Δεν άντεξαν στα φραουλοχώραφα όσοι έκαναν αίτηση στον ΟΑΕΔ


Η αναζήτηση 4.000 εργατών μέσω ΟΑΕΔ για τα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας ήταν για τους παραγωγούς η τελευταία κίνηση λίγο πριν ολοκληρωθεί η περίοδος της συγκομιδής.

Η είδηση ότι λιγότερο από 100 εκδήλωσαν ενδιαφέρον δεν είναι αληθής.

Όμως το νούμερο είναι ακόμη πιο......
μικρό αν αναρωτηθούμε πόσοι τελικά προσελήφθησαν.

Κι αν αποδώθηκε στην «τεμπελιά» του Έλληνα το μικρό ποσοστό όσων τελικά έπιασαν δουλειά, ακόμη και οι ίδιοι οι παραγωγοί παραδέχονται ότι οι αντικειμενικές συνθήκες δεν επέτρεπαν στους ανέργους να «στεριώσουν» στα θερμοκήπια της Βουπρασίας.

«Εγώ ζήτησα 40 εργάτες και κατέληξα σε δύο, οι οποίοι μάλιστα ήταν από τα γύρω χωριά», λέει στο newpost o Ανδρέας Γούργαρης, φραουλοπαραγωγός και πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Ήριδα».

Όπως εξηγεί: «Το μεροκάματο ήταν 25 ευρώ για έξι ώρες. Λιγότερα από 500 ευρώ το μήνα. Με αυτά τα χρήματα ο εργάτης έπρεπε να νοικιάσει σπίτι, να πληρώσει λογαριασμούς και να έχει φαγητό για ένα μήνα. Φυσικά και δεν γινόταν».

«Όσοι ήρθαν από τις μεγάλες πόλεις ζήτησαν είτε δουλειά γραφείου είτε δουλειά οδηγού στα φορτηγά. Οι θέσεις αυτές ήταν ήδη καλυμμένες», λέει ο Φώτης Κυριαζής, πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Υρμίνη» και συνεχίζει: «Όσοι δούλεψαν στο θερμοκήπιο άντεξαν μόλις μια μέρα. Δεν είναι βαριά δουλειά, όμως οι συνθήκες δεν είναι και οι καλύτερες».

Για την επόμενη χρονιά ετοιμάζονται τώρα οι φραουλοπαραγωγοί της περιοχής.

Ήδη έχουν κάνει αιτήσεις για τις ειδικές άδειες που χρειάζονται προκειμένου να στήσουν ειδικά καταλύματα για τους εργάτες.

Επίσης θα κάνουν αιτήσεις σε χώρες από τους οποίους μπορούν να έρθουν νόμιμοι εργάτες, όπως η Αίγυπτος και η Βουλγαρία.

Θα επαναλάβουν το αίτημά τους στον ΟΑΕΔ προς αναζήτηση ανέργων, όμως υποψιάζονται, όπως λένε, ότι θα αντιμετωπίσουν τα ίδια ακριβώς προβλήματα.

Όσο για το περιστατικό που δυσφήμισε και την περιοχή αλλά και το σύνολο των φραουλοπαραγωγών, ο Φώτης Κυριαζής επιμένει:

«Οι πραγματικοί παραγωγοί δεν καθυστερούν μισθούς ούτε απειλούν τους εργάτες τους. Αυτά τα κάνουν οι “κομήτες” που ανοίγουν ένα θερμοκήπιο και το εποπτεύουν από την Αθήνα από τα τηλέφωνα, βάζοντας επιστάτες αμφιβόλου ικανότητας. Οι πραγματικοί αγρότες δουλεύουν μαζί με τους εργάτες τους στο θερμοκήπιο και τους πληρώνουν κανονικά».

Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/256734/den-anteksan-sta-fraoyloxwrafa-osoi-ekanan-aithsh-ston-oaed#ixzz2a9zHAJKg