Ιούνιο διαλύεται ο Συνασπισμός

Ιούνιο διαλύεται ο Συνασπισμός
Αρχές Ιουνίου καλείται το Διαρκές Συνέδριο του Συνασπισμού, όπως ειδοποιήθηκαν χθες τα στελέχη του, προκειμένου να αποφασιστεί η τελική διάλυση του κόμματος, ενόψει του Συνεδρίου του ενιαίου -πλέον- ΣΥΡΙΖΑ...
Με την απόφαση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να στείλει το μήνυμα, μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΠΕ, ότι θα εμμείνει στη διάλυση των συνιστωσών, αφού ο ΣΥΝ, αν και είναι καίρια δύναμη, δεν αποτελεί παρά μια συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Το Διαρκές Συνέδριο, άλλωστε, δεν θα αποφασίσει μόνο τη διάλυση του ΣΥΝ, αλλά και τι θα γίνει με την ιδιοκτησία του κτιρίου της Κουμουνδούρου, τις μετοχές στην «Αυγή» και «Στο Κόκκινο», που θα περάσουν πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ κ.ο.κ..

Ανεξαρτήτως, πάντως, της διάλυσης του ΣΥΝ, ενόψει του Συνεδρίου του Ιουλίου, η διαμάχη ηγεσίας και αριστερής εσωκομματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να ενταθεί. Ο Αλέξης Τσίπρας, την ημέρα που ο κύριος αντίπαλός του Αντώνης Σαμαράς επέστρεφε από την Κίνα και το Αζερμπαϊτζάν, υπέστη κατά κοινή ομολογία ένα εσωκομματικό τραύμα, που εκ των πραγμάτων έπληξε το προφίλ του, ενώ ενδυνάμωσε το προφίλ του κύριου αντιπάλου του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Συμβιβασμός;

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα θελήσει στο Συνέδριο να ρεφάρει, μετατρέποντας σε ενιαίο κόμμα το σημερινό κόμμα των συνιστωσών. Πριν τη συνεδρίαση της ΚΠΕ η ηγεσία φέρεται να συζητούσε ένα μεταβατικό διάστημα έως το φθινόπωρο για την αυτοδιάλυση των συνιστωσών, όταν οι συνιστώσες που αντιδρούν ζητούν διάστημα… τριών ετών, έως το επόμενο Συνέδριο! Στο παρασκήνιο συζητείται ήδη πως μπορεί να δοθεί μια μεταβατική λύση ενός έτους, ώστε να αποφευχθούν οι αντιπαραθέσεις στο συγκεκριμένο θέμα.

Η ΔΕΑ

Το χορό των αντιδράσεων κατά των συνιστωσών για το θέμα της ηγεσίας «σέρνει» η ΔΕΑ του Αντώνη Νταβανέλου, η οποία αν και ήταν η πρώτη που «απαρνήθηκε» τον Αλέκο Αλαβάνο, εν τούτοις έστειλε αντιπρόσωπό της και χαιρέτισε στην ίδρυση του «Σχεδίου Β΄»! Και αυτό παρότι ο Αλ. Αλαβάνος ζητά έξοδο από το ευρώ για να φύγουν οι μετανάστες, ενώ η ΔΕΑ τάσσεται υπέρ των μεταναστών στη χώρα!

Οι υπόλοιπες τέσσερις συνιστώσες που αντιδρούν, όπως η ΚΕΔΑ, δεν διαθέτουν άξια αναφοράς δύναμη και μάλλον ανησυχούν πως αν καταργηθούν οι λίστες δεν θα εκλεγούν στη νέα ΚΠΕ του νέου και ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ! Ομως οι συνιστώσες αυτές έχουν τη στήριξη του Αριστερού Ρεύματος του Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά και της κίνησης «ΑΝΑΣΑ» που κατά τα λοιπά στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα και οι δυνάμεις της μετρώνται στην πλειοψηφία!

Η ηγεσία της Κουμουνδούρου, τέλος, θεωρεί πως τελικά θα υπάρξει συνεννόηση με τον Μανώλη Γλέζο, ο οποίος ήδη με δήλωσή του την Κυριακή «μαλάκωσε» τις αρχικές σκληρές κατά της ηγεσίας δηλώσεις του.

Στοχεύουν Βούτση και Φλαμπουράρη

Η εσωκομματική αντιπολίτευση, πάντως, θεωρεί πως πίσω από το μέτωπο που άνοιξε ο Αλ. Τσίπρας με τις συνιστώσες «κρύβονται» πρόσωπα όπως ο Νίκος Βούτσης και ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Και οι δυο όμως είναι από τους παραδοσιακούς υποστηρικτές του προέδρου του κόμματος.

Πηγή: Real.gr