Πόλεμος διαρροών Σαμαρά – Βενιζέλου. Σε οριακό σημείο η κυβέρνηση

Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί η κυβέρνηση μετά τις διαρροές περί ενδεχομένου προώρων εκλογών σε περίπτωση που οξυνθούν οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της τρικομματικής.
Ο πρωθυπουργός φαίνεται να δυσανασχετεί με τις δημόσιες διαφωνίες και επικρίσεις του Βαγγέλη Βενιζέλου (αλλά και του Φώτη Κουβέλη) και συνεργάτες του διαρρέουν στα ΜΜΕ ότι υπάρχουν σκέψεις αιφνιδιαστικής προσφυγής στις κάλπες αν τα πράγματα ξεφύγουν.
Οι διαρροές αυτές, αντί να ρίχνουν τους τόνους, φορτίζουν περαιτέρω το κλίμα. Ήδη, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, μίλησε για......
«επιχειρούμενο εκβιασμό» και επισήμανε ότι πρέπει να γίνει νέα προγραμματική συμφωνία και να αλλάξει η λειτουργία της κυβέρνησης.
«Πρέπει να συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός να ενημερώνει τη Βουλή και να γίνει ανασχηματισμός», είπε χαρακτηριστικά (στον Βασίλη Χιώτη, στον Βήμα Fm).

Η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ είναι, πλέον, εκρηκτική. Οι πάντες θεωρούν ότι «το κόμμα συρρικνώνεται τη στιγμή που ο Σαμαράς έχει μόνο κέρδη» και πιέζουν για ουσιαστική αλλαγή της κυβερνητικής λειτουργίας και ανάληψη υπουργικών πόστων από «πράσινα» πολιτικά στελέχη. Πιστεύουν ότι έτσι θα περιορίσουν τις εκλογικές απώλειες και θα βοηθήσουν στη συσπειρωση δυνάμεων.
Αναλογίες έχει η κατάσταση και στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ, αλλά εκεί τα πράγματα δεν είναι τόσο έντονα. Ωστόσο, και ο Φώτης Κουβέλης λέει παντού ότι «δε γίνεται να κάνει ο Σαμαράς ό,τι θέλει, αγνοώντας τα συγκυβερνώντα κόμματα».
Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί συνομιλητές του Αντώνη Σαμαρά τον παρακινούν να υιοθετήσει ηγεμονική συμπεριφορά απέναντι στους κυβερνητικούς του εταίρους, με το επιχείρημα ότι εκείνος διαθέτει τη λαϊκή στήριξη. Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι αν πάει σε εκλογές πιθανότατα θα πάρει αυτοδυναμία, οπότε δε θα έχει ανάγκη συμμάχων.
Αυτή η λογική, αν υιοθετηθεί από τον πρωθυπουργό, είναι βέβαιο ότι δεν θα οδηγήσει σε μακροημέρευση τη σημερινή κυβέρνηση…