Η κυβέρνηση απέφυγε τα νέα μέτρα αλλά ο Ιούνιος είναι κοντά...

Μία πρώτη αποτίμηση του πολιτικού αντίκτυπου καθ' οδόν προς την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα, επιχειρεί η κυβέρνηση.

Παρότι στο κυβερνητικό επιτελείο αναδεικνύουν ως καθοριστικής αλλά και πρωταρχικής σημασίας την αποφυγή λήψης νέων μέτρων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ύψους 4 δισ. ευρώ...
για τη διετία, 2013-14, άπαντες στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ότι το στοιχείο που προσδιόρισε το κλίμα ήταν η ματαίωση της συμφωνίας για τη συγχώνευση της Εθνικής με την Eurobank.

Και αυτό, για δύο λόγους: Πρώτον, διότι η κυβέρνηση είχε επενδύσει επικοινωνιακά σε αυτή τη συγχώνευση, την οποία συνέδεε με τις προσπάθειες αλλαγής του κλίματος στην οικονομία και δεύτερον, διότι η κοινωνία είναι εξαιρετικά επιφυλακτική στις διαβεβαιώσεις περί αποφυγής νέων μέτρων.

«Σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων, η τρόικα επέβαλε το σπάσιμο του deal για τις δύο τράπεζες και τις μαζικές απολύσεις από το δημόσιο.

Το κατά πόσον θα παραμείνει συνεπής στη συμφωνία για αποφυγή νέων μέτρων, θα το δούμε τον Ιούνιο» λένε στελέχη και βουλευτές που προβλέπουν ότι εν όψει της λήψης απόφασης για την εκταμίευση της μεγάλης δόσης των 6 δις ευρώ, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα σκληρύνουν περαιτέρω τη στάση τους.

Ειδικά για την τροπή που πήρε η υπόθεση της συγχώνευσης των δύο τραπεζών, η αμηχανία είναι έκδηλη, ενώ προβλέπουν ότι τα χειρότερα είναι μπροστά, αφού ιδιαίτερα για την Εθνική, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξευρεθεί το 1 δις που απαιτείται για να αποφύγει την κρατικοποίησή της, εξέλιξη εξαιρετικά δυσμενής, πλην των άλλων, και για τα ασφαλιστικά ταμεία που κατέχουν σημαντικό μερίδιο μετοχών.

Το δεύτερο ζήτημα που προκαλεί αναβρασμό στην κυβερνητική παράταξη είναι το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο. Σε αυτό, τα γαλάζια στελέχη εμφανίζονται διχασμένα. Άλλοι, επικεντρώνουν τα πυρά τους προς τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανιτάκη, τον οποίον θεωρούν κατ εξοχήν υπεύθυνο για τις καθυστερήσεις και άλλοι μιλούν για έλλειψη ξεκάθαρης βούλησης εκ μέρους της κυβέρνησης συνολικά.

«Σε κάθε περίπτωση, μεταδίδουμε εικόνα προχειρότητας και ανετοιμότητας και αυτό αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική μας θέση αλλά και τη δυναμική της πολιτικής μας στην κοινωνία», λένε πολλοί.

Το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών, πάντως μεταδίδουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων και όλα θα κυλήσουν ομαλά.

«Ο κ. Στουρνάρας μεταβαίνει (σήμερα) στο Δουβλίνο για τις άτυπες συνεδριάσεις του με πολλά ζητήματα κλεισμένα», σημείωνε αργά χθες το βράδυ κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομικών, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι  οι ανακοινώσεις θα γίνουν όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει στους ομολόγους του  τη συμφωνία με την τρόικα επί της κάλυψης του δημοσιονομικού «κενού» τόσο του 2013, όσο και του 2014, το οποίο όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις ήταν στα 4 δις ευρώ και καλύφθηκε χωρίς να ληφθούν νέα μέτρα μείωσης μισθών - συντάξεων ή αύξησης φορολογίας.

Ταυτοχρόνως, προετοιμάζεται για να αποκρούσει την κριτική που προεξοφλείται ότι θα ασκηθεί στην Αθήνα για τις καθυστερήσεις στην αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, η οποία είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου.