Η γραφειοκρατία, το ΙΚΑ, η ΔΕΗ, η ταλαιπωρία των πολιτών και οι…..αρμόδιοι

Του Πέτρου Τρουπιώτη
 
 
      Δεν είναι η πρώτη φορά ( φοβάμαι και ούτε η τελευταία) που απ[ο αυτές τις στήλες  αναφερόμαστε σε ένα ζήτημα το οποίο , δείχνει να μην απασχολεί τους κυβερνώντες, όλων των επίπεδων.
 Αναφέρομαι στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών . Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή , τα περισσότερα από τα οποία έχουν να κάνουν με τις συναλλαγές τους με την κάθε είδους .........δημόσια η ιδιωτική υπηρεσία.
    Προβλήματα, που οι κυβερνώντες, (υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς διοικητές οργανισμών και άλλοι ανεύθυνο-υπεύθυνοι) δεν φαίνεται να λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους. Πιθανώς μάλιστα γιατί  πολλοί εξ αυτών έχουν καιρό να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα αυτά, όπως για παράδειγμα την άπυρα στο ΙΚΑ , την ουρά στην ΔΕΗ , την μη εξυπηρέτηση από το δημόσιο.
 Και όμως αυτά , τα μικρά , τα καθημερινά προβλήματα απασχολούν και ταλαιπωρούν τους πολίτες, από την μικρότερη πόλη της χωράς ως τις γειτονιές της πρωτεύουσας.
 Αυτά τα προβλήματα , τρώνε τον χρόνο των πολιτών , και τους εξοργίζουν.
   Για παράδειγμα , είναι απαράδεκτο, το θέαμα που παρουσιάστηκε τις τελευταίες μέρες σε αρκετά γραφεία του ΟΚΑΣ, όπου εκατοντάδες συνταξιούχοι περίμεναν ώρες στην ουρά για να εξυπηρετηθούν ( αν κατάφερναν δηλαδή) στο ζήτημα των συντάξεων τους.
 Και καλά , αυτοί που δεν είχαν δώσει τα απαραίτητα στοιχεία στην απογράφη ( αν και αυτοί θα έπρεπε να εξυπηρετούνται χωρίς ταλαιπωρία). Όλοι οι άλλοι που με ευθύνη της γραφειοκρατίας του οργανισμού αντιμετώπισαν προβλήματα με την σύνταξη τους , γιατί θα έπρεπε να ταλαιπωρηθούν.
 Και όχι μόνον αυτό. Τόσες μέρες δεν είδα ένα διοικητή, υποδιοικητή, γενικό διευθυντή αυτού του πολύπαθου οργανισμού να πάει στις ουρές και να ζητήσει συγγνώμη για την ταλαιπωρία, να πάει στα καταστήματα και να ρυθμίσει την εξυπηρέτηση των πολιτών , με μετακίνηση προσωρινές υπάλληλων. Να κάνει κάτι εν πέσει περιπτώσει. Να δείξει ότι ενδιαφέρεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
 Μόνον τον διοικητή, από το ωραίο γραφείο του να συνεντευξιάζεται στα πρωινάδικα των τηλεοράσεων και να δικαιολογείται για την κατάσταση.
 Ο κόσμος δεν θέλει δικαιολογίες αλλά λύσεις , εδώ και τώρα. Αν δεν μπορούν να τους τις δώσουν, ας πάνε σπίτι τους. ΄Η ας τους στείλουν οι αρμόδιοι υπουργοί.
 Η ίδια κατάσταση και σε πολλά καταστήματα της ΔΕΗ. Χθες, για παράδειγμα στην ΔΕΗ Κηφισιάς, η ουρά έφτανε κοντά στην Κηφισιάς . μεγάλοι άνθρωποι περίμεναν έξω στο πεζοδρόμιο, στο ήλιο ( άλλες μέρες και στην βροχή) δυόμισι τουλάχιστον ώρες για να διεκπεραιώσουν κάποια υπόθεση τους, όπως ρύθμιση χρεών, έκδοση αντίγραφου λογαριασμού κλπ> Απλά θέματα δηλαδή.
