Οι αποκρατικοποιήσεις το πολιτικό και οικονομικό «στοίχημα» της κυβέρνησης

Αρχίζει σήμερα η αντίστροφη μέτρηση για το επόμενο, κρίσιμο, στοίχημα της κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις, αρχής γενομένης από τον ΟΠΑΠ και εν συνεχεία της ΔΕΠΑ.

Το διακύβευμα είναι σημαντικό και σε οικονομικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, καθώς από την εξέλιξη των δύο παραπάνω αποκρατικοποιήσεων θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το κλίμα...
που θα δημιουργηθεί για τη χώρα, αλλά και για τις κυβερνητικές ισορροπίες, εν όψει και του επόμενου γύρου των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Μέχρι τις πέντε το απόγευμα, οι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση του ΟΠΑΠ θα πρέπει να προσέλθουν στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να υποβάλλουν τις προσφορές τους.

Παράγοντες της αγοράς μιλούν για τουλάχιστον δύο προσφορές που στον "πυρήνα" τους θα περικλείουν τις εταιρείες Emma Delta και  Fosun, αν και το ΤΑΙΠΕΔ ευελπιστεί να υπάρξει και τρίτη. Από τις προσφορές που θα κατατεθούν, θα επιλεγεί εκείνη με το υψηλότερο τίμημα, και αν αυτό κριθεί ικανοποιητικό, τότε θα προχωρήσουν οι υπογραφές μεταξύ των δύο πλευρών. Αν πάλι κριθεί χαμηλό, τότε το ΤΑΙΠΕΔ θα καλέσει τον πλειοδότη να το βελτιώσει.

Σήμερα το πρωί, εξάλλου, θα συνεδριάσει το Δ.Σ του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων που θα υλοποιηθεί στο δεύτερο εξάμηνο του χρόνου. Μεταξύ των οργανισμών που θα τεθούν προς αξιοποίηση περιλαμβάνονται τα ΕΛΤΑ, η ΕΛΒΟ, τα περιφερειακά λιμάνια, οι ΟΛΠ/ΟΛΘ, η ΕΥΔΑΠ, ο ΔΑΑ κα.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται και η απόφαση για το ποιοι από τους ενδιαφερομένους θα περάσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για τον Αστέρα της Βουλιαγμένης, ενώ πριν από λίγες ημέρες κατατέθηκαν και οι προσφορές εννέα ενδιαφερομένων για την παραχώρηση έκτασης στο Παλιούρη Χαλκιδικής. Το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για τον Αστέρα της Βουλιαγμένης υπήρξε εξαιρετικά σημαντικό, γεγονός που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως ψήφο εμπιστοσύνης για την αξιοποίηση ακινήτων στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ, λόγω του γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν, όπως διευκρινίζουν κυβερνητικές αποφάσεις, τις τελικές αποφάσεις θα λάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναμένεται να επισκεφτεί τους επόμενους μήνες την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα.

Μιλώντας χθες στο συνέδριο του Economist  ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Ασημ. Παπαγεωργίου σημείωσε ότι το τίμημα για την εξαγορά της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να συνδυάζεται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, κάτι που θα εξετάσει και θα διασφαλίσει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Όπως είπε, το θέμα αυτό θα ξεκαθαρίσει στην τελευταία φάση του διαγωνισμού.