Ο Μαδούρο φοβάται πραξικόπημα

Στη Βενεζουέλα, ο εκλεγμένος πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο δήλωσε σήμερα ότι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, οι οποίοι έχουν απευθύνει έκκληση για διαδηλώσεις μετά τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης του...
Ο Μαδούρο σημείωσε επίσης ότι η «φασιστική» αντιπολίτευση ευθύνεται για τα θύματα κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων, ενώ τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψει» την πραγματοποίηση της διαδήλωσης της αντιπολίτευσης που έχει προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη στο Καράκας.

«Σκοτώθηκαν από τις φασιστικές ορδές», δήλωσε ο Μαδούρο στην τηλεόραση, και κατηγόρησε τον αντίπαλό του Ενρίκε Καπρίλες ότι προσπαθεί να ενορχηστρώσει ένα «πραξικόπημα».

Στο μεταξύ η γενική εισαγγελέας του Καράκας Λουΐζα Ορτέγα Ντίας δήλωσε ότι επτά άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους στις βίαιες διαδηλώσεις μετά τις προεδρικές εκλογές. Είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι 61 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για τη βία.

Η απάντηση του Καπρίλες

Ο Ενρίκε Καπρίλες, ο ηττημένος —με βάση τα επίσημα αποτελέσματα— στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Βενεζουέλα υποστήριξε σήμερα ότι «η κυβέρνηση διέταξε την βία αντιμέτωπη με τις κινητοποιήσεις του λαού, αντί να προχωρήσει στην επανακαταμέτρηση των ψήφων», όπως της ζητούσε.

Ο 40χρονος δικηγόρος, υπέρμαχος της φιλελεύθερης οικονομίας, έκανε την καταγγελία αυτή με μήνυμα του μέσω twitter.

«Ο στερούμενος νομιμοποίησης Νικολάς Μαδούρο διέταξε την βία, για να αποφύγει να γίνει η ανακαταμέτρηση των ψήφων. Αυτοί (η κυβέρνηση) ευθύνονται για τα περιστατικά βίας της χθεσινής ημέρας, στα οποία τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, όπως είναι ο επίσημος απολογισμός», έγραψε στο μήνυμα αυτό ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στην Βενεζουέλα.

Οι Η.Π.Α. δεν αναγνωρίζουν τη νίκη Μαδούρο

Η διπλωματία των ΗΠΑ εμφανίστηκε απρόθυμη σήμερα να αναγνωρίσει τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος Νικολάς Μαδούρο ως το νικητή των προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα, αφού οι αρχές επικύρωσαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την αντικατάσταση του αποθανόντος προέδρου Ούγο Τσάβες.

«Δεν είμαστε ακόμη εκεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Πάτρικ Βεντρέλ, ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ θα συγχαρούν τον Μαδούρο για τη νίκη του.

Ο εκπρόσωπος απηύθυνε εκ νέου έκκληση για μια ανακαταμέτρηση των ψήφων λόγω της μικρής διαφοράς στα ποσοστά που εξασφάλισαν ο Μαδούρο και ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες.

defencenet.gr