Τα μυστικά της εκλογής του νέου Πάπα

Το Ιερό Κολέγιο των Καρδιναλίων που  είναι το σημαντικότερο διοικητικό όργανο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά τη Δευτέρα, μετά την παραίτηση του Πάπα.
Κατά τη σύνοδο αναμένεται να συζητήσουν τις μελλοντικές προκλήσεις για την Καθολική Εκκλησία, όπως η καλύτερη διαχείριση του Βατικανού, η ανάγκη για βελτίωση της επικοινωνίας και το..........
φλέγον θέμα της συνεχιζόμενης σεξουαλικής κακοποίησης.
Επισήμως θα συνεδριάσουν ώστε να καθοριστεί η μέρα έναρξης του κονκλαβίου στο οποίο θα αποφασιστεί ποιος θα αντικαταστήσει τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ'.
Ωστόσο όσοι γνωρίζουν τα παρασκήνια στην Αγία Έδρα καταλαβαίνουν ότι σημαντικές συζητήσεις γίνονται  στα ιδιωτικά διαμερίσματα των καρδιναλίων και στα εστιατόρια οπού τρώνε σε μικρές ομάδες, ώστε να καθορίσουν τη στάση τους, όταν κλειδωθούν στην αίθουσα και επιλέξουν τον επόμενο πάπα.
"Οι συζητήσεις γίνονται το βράδυ μεταξύ φαγητού και Γκράπα" δήλωσε ο Christopher Bellitto, αναπληρωτής καθηγητής της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Kean.
Εκεί συνασπισμοί θα αρχίσουν να διαμορφώνονται και οι καρδινάλιοι θα έχουν μια εικόνα της   πρώτης και της δεύτερης επιλογής τους.
"Αυτή είναι η ευκαιρία, ειδικά για τους  καρδιναλίους  που δεν ζουν στη  Ρώμη και  δεν ταξιδεύουν πολύ, να γνωρίσουν τους  άλλους καρδιναλίους καλύτερα", δήλωσε ο αιδεσιμότατος Thomas Reese , αναλυτής του Βατικανού του περιοδικού National Catholic Reporter.
Η διαδικασία βήμα προς βήμα
Πρύτανης του Κολεγίου θα είναι ο Καρδινάλιος Angelo Sodano. Το κονκλάβιο απαρτίζεται από 118 καρδιναλίους, οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει το 80ό έτος της ηλικίας τους και απομονώνονται εντελώς κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας. Κάθε άνδρας καθολικός μπορεί να εκλεγεί Πάπας.
"Οι ιδιωτικές συζητήσεις δεν πρόκειται να γίνουν στα McDonald 's" λέει σκωπτικά ο Reese και προσθέτει:
“Οι καρδινάλιοι έχουν διαμερίσματα, έχουν έναν μάγειρα, ξέρουν τους ιδιωτικούς χώρους εστιατορίων όπου μπορούν να δειπνήσουν τρεις ή ακόμα και τέσσερις μαζί.
Ο James Weiss, καθηγητής θεολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης αναφέρει ότι σε αυτή την εκλογή υπάρχει ίντριγκα, λόγω του σκανδάλου διαρροής έγγραφων  από το Βατικανό.
Σε αυτή την εκλογή δεν υπάρχουν φαβορί. Σύμφωνα με τον Weiss τα φαβορί μπορεί να αλληλεξουδετερωθούν αναγκάζοντας τους υποστηρικτές τους να συμβιβαστούν με κάποιον τρίτο υποψήφιο.
Αν και υπάρχουν συμμαχίες, οι δυνατότητες σύμπραξης είναι πιο περιορισμένες, λένε οι ειδικοί.
"Ενώ υπάρχουν πολλοί πιθανοί υποψήφιοι, δεν υπάρχει πρωτοπόρος  όπως ήταν το 2005", δήλωσε στο  NBC News ο ειδικός  στα θέματα του Βατικανό George Weigel. "Υπάρχει επίσης μια αίσθηση ότι αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της εκκλησίας".
Υπάρχουν ακόμα αρκετές λεπτομέρειες που παραμένουν ασαφείς σχετικά με την διαδικασία, αφού ο Βενέδικτος ΙΣΤ' είναι ο πρώτος Πάπας που παραιτήθηκε εδώ και 700 χρόνια.