώρα κατά την κλιμάκωση των διαδηλώσεων εναντίον του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ, αναφέρει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα αλ Άχραμ.
Ο Μοχάμεντ Μόρσι, που κρατείται σε μυστικό σημείο από τον στρατό, μετά την αποπομπή του στις 3 Ιουλίου, τέθηκε επισήμως σήμερα υπό κράτηση για μέγιστη διάρκεια 15 ημερών.
Οι φερόμενες αυτές «εχθρικές ενέργειες» περιλαμβάνουν επιθέσεις σε κτίρια των υπηρεσιών ασφαλείας, αποδράσεις από φυλακή, προσχεδιασμένες δολοφονίες αστυνομικών και απαγωγή άλλων.
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα από την οποία προέρχεται ο Μόρσι αντέδρασε άμεσα δηλώνοντας ότι η απόφαση της δικαιοσύνης να θέσει υπό προληπτική κράτηση τον Μοχάμεντ Μόρσι για γεγονότα που χρονολογούνται στις τελευταίες ημέρες του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ σημαίνει επιστροφή στη βία του πρώην καθεστώτος.
«Οι κατηγορίες σε βάρος του Μοχάμεντ Μόρσι ηχούν σαν μια εκδίκηση του πρώην καθεστώτος που λέει ότι επιστρέφει στη βία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινήματος Γκέχαντ ελ Χαντάντ, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες γελοίες.
«Δεν λαμβάνονται διόλου σοβαρά υπόψη. Συνεχίζουμε τις διαμαρτυρίες μας στους δρόμους. Στην πραγματικότητα πιστεύουμε ότι περισσότερος κόσμος θα συνειδητοποιήσει τι αντιπροσωπεύει στην ουσία αυτό το καθεστώς: επιστροφή στο παλιό κράτος του Μουμπάρακ, με ωμή βία».
Η παλαιστινιακή Χαμάς, υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας, κατήγγειλε σήμερα την απόφαση δικαστηρίου του Καΐρου το οποίο έδωσε εντολή να προφυλακιστεί ο αποπεμφθείς ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι για συνωμοσία στην οποία φέρεται να είχε εμπλακεί με τη Χαμάς.
«Η Χαμάς καταδικάζει την απόφαση αυτή καθώς είναι βασισμένη στο σκεπτικό ότι το κίνημα της Χαμάς είναι εχθρικό. Είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη που επιβεβαιώνει ότι οι σημερινές αρχές στην Αίγυπτο απαρνούνται εθνικά ζητήματα, φθάνοντας έως και να τα βλάψουν, αρχίζοντας από το παλαιστινιακό ζήτημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπου Ζούχρι.