Το πιστεύετε;

 Γράφει ο Σπύρος Σεραφείμ

«Η Ελλάδα σήμερα σηκώνει τα μανίκια», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς την Πέμπτη 25 Απριλίου, κατά την επιθεώρηση της επανεκκίνησης του έργου κατασκευής της «Ολυμπίας Οδού». Εκεί ήταν και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο...........
αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλογιάννης.
Είναι δεδομένο ότι η παρουσία όλων των προαναφερθέντων εκεί, σκιαγραφείται από ατελείωτους συμβολισμούς. Δεν είναι λίγο το να παρακολουθεί ο ελληνικός λαός μια κοινή εμφάνιση των τριών κυβερνητικών εταίρων, ακριβώς την ίδια στιγμή που βοά στα Μ.Μ.Ε. η ενδοκυβερνητική κρίση, με φόντο -έσχατο παράδειγμα, αλλά όχι τελευταίο- το πολυνομοσχέδιο. Υπάρχουν διατάξεις που κάποιοι εταίροι από το κυβερνητικό σχήμα θέλουν να συμπεριληφθούν, ενώ οι υπόλοιποι φέρονται ανοιχτά ότι υπάρχει περίπτωση να τις καταψηφίσουν – βλέπε την επιθυμία, για παράδειγμα, περί της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.
Και επειδή η Κυριακή των Βαΐων είναι πολύ κοντά, ημέρα κατά την οποία πιθανότατα ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός ήθελε να δείξει πως όχι μόνο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην τρικομματική, αλλά -το αντίθετο- υπάρχει ένα γερό μελτέμι σύμπνοιας και ομοψυχίας. Την ίδια στιγμή, ο κ. Σαμαράς έκανε και δηλώσεις – σταχυολογώ, ανάμεσα στις υπόλοιπες: «Οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο. Μέρα με τη μέρα αποδεικνύεται ήδη ότι η Ελλάδα σηκώνει τα μανίκια, σηκώνει κεφάλι. Η επανεκκίνηση της οικονομίας είναι εδώ, το βλέπουμε, ξεκινά σήμερα. Αυτοί οι αυτοκινητόδρομοι θα δώσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Η πατρίδα μας, γυρίζει σελίδα. Πιστεύω, πραγματικά, ότι η ανάκαμψη δεν είναι μακριά και, τελικά, η Ελλάδα της ανάπτυξης θα νικήσει».
Είτε διαβάζεις αυτές τις δηλώσεις από το γραφείο σου στη δουλειά -που αντιμετωπίζεις τόσα προβλήματα, απληρωσιά, πτώση τζίρου κ.λπ.- είτε από τον υπολογιστή στο σπίτι σου, όντας άνεργος ή... ημιάνεργος, πιστεύω -χωρίς να έχω το κληρονομικό- ότι δυσκολεύεσαι πολύ να τις πιστέψεις, εκτός κι αν έχεις κανονίσει ήδη να δουλέψεις στην Ολυμπία Οδό. Ωραία τα τσιτάτα, ωραία τα κλισέ, ωραίος ο αβίαστος πόνος για τον ελληνικό λαό, που εκφράζεται από κυβερνητικά χείλη, αλλά εσύ ζεις την πραγματικότητα η οποία απέχει παρασάγγας από αυτές τις δηλώσεις.
Δεν μπορείς να δεις το πώς ακριβώς οι θυσίες των συμπολιτών σου πιάνουν τόπο, το πώς η Ελλάδα σηκώνει κεφάλι μέσω μιας... οδού, δουλειές δεν υπάρχουν, ενώ δεν υπάρχει και κανένα τηλεοπτικό καρέ με την Ελλάδα να σηκώνει τα μανίκια και να ρίχνεται στη δουλειά. Άσε που θεωρείς ότι τα κυβερνητικά μανίκια έπρεπε να έχουν σηκωθεί από καιρό.
Συμφωνείς, βέβαια, ότι η οικονομία πρέπει να κάνει restart, αν μπορούσες θα πατούσες κι εσύ το κουμπί αυτό, κουνάς συγκαταβατικά το κεφάλι στο ότι η πατρίδα μας πρέπει να γυρίσει σελίδα. Αλλά δεν τα βλέπεις πουθενά όλα αυτά. Όποιος πιστεύει, λοιπόν, αυτά που είπε ο κ. Σαμαράς, να σηκώσει το χέρι του. Προσωπικά, αδυνατώ...