Φρένο στον τσαμπουκά

 Γράφει ο Γιώργος Καρελιάς

Μια ημερομηνία: 17 Ιουνίου 2013. Και ένα όνομα: Κωνσταντίνος Μενουδάκος, ανώτατος δικαστής, πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Και τα δύο είναι πολύ πιθανό να γραφτούν με ανεξίτηλα γράμματα στη σύγχρονη ελληνική πολιτική και δικαστική Ιστορία. Δεν πρόκειται για υπερβολή. Ένας δικαστής με κοινή λογική και δημοκρατική ευαισθησία πέταξε στα σκουπίδια τον τσαμπουκά ενός πρωθυπουργού, λέγοντάς του πολύ απλά: Δεν μπορείς να ρίξεις μαύρο στην κρατική τηλεόραση, δεν είναι ιδιοκτησία σου. Και κανένας άλλος δεν θα μπορεί να το........
επαναλάβει στο μέλλον.
Ο ανώτατος δικαστής φαίνεται ότι λύνει και τον γόρδιο δεσμό των ημερών με τον πλέον ανώδυνο τρόπο, δηλαδή χωρίς να χρησιμοποιήσει κανένα ξίφος. Η απόφασή του αφαιρεί κάθε πρόσχημα για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, αν και είμαι βέβαιος ότι ο κ. Σαμαράς δεν θα έκανε το απονενοημένο διάβημα (αλλιώς, παλαβομάρα). Επειδή, όμως, το «ατύχημα» μπορεί να συμβεί εκεί που δεν το περιμένεις, η απόφαση του ΣτΕ βάζει οριστικό φρένο σ’ αυτό. Πρόκειται για μια απόφαση (διαβάστε την όλη εδώ) λογική και ισορροπημένη, δηλαδή εμπεριέχει μια σοφία σπάνια για τα δεδομένα του παραλογισμού της εποχής μας. Και είναι ευεργετική για όλους.
Πρώτον, δεν απαγορεύει στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση της ΕΡΤ. Δεν θα μπορούσε να το απαγορεύσει. Η κυβέρνηση, η εκάστοτε κυβέρνηση, έχει την ευθύνη για τη λειτουργία της ΕΡΤ, αφού πρόκειται για κρατική επιχείρηση. Άρα, δεν εμποδίζει τη μεταρρύθμισή της.  Δεύτερον, απαγορεύει στην κυβέρνηση να μπλοκάρει τις συχνότητες της κρατικής ραδιοτηλεόρασης και να ρίχνει μαύρο στις οθόνες.
Είναι από τις σπάνιες φορές που μια δικαστική απόφαση φρενάρει την αλαζονεία ενός πρωθυπουργού και, ταυτόχρονα, του δίνει την ευκαιρία να διορθώσει, εκών άκων, ένα σημαντικό λάθος. Τώρα, θα παιχτεί το τρίτο ημίχρονο, στο οποίο θα φανεί αν η αναδιάρθρωση της ΕΡΤ θα γίνει με αντικειμενικό και αξιόπιστο τρόπο. Τεράστιο ρόλο θα διαδραματίσουν τα πρόσωπα που θα την αναλάβουν. Αν είναι τα κατάλληλα και έχουν διακομματική αποδοχή, σίγουρα κάτι καλό θα προκύψει. Αν ο κ. Σαμαράς και οι συν αυτώ επιχειρήσουν να φτιάξουν ένα νέο κομματικό μαγαζί, στο οποίο θα θέλουν να κάνουν κουμάντο ως (πρόσκαιρη) πλειοψηφία, τότε τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα.
Και τότε το στραπάτσο που θα πάθει ο κ. Σαμαράς θα είναι απείρως μεγαλύτερο από αυτό που έπαθε χτες το βράδυ.