Οι πλειστηριασμοί, ο κ Σκορδάς , και η «άγνοια» περί την επικοινωνία…

Του Πέτρου Τρουπιώτη

 
Ναι κοινό μυστικό πως η ΝΔ, δεν τα πήγαινε ποτέ καλά με τα της δημοσιότητας. Είτε ήταν κυβέρνηση , είτε αντιπολίτευση, πάντα είχε πολλά προβλήματα σε σχέση με την εικόνα που ενεφανιζε προς τα έξω, με το ποια μηνύματα και πότε έδινε στην κοινωνία και γενικότερα με τις δημοσιές σχέσεις της ας πούμε.
 Με τις δημοσιές σχέσεις της συνολικά , ως παράταξη η ως κυβέρνηση. Γιατί ατομικά, πολλά από τα ......στελέχη της , είχαν και έχουν τις καλύτερες επαφές με τον χώρο των ΜΜΕ και κάνουν καλά την δουλειά τους.
  Όμως δεν υπήρξε πότε μια συνολική στρατηγική για το τι, πότε και πως πρέπει να προωθείται, για το ποια θέματα θα μπουν και πότε σε δημόσιο διάλογο, για το πότε και σε ποια κατεύθυνση θα ανοίξει ένα θέμα.
 Ζητήματα που σε όλες τις δυτικές κοινωνίες, τα κόμματα τους τα έχουν λύσει εδώ και δεκαετίες.
  Στην Ελλάδα, είμαστε πολύ πίσω. Στην ΝΔ δείχνουν να είναι πιο ακόμα πιο πίσω .
 Και γι αυτή την εξέλιξη δεν φταίνε πάντα οι αρμόδιοι για τον επικοινωνιακό σχεδιασμό συνολικά της κυβέρνησης ή του κόμματος, ούτε και οι υπεύθυνοι για το ίδιο αντικείμενο υπουργών, υπουργείων η  και στελεχών.
 Συνήθως φταίνε και αυτοί, αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι της  ευθύνης έχουν τα ίδια τα στελέχη.
 Είτε γιατί , οι περισσότεροι, θεωρούν πως γνωρίζουν τα πάντα, είτε γιατί αρνούνται να εκχωρήσουν έστω και το δικαίωμα της γνώσης σε άλλους, είτε γιατί δεν θέλουν να τους πάρουν άλλοι την δόξα, είτε για όλα μαζί, κεντρικά στελέχη και υπουργοί της ΝΔ, διαχρονικά, «κάνουν παιχνίδι» μόνοι τους..
 
 Αδιαφορώντας για κεντρικούς σχεδιασμούς , για προτεραιότητες για  κατευθύνσεις και στόχους;.
 Ο μονός στόχος είναι ή η δίκη τους προβολή ή η προώθηση μιας δικής τους ιδέας, αδιαφορώντας για το τι μπορεί να προκύψει  και συνήθως αυτό που προκύπτει δεν είναι καλό. Είναι καταστροφή. Που  οι μετέπειτα διευκρινήσεις το μόνο που κάνουν είναι να μεγαλώνουν το πρόβλημα και τίποτε άλλο.
 Μια τέτοια περίπτωση ενε και η προχθεσινή αναφορά του υφυπουργού κ Σκορδά στο θέμα των πλειστηριασμών των σπιτιών, πλειστηριασμών που έχουν παγώσει ως το τέλος του έτους.
  Ποια ήταν η σκοπιμότητα ο υφυπουργός, που δεν είναι άπειρος στα της δημόσιας ζωής, να θέσει αυτό το θέμα προς συζήτηση τώρα. Ένα θέμα που είναι σαφές ότι κάποτε θα συζητηθεί μια και πρέπει να αποφασιστεί τι θα γίνει την επομένη χρόνιά.
 Ποιος του είπε ότι μπορεί να ανοίξει μια συζήτηση , σε αυτή την χρονική στιγμή, μια συζήτηση που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις
  Δεν ρώτησε κανέναν να του πει ποια θα ήταν η ερμηνεία της, αυτονοητης (άρα και περιττής) δήλωσης του. Τι θα κυκλοφορούσε στην δημοσιογραφική «πιάτσα». Πόσο θα φούντωνε το θέμα. 
  Δεν κατάλαβε ότι τα αλλά κόμματα της συγκυβέρνησης , που δεν είχαν καν ενημερωθεί, θα έβρισκαν μια ακόμα ευκαιρία για να δείξουν την διαφοροποίηση τους από την «δεξιά» ΝΔ και την πολιτική της;
 Πράγματα εντελώς απλά που αποτελούν την πρώτη σκέψη κάποιου που ασχολείται με τα της επικοινωνίας, ο υφυπουργός φαίνεται δεν τα αναληφθεί Όμως  καλά δεν ρωτάτε  κανέναν σχετικό να του πει…..
 Όλα τα πράγματα έχουν και τον τρόπο να τα πεις αλλά και το χρόνο και βεβαίως τον τόπο που θα τα πεις.
 Ο υφυπουργός διάλεξε τον χειρότερο τόπο ( την Βουλή χωρίς να έχει ενημερώσει καν τους βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση), τον χειρότερο χρόνο ( την στιγμή που η κυβέρνηση βελτιώνει την εικόνα της αλλά και η συγκυβέρνηση έχει εσωτερικά ζητήματα) και τον χειρότερο τρόπο ( δι υπαινιγμών , που τα αφήνουν όλα ανοιχτά).
  Το έργο του υφυπουργού, λένε οι ασχολούμενοι, κρίνεται θετικό. Στην επικοινωνία , αλλά και στην πολιτική στρατηγική ο κ Σκορδάς παίρνει (τουλάχιστον σε αυτή την φάση) κάτω από την βάση. Και μάλιστα επιεικώς…