 Την ίδια στιγμή, οι καρέκλες που υπάρχουν μέσα στο κατάστημα της ΔΕΗ ήταν άδειες, γιατί κάποιος είχε πει στον άνδρα της ιδιωτικής ασφάλειας, να μην αφήνει να μπαίνουν μέσα γιατί κάνουν φασαρία… Λες και το κατάστημα είναι καμία εκκλησία.
 Και χρειάστηκε ορισμένοι να φωνάξουν και να τσακωθούν με τον φύλακα για να δώσει λίγο πριν κλείσει το κατάστημα , η προϊσταμένη την αδεία να μπουν οι πελάτες της ΔΕΗ μέσα στην αίθουσα, όπου και πάλι τους έβαλαν να καθίσουν όρθιοι, μια και δεν λειτουργούσε το μηχάνημα με τα νούμερα προτεραιότητας…
 Και κάτι ακόμα. Όταν κάποιος , μετά από δυο και τρεις ώρες αναμονής, τέλειωνε την δουλειά του , ανακάλυπτε ότι δεν μπορεί να πληρώσει ( να περιμένει δηλαδή σε άλλη ουρά) γιατί το ταμείο είχε κλείσει. Αύριο πάλι , ήταν η απάντηση του σεκιούριτι.
 Μήπως λοιπόν , κάποιος αρμόδιος της ΔΕΗ, εκεί στην Χαλκοκονδύλη, θα πρέπει να καταλάβει ότι οι πολίτες είναι πελάτες της ΔΕΗ και πρέπει να τους αντιμετωπίζουν με σεβασμό. Μήπως πρέπει να βγουν και αυτοί από τα ωραία γραφεία τους και να δουν τι γίνεται στα τοπικά υποκαταστήματα και τι τραβάμε οι υπάλληλοι που προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματα. Μήπως θα πρέπει να ενισχύσουν όπου χρειάζεται με υπάλληλους , από άλλες υπηρεσίες ή να βρουν έναν άλλο τρόπο εξυπηρέτησης…
 Απλά πράγματα που όπως φαίνεται δεν τα σκάφτονται οι γενικοί διευθυντές και άλλοι παράγοντες της ΔΕΗ στα κεντρικά τους γραφεία, με το αιρκοντίσιον…
    Φαίνεται όμως ότι όλα αυτά τα καθημερινά προβλήματα , δεν τα σκάφτονται ούτε οι αρμόδιοι υπουργοί και γενικοί γραμματείς.
 Αλλά αναρωτιέμαι οι συνεργάτες του πρωθυπουργού και των άλλων δυο αρχηγών των κόμματων που στηρίζουν την κυβέρνηση, δεν βλέπουν την κατάσταση, δεν τους « συμβουλεύουν» να κινηθούν προς αντιμετώπιση των μικρών καθημερινών προβλημάτων των πολιτών.
 Γιατί μπορεί να λύνει τα προβλήματα του μέλλοντος, μπορεί να σώσεις την χώρα από την χρεοκοπία, αλλά τελικά ο λαός να καταπιέζεται από τα καθημερινά προβλήματα  και στο τέλος να αντιδράσει ανάλογα.
  Ας αφήσουν λοιπόν τον πρωθυπουργό και ορισμένους βασικούς υπουργούς να ασχοληθούν με τα μεγάλα και το μέλλον , και ας ασχοληθούν οι αλλού, υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς , διοικητές και κάθε είδους κρατικοί αξιωματούχοι με τα μικρά καθημερινά.
 Αφού δεν μπορούν να λύσουν άμεσα τα οικονομικά προβλήματα των πολιτών , ας προσπαθήσουν να του κάνουν την καθημερινή ζωή του πιο εύκολη.
 Και δεν είναι δύσκολο. Χρειάζεται απλώς διάθεση και προσπάθεια. Και να βγουν κάποιοι έξω από τα γραφεία τους.
 Αν δεν μπορούν, ας αδειάσουν τα γραφεία τους και ας αναλάβουν τις θέσεις τους όσοι δεν …θίγονται να βγουν στον δρόμο και να ασχοληθούν με τα μάρκα προβλήματα των πολιτών.
 
ptroupiotis@yahoo.gr