Η χαμένη ψυχική επαφή και οι «μάχες» χαρακωμάτων

Φλερτάρουν με το σενάριο των πρόωρων εκλογών, αλλά στην πραγματικότητα ουδείς από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους επιθυμεί στην παρούσα φάση τις πρόωρες εκλογές, οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν «δούρειος ίππος», ιδιαίτερα για τα δύο μικρότερα κόμματα της συγκυβέρνησης...
Στη συμπλήρωση ενός χρόνου «συγκατοίκησης» στην εξουσία, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί δείχνουν να έχουν χάσει την αρχική ορμή, και κυρίως την ψυχική επαφή και τη διάθεση υπέρβασης των όποιων, σημαντικών, πάντως,  εμποδίων για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας.

Καθημερινά, εξελίσσονται μεγαλύτερες ή μικρότερες μάχες χαρακωμάτων, οι οποίες τις περισσότερες φορές πυροδοτούνται από την δημοσκοπική αγωνία του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αλλά και από την προσπάθεια της ΝΔ να διατηρήσει το προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας αναχώματα κυρίως προς τα δεξιά της.

Οι δύο εταίροι, και κυρίως ο κ. Ευαγγ. Βενιζέλος πιέζει συστηματικά για ανασχηματισμό, διεκδικώντας για τον εαυτό του αλλά και το κόμμα του μεγαλύτερη συμμετοχή στην άσκηση της εξουσίας.

Ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς από την πλευρά του, αν και αναγνωρίζει ότι υπάρχουν σημαντικές δυσλειτουργίες στην κυβέρνηση, επιχειρεί να… εξοβελίσει στο μέλλον τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα,  πεπεισμένος ότι στην προσπάθεια να επιλυθούν ορισμένα προβλήματα, είναι πολύ πιθανόν να δημιουργηθούν πολύ περισσότερα. Αργά ή γρήγορα, ωστόσο, το θέμα θα τεθεί με τρόπο επιτακτικό από τους κυβερνητικούς εταίρους.

Μέχρι τότε, είναι πολύ πιθανό ο κ. Σαμαράς να προχωρήσει σε μία κίνηση καλής θελήσεως, αποδεχόμενος το αίτημα των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για τη συγκρότηση επιτροπής διαχείρισης κρίσεων, η οποία θα έχει ως κύρια αποστολή την αποτροπή ατυχημάτων ( σς όπως το αντιρατσιστικό ) και την άμβλυνση των εσωτερικών αντιθέσεων, πριν αυτές δημοσιοποιηθούν

Απολύτως ενδεικτικό, πάντως,  της «δυσκαμψίας» στη λήψη των αποφάσεων που καταγράφεται εσχάτως είναι το γεγονός ότι αν και σήμερα καταφτάνει στην Αθήνα το κλιμάκιο των τεχνοκρατών της τρόϊκας, δεν διαφαίνεται επί του παρόντος νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

«Δεν υπάρχει τίποτα προγραμματισμένο» σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, ενώ ανάλογη εικόνα μεταδίδεται και από τα επιτελεία των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι στα δύο από τα τρία προαπαιτούμενα, και συγκεκριμένα, στον φόρο ακίνητης περιουσίας και την κινητικότητα στο δημόσιο, εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμότητες.