Η Ανάσταση, ο Εθνικός Υμνος, οι δόκιμοι και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Του Πέτρου Τρουπιώτη


O Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο στρατηγός  Κωσταράκος, είναι ένας άνθρωπος που δεν περνά απαρατήρητος. Όπως λένε όσοι έχουν υπηρετήσει μαζί του , είναι ένας στρατιωτικός που δεν «κάθεται στα αυγά του». Ένας στρατιωτικός που παίρνει πρωτοβουλίες, που κινείται δυναμικά θα μπορούσε να πει κάνεις.

 Είναι ένας άνθρωπος που ξεχωρίζει.

 Την ιδία αυτή τακτική εφαρμόζει και από την θέση του ηγέτη των Ενόπλων Δυνάμεων. Κινείται σε όλους τους χώρους, χωρίς............
στεγανά, κινεί το στράτευμα, απροειδοποίητα σε ασκήσεις, θέλει να μαθαίνει τα πάντα και παρεμβαίνει όπου νομίζει ότι χρειάζεται.

 Αυτός είναι και ένας από τους λόγους  που θεωρείται  πετυχημένος αρχηγός. Ασχολείται με τα θέματα του, ασχολείται με τα προβλήματα των ανδρών και γυναικων των ενόπλων δυνάμεων, κινείται  και δεν κρατά κλειστό το στόμα του. Δεν κρύβεται πίσω από τις «κλάρες» του καπέλου του και τα αδαμαντοκόλλητα αστερία του.

Βεβαία, όποιος κινείται , είναι υπερδραστηριος, κάνει και λάθη. Και ο στρατηγός έχει κάνει και αυτός λάθη. Όπως για παράδειγμα το να προσπαθεί να ρυθμίσει το θέμα με την «κατάληψη» από αποστράτους του προαυλίου του πενταγώνου, μιλώντας τους με την ντουντούκα. Προσφέροντας ένα θέαμα που μάλλον δεν ήταν θετικό για τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων.

 Ένα ακόμα λάθος πιστεύω ότι έκανε και την ημέρα του Πάσχα, καλύπτοντας μέσω μηνύματος στο twitter, το άγημα του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο την ώρα που τα μεσάνυχτα του Μ Σαββάτου  ο  Αρχιεπίσκοπος στην Μητρόπολη των Αθηνών έψελνε το Χριστός Ανέστη, άρχισε να ψάλλει τον εθνικό ύμνο.

 Η κίνηση αυτή του αγήματος του ΠΝ, που ήταν μάλιστα και από την Σχόλη Δοκίμων, των επόμενων αξιωματικών δηλαδή, ξάφνιασε τους πάντες για να μην πω ότι από πολλούς θεωρήθηκε ασέβεια για την στιγμή και τον τόπο.

 Κι όμως ο στρατηγός Κωσταρακος, την επομένη  έγραφε στο twitter, το οποίο και χρησιμοποιεί συχνά  «Συγχαρητήρια στα τμήματα των Στρατιωτικών Σχολών που έψαλλαν λεβέντικα τον Εθνικό Ύμνο χθες το βράδυ στην Ανάσταση στην Αθήνα.»

  Βεβαία, τον εθνικό ύμνο δεν έψαλλαν τα τμήματα όλων  των Στρατιωτικών Σχολών , αλλά μόνον αυτό της Σχόλης Ναυτικών  Δοκίμων. Όμως ο στρατηγός προσπαθεί να δώσει την αίσθηση ότι ήταν κάτι  γενικευμένο και σε γνώση της ηγεσίας.

Έξαλλου , αυτή την λογική έχει το όλο μήνυμα. Να « καπελώσει» την κίνηση δίνοντας της έτσι μια «νομιμοποίηση».

  Μόνον στρατηγέ που δεν είναι έτσι τα πράγματα. Τα αγήματα (και ιδιαίτερα των παραγωγικών σχολών) όπως ξέρετε πολύ καλυτέρα από εμάς , δεν κινούνται αυτόνομα. Κινούνται  βάσει συγκεκριμένων εντολών που δίνουν οι επικεφαλείς τους.

 Έτσι λοιπόν υπάρχουν  δυο πιθανότητες

΄Η υπήρχε εντολή από τον επικεφαλής του αγήματος να ψαλεί ο εθνικός ύμνος ή το άγημα κινήθηκε «αυτοβούλως».

 Και στις δυο περιπτώσεις έχουμε «παράπτωμα».

Είτε του επικεφαλής (και προφανώς των προϊσταμένων του) που «ξέχασαν» ότι είχαν πάει για την θρησκευτική γιορτή της ανάστασης και έψαλλαν, ως μη έπρεπε, τον εθνικό ύμνο,  φτάνοντας στα όρια της προσβολής της θρησκευτικής τελετής

Είτε του αγήματος που σχεδόν «στασίασε» και έκανε ότι ήθελε αγνοώντας τις εντολές που είχε.

 Και στις δυο περιπτώσεις το άγημα και οι επικεφαλείς του κ αρχηγέ δεν είναι για συγχαρητήρια αλλά για επίπληξη. Τουλάχιστον.

  Μην χάσουμε λοιπόν το μέτρο, μην ξεφεύγουμε από τις αρμοδιότητες των ενόπλων δυνάμεων και τον τρόπο που πρέπει να λειτουργούν Οργανωμένα και  βάσει συγκεκριμένων εντολών  και οδηγιών. Γιατί αυτόνομες κινήσεις στον χώρο δεν επιτρέπονται Και αντιλαμβάνεστε πολύ καλά γιατί.

 Και τέλος, ας μην ευτελίζουμε πια τον Εθνικό Ύμνο , χρησιμοποιώντας τον 'οπου και όπως θέλουμε….
ptroupiotis@yahoo.gr