Η Τρόικα εκτός ελέγχου

Πολλά είναι τα ανοιχτά μέτωπα της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα που προκαλούν τριβές και τη μη καταβολή της επόμενης δόσης των 8,1 δισεκατομμυρίων ευρώ ή της τμηματικής καταβολής της.

Η έλευση των εκπροσώπων των δανειστών στη χώρα μας για τη συνάντηση με τους νέους υπουργούς της δικομματικής κυβέρνησης δημιουργεί εντάσεις, καθώς η στάση τους έχει σκληρύνει θεωρώντας ότι.....

υπάρχουν ανοικτά πολλά και σημαντικά ζητήματα.

Πρώτο είναι η δημοσιονομική τρύπα των περίπου 2 δισ. ευρώ για το 2013-2014 από το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ και των ταμείων. Οι πιέσεις που ασκούνται είναι μεγάλες, αλλά κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν την αισιοδοξία ότι τελικά θα βρεθούν τα χρήματα χωρίς να χρειαστεί να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα.

Αυτό όμως που δημιουργεί ανυπέρβλητο πρόβλημα και αποτελεί το γόρδιο δεσμό των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την Τρόικα είναι οι απολύσεις και η κινητικότητα στο Δημόσιο.

Αφενός, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν δέχονται αυτό που υποστηρίζει ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Οτι δηλαδή, οι απολύσεις στην ΕΡΤ καλύπτουν τη Μνημονιακή υποχρέωση για 2.000 απολύσεις υπαλλήλων το πρώτο εξάμηνο του 2013. Θεωρούν ότι τα πράγματα με την ΕΡΤ δεν είναι τόσο καθαρά, καθώς δεν είναι σαφές τι θα γίνει στη συνέχεια με το ενδιάμεσο σχήμα αλλά και το νέο φορέα.

Αφετέρου, όμως, και αυτό είναι το σημαντικότερο, δεν δέχονται τις διαβεβαιώσεις που τους παρέχονται για την κινητικότητα των 12.000 δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2013.

Υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, καθώς δεν υπάρχουν τα οργανογράμματα των υπουργείων αλλά κυρίως τα οργανογράμματα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να σχεδιαστεί και να εκτελεστεί η κινητικότητα των 12.000 υπαλλήλων.

Θεωρούν ότι δεν θα είναι έτοιμα έως το τέλος του 2013 και ως εκ τούτου δεν θα υπάρξει η δυνατότητα να γίνουν οι μετακινήσεις αυτές.

Για το λόγο αυτό κλήθηκε σήμερα το μεσημέρι ο κ. Μητσοτάκης στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να συζητήσουν με τον Γιάννη Στουρνάρα το θέμα αυτό.

Η δε Τρόικα, ζήτησε εκτάκτως συνάντηση με το νέο υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη που έχει την εποπτεία των ΟΤΑ.

Η Τρόικα εκτιμά ότι το υπουργείο Εσωτερικών, υπό την ηγεσία του Ευριπίδη Στυλιανίδη, δεν υποχρέωσε έως τώρα τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες να συμμορφωθούν με τα όσα έχουν συμφωνηθεί και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν τώρα να προχωρήσει το μέτρο της κινητικότητας.

Στις δε off the record συζητήσεις τους οι εκπρόσωποι της Τρόικα κάνουν λόγο για κοροϊδία που θα πρέπει να λάβει τέλος.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, είναι σκληρές και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για το αποτέλεσμά τους.