«Η Ελλάδα πύλη της Κίνας»

«Η Ελλάδα πύλη της Κίνας»Στην πρώτη του ομιλία μετά την επιστροφή του από την Κίνα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις μεγάλες προσδοκίες που έχει η χώρα μας μετά τις συμφωνίες που υπεγράφησαν. «Η μεγάλη πρόκληση αρχίζει από 'κει και ύστερα: στο follow up!» είπε χαρακτηριστικά ο Α. Σαμαράς κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και το Ναυτικό Επιμελητήριο...
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως στόχος είναι η χώρα μας να γίνει η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη και αναφέρθηκε αναλυτικά στα κέρδη που θα αποκομίσει η Ελλάδα από αυτή την σημαντική επένδυση.

«Πρωταρχικό "επίνειο", κατά κάποιο τρόπο, ολόκληρης της ενιαίας και ενωμένης Ευρωπαϊκής αγοράς είναι η Ελλάδα! Η οποία μπορεί να γίνει η «πύλη» της Κίνας στην Ευρώπη, αλλά και της Ευρώπης στην Κίνα σε ό,τι αφορά το εμπόριο τουλάχιστον…».




Ο Α. Σαμαράς απάντησε και στην κριτική που δέχτηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο κατηγόρησε για μικροψυχία. «Εμείς δεν πήγαμε έξω για να φέρουμε… "πακτωλό χρημάτων". Αυτά λέγονταν σε άλλες εποχές, δυστυχώς. Και τώρα δεν τα πιστεύει πια κανείς, ευτυχώς! Ούτε υπερβολικές προσδοκίες, λοιπόν. Ούτε γκρίνια, μιζέρια και καταστροφολογία. Εθνική αυτοπεποίθηση, ναι! Διάθεση για σκληρή δουλειά, ναι! Τα άλλα είναι παχιά λόγια…».
Ο πρωθυπουργός στηρίζει πολλά στα αποτελέσματα αυτή της επίσκεψης καθώς εκτιμά ότι με τις Κινεζικές επενδύσεις «Η Ελλάδα μπαίνει ξανά στον παγκόσμιο χάρτη». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι με το που επέστρεψε στο Μαξίμου συγκάλεσε σύσκεψη με τους υπουργούς που τον συνόδευσαν στην Κίνα.
«Δεν πρέπει να μείνουμε στο ταξίδι. Πρέπει να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα και ο πρωθυπουργός μας κάλεσε να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία, άλλωστε στην βράση κολλάει το σίδερο» είπε στο Real.gr κυβερνητικό στέλεχος που μετείχε στην σύσκεψη.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο Μαξίμου είναι και τα όσα δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης. «Η επίσκεψη στην Κίνα δεν ήταν μια επίσκεψη δημοσίων σχέσεων. Έγινε, λοιπόν, σήμερα (σ.σ. χθες) μια σύσκεψη για την παρακολούθηση των όσων δρομολογήθηκαν».
Ο Α. Σαμαράς στις 14:30 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον οποίο θα ενημερώσει για τις επαφές του στην Κίνα και το Αζερμπαϊτζάν. Όπως είναι ήδη γνωστό ο πρωθυπουργός είχε παραδώσει επιστολή του Κάρολου Παπούλια στον Κινέζο Πρόεδρο μέσω της οποίας τον καλούσε να επισκεφθεί επίσημα την χώρα μας. Παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα τέλη του μήνα θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά.
Η ομάδα «κρούσης» - Στην Αθήνα Κινέζοι επιχειρηματίες
Ήδη συστάθηκε από ελληνικής πλευράς η ομάδα «κρούσης» η οποία αποτελείται από τους Ν. Μηταράκη, Στ. Σταυρίδη, Δ. Πτωχό και τον επικεφαλής του Invest In Greece. Στόχος είναι η παρακολούθηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και η άμεση επίλυση των όποιων προβλημάτων προκύψουν.
Εντός του Μαΐου, αναμένονται στην Αθήνα εκπρόσωποι του τεχνολογικού κολοσσού HuaWei, ο οποίος μαζί με την εταιρία ZTE, εξέφρασαν ενδιαφέρον για τον Πειραιά, ως διαμετακομιστικού κέντρου, στα πρότυπα της συμφωνίας με την Cosco ενώ από τις 17-21 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί να επισκεφθούν την Ελλάδα, ομάδα 20 επιχειρηματιών από τη Σαγκάη.
Στο «ψυγείο» το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο
Στο Μαξίμου μετά το επιτυχημένο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα και την σύνοδο κορυφής που ακολουθεί την Τετάρτη δεν επιθυμούν με κανένα τρόπο να αλλάξει η ατζέντα. Η αντιπαράθεση του υπουργού Δικαιοσύνης με τον γραμματέα της κυβέρνησης για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και οι έντονες αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ βάζει τις επίμαχες ρυθμίσεις στο «ψυγείο». Ο Α. Σαμαράς θέλει να αποφύγει μία νέα ενδοκυβερνητική τριβή τη στιγμή μάλιστα που η χώρα έχει μπει σε τροχιά επενδύσεων.
Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί σήμερα στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής – όπως γίνεται με κάθε πρόταση νόμου – ωστόσο θα παραμείνει εκεί μέχρι νεωτέρας...
Μετά τη σύνοδο κορυφής οι καταργήσεις οργανισμών
Με την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής λήγει ουσιαστικά και το τελεσίγραφο που είχε στείλει ο πρωθυπουργός στους υπουργούς από τους οποίους ζητούσε να στείλουν αναλυτικά στοιχεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών. Ήδη από το ΣτΕ επικυρώθηκαν οι πρώτες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης, σε συνέντευξή του στο περιοδικό "Der Spiegel" τονίζει μεταξύ άλλων ότι «ο ελληνικός λαός είναι υπεύθυνος για το πεπρωμένο του και πρέπει να κατανοήσει ότι μόνο ο ίδιος μπορεί να επανορθώσει».
Ο συντάκτης του περιοδικού επισημαίνει ότι μέχρι να γίνει αυτό, ο υπουργός «θα πρέπει να ξεφορτωθεί αρκετές χιλιάδες υπαλλήλους, όπως δασκάλους σε μικρά νησιά σαν την Αστυπάλαια και το Καστελόριζο, όπου υπάρχουν ήδη 15 εκπαιδευτικοί για 18 παιδιά». Ο δημοσιογράφος σημειώνει ότι το να απολύσει μαζικά κόσμο είναι κάτι που χωρίς αμφιβολία τρομάζει ακόμη και τον ίδιο τον υπουργό.

Πηγή: Real.gr