Νέος πρόεδρος στην Αίγυπτο - Καταργήθηκε το Σύνταγμα

neos-proedros-ths-aigyptoy-o-proedros-toy-anwtatoy-dikasthrioyΚαταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Αίγυπτο. Ο Μοχάμεντ Μόρσι, μόλις ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, δεν είναι πλέον πρόεδρος της χώρας αφού απάντησε αρνητικά στο τελεσίγραφο που του έθεσε ο στρατός δύο ημέρες πριν, με αποτέλεσμα οι ένοπλες δυνάμεις να προχωρήσουν σε πραξικόπημα και να τον ανατρέψουν από την εξουσία...

Αμέσως μετά ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Αμπτέλ Φατάχ αλ Σίσι ανακοίνωσε τον «οδικό χάρτη» για το πολιτικό μέλλον της χώρας, με τον πρόεδρο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου να αναλαμβάνει πρόεδρος.

Σε ένα ενωτικό μήνυμα και περιστοιχιζόμενος από θρησκευτικούς ηγέτες, ο Αλ Σισί εξήγησε ότι ο Μόρσι δεν κατάφερε να ικανοποιήσει τα αιτήματα του λαού.

Στο διάγγελμά του ο αλ Σίσι επιβεβαίωσε το πραξικόπημα, και δικαιολόγησε την κίνηση του στρατού γιατί ο όπως είπε «πρόεδρος δεν σεβάστηκε το λαϊκό αίσθημα» και προσέθεσε:

«Λειτουργούμε ώστε να μην αποκλειστεί κανείς από τις πολιτικές διαδικασίες».

Συνεχίζοντας ο αλ Σίσι τονισε:

«Ο στρατός λειτουργεί ως θεματοφύλακας της λαϊκής βούλησης και θα σεβαστεί το σύνταγμα και τους θεσμούς.

Το Σύνταγμα έχει αναστελεί μέχρι την εκλογή του νέου προέδρου επεσήμανε ο αλ Σίσι, και υποστήριξε θα σχηματιστεί τεχνοκρατική κυβέρνηση.

Ο ίδιος, αφού ανακοίνωσε την πρόωρη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, εξήγγειλε επίσης ότι θα σχηματιστεί μια επιτροπή η οποία θα επανεξετάσει και θα τροποποιήσει το Σύνταγμα και ακόμη ότι θα σχηματιστεί μια επιτροπή εθνικής συμφιλίωσης στην οποία θα συμμετέχουν κινήματα της νεολαίας. Ο στρατηγός πρόσθεσε πως ο οδικός αυτός χάρτης έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο συμφωνίας ενός ευρέως φάσματος πολιτικών οργανώσεων και παρατάξεων.

«Ο αιγυπτιακός λαός μας κάλεσε να τον υποστηρίξουμε και να τον προστατεύσουμε, όχι να αναλάβουμε την εξουσία» υποστήριξε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων.

Ο αλ Σίσι υποστήριξε, περιστοιχισμένος από τον μεγάλο σεΐχη Άχμαντ αλ Τάγεμπ και τον Πάπα των Κοπτών Ταουάντρο Β', ότι ο στρατός επενέβη εισακούγοντας τη βούληση του λαού που διαδήλωνε εναντίον της κυβέρνηση του Μόρσι εδώ και εβδομάδες.

Σε δικές του δηλώσεις, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Αιγύπτου Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι είπε ότι η επανάσταση του 2011 επαναλήφθηκε και πρόσθεσε πως ο λεγόμενος οδικός χάρτης που ανακοίνωσε ο στρατός ικανοποιεί το λαϊκό αίτημα για την κήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών.

Σε άγνωστη τοποθεσία ο Μόρσι

Υπενθυμίζεται ότι από τις 20:00 ώρα Ελλάδος, οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν στον πρώην πρόεδρο ότι είναι έκπτωτος.

Σύμφωνα με συνεργάτη του, ο Μόρσι έχει μεταφερθεί σε τοποθεσία η οποία κρατείται απόρρητη.

Σε μήνυμά του στο Twitter πάντως, ο έκπτωτος πρόεδρος έκανε λόγο για «πλήρες πραξικόπημα».