Οι «επικίνδυνες» δηλώσεις Στουρνάρα για το κατοχικό δάνειο

oi-epikindynes-dhlwseis-stoyrnara-gia-to-katoxiko-daneioΜια δήλωση που έχει τύχει διαφόρων ερμηνειών έκανε ο υπουργός Οικονομικών σχετικά με το κατοχικό δάνειο σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.

Ο Γιάννης Στουρνάρας όταν ρωτήθηκε για το θέμα απάντησε:...
«Επιδίωξή μας στη φάση αυτή είναι να εφαρμοστεί με ουσιαστικό τρόπο η δέσμευση του Eurogroup, που λέει ότι, αν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, οι εταίροι μας θα λάβουν κατάλληλα μέτρα ώστε να μειωθεί περαιτέρω το δημόσιο χρέος της Ελλάδας».

 Η πρώτη ερμηνεία στη δήλωση αυτή του κ. Στουρνάρα και η πιο «συμφέρουσα» είναι πως ο υπουργός συνδέει τις όποιες εξελίξεις στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου με το πρωτογενές πλεόνασμα και τα προαπαιτούμενα του δημοσιονομικού προγράμματος.

Ειδάλλως θα μπορούσε να ερμηνευτεί πως ο κ. Στουρνάρας απέφυγε να απαντήσει και μάλιστα απάντησε «άλλ' αντ' άλλων» καθώς το να συνδέσει ο υπουργός ένα ιστορικό θέμα με την σύγχρονη κρίση στη χώρα και τα δημοσιονομικά μόνο επικίνδυνο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Καθώς μόνο ανιστόρητος και ριψοκίνδυνος σε εθνικό επίπεδο είναι κάποιος που σχετίζει ακόμα και το εθνικό θέμα των αποζημιώσεων που εμπίπτει στο διεθνές δίκαιο με το δημοσιονομικό πρόγραμμα της χώρας και την πορεία του.

Μα τόση υποταγή πια στο γερμανικό καθεστώς;