Στα «άδυτα» της Μανωλάδας - Συλλαλητήριο υπό δρακόντεια μέτρα για τους αλλοδαπούς εργάτες

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων πραγματοποιείται σήμερα στις 3 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της Νέας Μανωλάδας Ηλείας συλλαλητήριο κατά της εκμετάλλευσης και της βίας σε βάρος των μεταναστών εργατών γης...
Το φαινόμενο της εκμετάλλευσης αλλοδαπών που εργάζονται υπό άθλιες συνθήκες για ελάχιστα ευρώ στα χωράφια της πιο εύφορης ίσως περιοχής της βορειοδυτικής Πελοποννήσου, στη Νέα Μανωλάδα, έπειτα και από την πρόσφατη άνανδρη και αποτρόπαια επίθεση των… τσιφλικάδων στους… σύγχρονους δουλοπάροικους που ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους συνεχίζει να συγκλονίζει τη κοινή γνώμη. Η συμμετοχή στο συλλαλητήριο αναμένεται μεγάλη, για αυτό το λόγο η Αστυνομία έχει λάβε ειδικά μέτρα ασφαλείας στην περιοχή ώστε να αποτραπούν τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις.

Το συλλαλητήριο διοργανώνουν τα μέλη της «Κίνησης Ενάντια στο Ρατσισμό και τη φασιστική απειλή» (ΚΕΕΡΦΑ), η Ένωση Μεταναστών Εργατών, συνδικάτα και φορείς της ευρύτερης περιοχής με αφορμή τα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα.

Το παρών θα δώσει και η ΕΛΜΕ Ηλείας η οποία σε ανακοίνωσή της ζητά να τιμωρηθούν οι ένοχοι της επίθεσης, όπως και το κλιμάκιο της «Ανθρώπινης Αλληλεγγύης Ηλείας» το οποίο θα προσφέρει υλική αλλά και νομική βοήθεια στους τραυματισμένους αλλοδαπούς.

Οι… στιγματισμένες φράουλες

Τον συνειρμό των αιματηρών γεγονότων εις βάρος μεταναστών στη Νέα Μανωλάδα φαίνεται ότι κάνουν οι καταναλωτές στη θέα της φράουλας με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής φράουλας να βρίσκεται στα ψυγεία.

Την ώρα που κοινωνικοί φορείς ανησυχούν για τα φαινόμενα εργασιακής εκμετάλλευσης αλλά και επιθέσεων σε βάρος αλλοδαπών υποστηρίζοντας ότι η Μανωλάδα είναι απλά μια από τις δεκάδες σε όλη τη χώρα περίπτωση που είδε το φως της δημοσιότητας, δεκάδες παραγωγοί φράουλας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομική καταστροφή που θα αντιμετωπίσουν αν το άτυπο «μποϋκοτάζ» των καταναλωτών στο προϊόν συνεχιστεί.

Ειδικότερα, σε περίπου ένα μήνα ολοκληρώνεται η καλλιέργεια της φράουλας στη βόρεια Ηλεία και μεγάλες ποσότητες του προϊόντος παραμένουν αδιάθετες καθώς είναι πλέον… στιγματισμένες από την πρόσφατη ένοπλη επίθεση. Σύμφωνα με παραγωγούς, εκτός από τις ποσότητες που παραμένουν αμάζευτες στα χωράφια, υπάρχουν εξίσου μεγάλες ποσότητες που βρίσκονται αποθηκευμένες μέσα στα ψυγεία. Με αγωνία οι παραγωγοί προειδοποιούν ότι αν δεν αντιστραφεί το κλίμα που έχει δημιουργηθε θα βρεθούν μπροστά σε μία οικονομική καταστροφή. Οι παραγωγοί ευελπιστούσαν σε μια καλή πασχαλινή αγορά, ωστόσο τα σημάδια δεν είναι καλά καθώς οι πωλήσεις φράουλας μειώθηκαν, σύμφωνα με τοπικούς παραγωγούς, ενώ πολλές εξαγωγές ακυρώθηκαν.

Πάντως, οι αλλοδαποί εργάτες συνεχίζουν να μην πηγαίνουν για εργασία στα χωράφια, αλλά και στα συσκευαστήρια, προκειμένου να μην εντοπιστούν σε πιθανούς ελέγχους. Έτσι οι μόνοι που εργάζονται, είναι κυρίως εργάτες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ο αριθμός τους δεν επαρκεί για τη συγκομιδή του προϊόντος.

Επίσης, τη Μεγάλη Εβδομάδα πρόκειται να συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδος προκειμένου να συζητήσει και να αποφασίσει την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην περιοχή παραγωγής της φράουλας, μετά τα τελευταία γεγονότα στη Νέα Μανωλάδα.