Ρίχνει τους τόνους το Ισραήλ: Οι επιδρομές είχαν στόχο τη Χεζμπολάχ, όχι τον Άσαντ

Να ρίξει τους τόνους προσπαθεί το Ισραήλ μετά τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία το περασμένο Σαββατοκύριακο, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι πιέζουν την ηγεσία των ΗΠΑ για πιο άμεση εμπλοκή, ΟΗΕ καλεί σε αυτοσυγκράτηση και η Γαλλία ζητά πολιτική λύση στην κρίση.

Στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του σύρου υφυπουργού Εξωτερικών...
Φάισαλ αλ Μέκνταντ, ο οποίος χαρακτήρισε τις επιδρομές ως «κήρυξη πολέμου», έμπιστος συνεργάτης του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι τα αεροπορικά πλήγματα δεν είχαν ως στόχο την αποδυνάμωση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ ή την ενίσχυση των αντικυβερνητικών ανταρτών.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Israel Radio, ο βετεράνος βουλευτής Τσαχί Χανεμπί, υπογράμμισε ότι το Τελ Αβίβ επιθυμεί να αποφύγει «αύξηση της έντασης με τη Συρία» και να «αποσαφηνίσει ότι εάν υπάρχει δραστηριότητα, είναι μονάχα εναντίον της [λιβανικής οργάνωσης] Χεζμπολάχ, όχι κατά του συριακού καθεστώτος».

Αναφορές για περισσότερους από 100 νεκρούς

Μέχρι στιγμής, επίσημος απολογισμός από τα θύματα των επιδρομών δεν έχει δοθεί στην δημοσιότητα, ωστόσο σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times που επικαλείται τοπικές πηγές, κάνει λόγο για περισσότερους από 100 σύρους στρατιώτες νεκρούς.

Aπό την πλευρά του, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάνει λόγο 15 νεκρούς στρατιώτες και πολλούς αγνοούμενους.

Σημειώνεται ότι παρά το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση, οι επιδρομές είχαν στόχο οπλισμό που προοριζόταν για την οργάνωση Χεζμπολάχ η οποία δραστηριοποιείται στο πλευρό του συριακού στρατού.

Μάλιστα, πηγές των ενόπλων δυνάμεων της Συρίας που επικαλείται η ιστοσελίδα Russia Today υποστήριζαν ότι για τις επιδρομές χρησιμοποιήθηκαν βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Το Ιράν από την πλευρά του, διέψευσε σήμερα πως οι αποθήκες όπλων εναντίον των οποίων πραγματοποίησε το Ισραήλ δύο αεροπορικές επιδρομές στη Συρία περιείχαν ιρανικά όπλα, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα των Φρουρών της Επανάστασης, Sepahnews.com.

Πιέσεις για αμεσότερη εμπλοκή των ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, οι πρώτες πιέσεις για αμεσότερη εμπλοκή των ΗΠΑ ήρθαν από τον ρεπουμπλικάνο γερουσιαστήΤζον Μακ Κέινο οποίος δήλωσε ότι οι επιδρομές θα αναγκάσουν την αμερικανική κυβέρνηση να παρέμβει, αν και ο πρόεδρος Ομπάμα έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να αποστείλει χερσαίες δυνάμεις στη Συρία.

«Πρέπει να πάρουμε μέτρα που θα αλλάξουν την κατάσταση, χωρίς να χρειαστεί να στείλουμε αμερικανούς στρατιώτες στην περιοχή. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια ασφαλή ζώνη, να προστατεύσουμε και να παρέχουμε όπλα στους σωστούς ανθρώπους στη Συρία, που μάχονται, προφανώς, για τις ίδιες ιδέες στις οποίες και εμείς οι ίδιοι πιστεύουμε», είπε ο Μακέιν σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από ΟΗΕ - Πολιτική λύση ζητά το Παρίσι

Ο ΟΗΕ από την πλευρά του καλεί σε αυτοσυγκράτηση με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Μπαν Κι - Μουν να ζητά από όλες τις πλευρές «να ενεργήσουν με αίσθηση της ευθύνης για την αποτροπή της κλιμάκωσης των ήδη καταστροφικών και άκρως επικίνδυνων συγκρούσεων».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς ζήτησε την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία, κάνοντας λόγο για «πραγματική τραγωδία», προειδοποιώντας παράλληλα για την πιθανότητα «ανθρωπιστικής και πολιτικής καταστροφής».

Δήλωσε εξάλου ότι κατανοεί την πράξη του Ισραήλ, αλλά όπως είπε «υπάρχει κίνδυνος, διότι αν η σύγκρουση αυτή επεκταθεί και στις γειτονικές χώρες, θα αλλάξει τον χαρακτήρα της».

Ανησυχία από το ρωσικό ΥΠΕΞ

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του για τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, σημειώνοντας ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

«Οι ενδείξεις της προετοιμασίας της παγκόσμιας κοινής γνώμης για μια πιθανή ένοπλη επέμβαση στην εδώ και καιρό εσωτερική σύγκρουση στην Συρία μας προκαλούν σοβαρή ανησυχία», υπογραμμίζει επίσης σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς, σημειώνοντας ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κοντά στην Δαμασκό αποτελούν πηγή «ιδιαίτερης ανησυχίας».

ΟΗΕ: Οι αντάρτες χρησιμοποίησαν χημικά

Η κατάσταση δείχνει να περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, αφού η αξιωματούχος του ΟΗΕ Κάρλα Ντελ Πόντε, μέλος της επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει συγκεντρώσει μαρτυρίες από θύματα του εμφυλίου πολέμου της Συρίας και του ιατρικού προσωπικού, αναφέρει ότι οι τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι οι δυνάμεις των ανταρτών είναι αυτές που έχουν κάνει χρήση χημικών όπλων (και συγκεκριμένα του νευροτοξικού αερίου σαρίν) και όχι ο στρατός.

Στο μεταξύ, οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε αιματολογικές εξετάσεις στους σύρους πρόσφυγες που τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις στη χώρα τους για να εντοπίσουν αν είναι θύματα χημικών όπλων, ανακοίνωσε σήμερα καλά πληροφορημένη πηγή των υγειονομικών υπηρεσιών.