Η Βρετανία αποχαιρέτησε τη «Σιδηρά Κυρία»

Η Βρετανία αποχαίρετησε την Μάργκαρετ Θάτσερ, τη Σιδηρά Κυρία που κατα την πρωθυπουργία της απέκτησε πιστούς φίλους και ορκισμένους εχθρούς. Η τελετή στον Καθερδικό Ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο, παρουσία 2.000 και πλέον επίσημων προσκεκλημένων μόλις ολοκληρώθηκε.
..Σύμφωνα με το προγραμμα η τελετή διήρκησε με ακρίβεια 55 λεπτά. Η σορός της Μάργκαρετ Θάτσερ μεταφέρθηκε  σε κρεματόριο για να αποτεφρωθεί.









Κατα την έξοδο της σορού με το φέρετρο της Μάργκαρετ Θάτσερ ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα.




Οι καμπάνες του Αγίου Παύλου ηχούσαν πένθιμα μετά την ολοκλήρωση της τελετής.








Το εκκλησίασμα έψαλλε τον ύμνο του  Charles Wesley « Love Divine, All Loves Excelling». 




Ο επίσκοπος του Λονδίνου Ρίτσαρντ Τράρτρες εκφώνησε τον επικήδειο έπειτα από την επιθυμία της ίδια της Μάργκαρετ Θάτσερ. "Δεν είναι ούτε η ώρα ούτε ο τόπος για να διαφωνήσουμε για την κληρονομιά της", είπε.




Μεγάλη είναι η συγκίνηση  στην κηδεία κατα την εκφώνηση των επικήδειων λόγων. Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών μάλιστα δάκρυσε. Όπως γράφει το BBC κανείς δεν ξέρει αν ο υπουργός θυμήθηκε κάποιον δικό του που έχει φύγει από τη ζωή ή συγκινήθηκε έντονα λόγω του θαυμασμού του στην Μάργκαρετ Θάτσερ.

 






Η εγγονή της Αμάντα και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντα Κάμερον ανάγνωσαν εδάφια από το Ευαγγέλιο. Επιθυμία της ήταν επίσης ο εν ενεργεία πρωθυπουργός της Βρετανίας να εκφωνήσει επικήδειο λόγο ανεξάρτητα από τον πολιτικό χώρο που προέρχεται.




Η σορός της Μάργκαρετ Θάτσερ εισήλθε στο ναό στη 1 ακριβώς όπως έλεγε το πρόγραμμα. Μπροστά από το φέρετρο τα δυο της εγγόνια κρατούσαν τα μαξιλαράκια με τα μετάλλια της πρωην πρωθυπουργού της Βρετανίας.





Στις 12:55 ακριβώς έφτασε η πομπή στον Άγιο Παύλο.





Έφτασε στις 12:45 στον καθερδικό ναό του Αγίου Παύλου η Βασίλισσα Ελισσάβετ, συνοδευόμενη από τον Πρίγκηπα Φίλιππο.




Το φέρετρο της Μάργκαρετ Θάτσερ νωρίτερα βρισκόταν στην Εκκλησία του Αγίου Κλημεντίνου.

Απο εκεί και ώρα 12:00 Ελλάδος τοποθετήθηκε στον κιλίβαντα κα με τη συνοδεία τιμητικού αγήματος 700 στρατιωτικών ξεκίνησε η πομπή για τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου.





Στο φέρετρο επάνω ξεχώριζε το μήνυμα των παιδιών της προς την αγαπημένη τους μητέρα. «Για πάντα στην καρδιά μας», έγραφε. 

Ήδη από τις 11:30 οι επίσημοι προσκεκλημένοι είχαν αρχίσει να καταφτάνουν στον Άγιο Παύλο και να παίρνουν τις θέσεις τους σύμφωνα με το τελετουργικό. 






Στις 12:00 έφτασε και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. 



Περίπου 4.000 αστυνομικοί περιπολουσαν από νωρίς το πρωί τους δρόμους του Λονδίνου με εκπαιδευμένους σκύλους και είχαν παραταχθεί κατά μήκος της διαδρομής. 
 

Σε ολόκληρο το Λονδίνοι οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.  

Από νωρίς το πρωί πολλοί άνθρωποι που ήθελαν να παρακολουθήσουν την τελετή καθώς και άλλοι που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν και για το κόστος αυτής (περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ, ή 10,5 εκατομμύρια στερλίνες) είχαν συγκεντρωθεί σε διάφορα σημεία της πόλης.  

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης παραβρέθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος βρίσκεται από χθες στο Λονδίνο, καλεσμένος της Βρετανικής κυβέρνησης και της οικογένειας Θάτσερ.