Όλες οι συντάξεις σε ένα ταμείο από το 2015


Η μετεξέλιξη του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε Εθνικό Οργανισμό Σύνταξης θα είναι η βάση για τη δημιουργία ενός ενιαίου συνταξιοδοτικού ταμείου από το 2015, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής...

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια, η σύσταση του σχεδιαζόμενου Εθνικού Οργανισμού Σύνταξης θα επιτευχθεί με την ενσωμάτωση των πολυπληθέστερων ασφαλιστικών φορέων της χώρας (ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΟΑΕΕ) στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Η εν λόγω εξέλιξη προοιωνίζεται αφενός από την μετατροπή του ΙΚΑ σε κέντρο είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών των μεγάλων Ταμείων από την 1η Ιουλίου του 2013, και αφετέρου από πρόσφατη ανακοίνωση ένταξης του ΟΠΑΔ στο Ταμείο των μισθωτών της χώρας.

Η δημιουργία ενός ενιαίου συνταξιοδοτικού Ταμείου θα σημειωθεί με βάση το μοντέλο της Σουηδίας, γεγονός που σημαίνει ότι θα απαιτηθεί ο ολικός ανασχεδιασμός της δομής παροχών.

Παράλληλα, με τον νέο φορέα, το 2015 αναμένεται να γίνει η έναρξη του θεσμού της βασικής σύνταξης, που έχει προσδιορισθεί στα 360 ευρώ και θα καταβάλλεται από το κράτος. Θα αποτελεί συνταξιοδοτική βάση για όσους θεμελιώσουν δικαίωμα από την 1η Ιανουαρίου 2015, καθώς και για όσους συμπληρώνουν το ανώτατο ηλικιακό όριο δίχως να πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με την «Κ» πέρα από τη βασική σύνταξη, η τελική σύνταξη θα συμπληρώνεται με βάση το αναλογικό-ανταποδοτικό τμήμα, το οποίο θα συνδέεται με τις εισφορές, ενώ το τρίπτυχο θα κλείνει με τη δυνατότητα συμπληρωματικών παροχών από επαγγελματικά Ταμεία.