Το πρωί του Σαββάτου ορκίζεται ο Ενρίκο Λέτα πρωθυπουργός της Ιταλίας

O Ενρίκο Λέτα είναι ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός.

«Μια κυβέρνηση με πολλές γυναίκες, με γνώμονα την γνώση και την ανανέωση» χαρακτήρισε την νέα του κυβερνητική ομάδα σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός...
Από τα κύρια αξιώματα, το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει η Έμμα Μπονίνο, των ριζοσπαστών.

Ο γραμματέας του Λαού της Ελευθερίας Αντζελίνο Αλφάνο, είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Στο σημαντικό, επίσης, υπουργείο Δικαιοσύνης τοποθετείται η 'Αννα Μαρία Καντσελιέρι, τεχνοκράτης, μέχρι τώρα υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Μόντι.

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Οικονομικών, η υποψηφιότητα του σοσιαλιστή Τζουλιάνο Αμάτο τελικώς εγκαταλείφθηκε υπέρ της υπουργοποίησης του γενικού διευθυντή της Τράπεζας της Ιταλίας, Φαμπρίτσιο Σακκομάννι

Ο Μάσσιμο Ντ' Αλέμα δεν κατάφερε επίσης να αναλάβει επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών. Επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας ορίσθηκε η πρώην επίτροπος της ΕΕ, Έμμα Μπονίνο.

Οι υπουργοί με χαρτοφυλάκιο είναι δεκατρείς, ενώ επτά είναι εκείνοι άνευ χαρτοφυλακίου.
Από τους υπουργούς της κυβέρνησης 7 είναι της κεντροαριστεράς, 6 της κεντροδεξιάς, 3 της κεντρώας συμμαχίας του Μόντι και οι υπόλοιποι τεχνοκράτες.

Θέση-κλειδί θεωρείται επίσης το υπουργείο Υγείας, το οποίο εξασφάλισε η Μπεατρίτσε Λορεντσίν, της μπερλουσκονικής παράταξης. Υπουργός Αθλητισμού διορίστηκε επίσης γυναίκα, η πρωταθλήτρια του κανό, Γιοσέφα Ίντεμ, γερμανικής καταγωγής.

Παράλληλα η ιταλική τηλεόραση Rai υπογραμμίζει μια σημαντική καινοτομία, ότι για το υπουργείο για την Κοινωνική Ένταξη των Μεταναστών επελέγη η Σεσίλ Κιέντζε, μια Ιταλίδα με καταγωγή από το Κονγκό.

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Εργασίας, επελέγη ο Ενρίκο Τζοβαννίνι, επικεφαλής του ιταλικού στατιστικού ινστιτούτου.

Στην κυβέρνηση μετέχουν το Δημοκρατικό Κόμμα, από την κεντροαριστερά, ο Λαός της Ελευθερίας του Μπερλουσκόνι και το μετριοπαθές κέντρο του Μόντι.

Αύριο το πρωί, στις 11.30 ώρα Ιταλίας, η νέα κυβέρνηση θα ορκισθεί ενώπιον του Ιταλού προέδρου. Την Δευτέρα και την Τρίτη, προβλέπεται η ψήφος εμπιστοσύνης της βουλής και της γερουσίας.