Κύπρος: Εν αναμονή απόφασης για το άνοιγμα των τραπεζών

kupros-en-anamoni-apofasis-gia-to-anoigma-ton-trapezonΤο άνοιγμα των τραπεζών αναμένουν οι πολίτες στην Κύπρο, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup για το σχέδιο διάσωσης.

Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός Οικονομικών Μ.Σαρρής δήλωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με τους ευρωπαίους εταίρους, προκειμένου να ανοίξουν το συντομότερο δυνατόν...
 Οι τράπεζες θα ανοίξουν την Τρίτη, αλλά θα επιβληθεί πλαφόν στις αναλήψεις δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος στο Mega.

Η οικονομική ζωή της Κύπρου αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας από το Σάββατο 16 Μαρτίου, όταν έκλεισαν οι τράπεζες και τα ΑΤΜ είχαν όριο στις αναλήψεις μετρητών. Την Κυριακή, το όριο αναλήψεων από τα ΑΤΜ είχε πέσει στα 100 ευρώ.

Την απόφαση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας αναμένει και η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου για το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες.

Ο γενικός γραμματέας της ΕΤΥΚ, Λοΐζος Χατζηκωστής, ανέφερε πως μόλις δοθεί το «πράσινο φως» από την Κεντρική, όλοι οι τραπεζικοί υπάλληλοι θα πάνε στις δουλειές τους και θα ανοίξουν τις τράπεζες.

Ανέφερε, δε, πως τα μέλη της ΕΤΥΚ  θα εργαστούν και πέραν του ωραρίου, εάν χρειαστεί, για να εξυπηρετήσουν το κοινό, ώστε να επέλθει ηρεμία στον τρόπο λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.

Ο κύριος Χατζηκωστής επεσήμανε πως στην εργασία τους θα μεταβούν και όλοι οι εργαζόμενοι στη Λαϊκή, διότι ουδείς υπάλληλος έχει απολυθεί και ούτε θα απολυθεί χωρίς την έγκριση της ΕΤΥΚ.

Θέση της συντεχνίας των τραπεζικών, είπε, είναι η οποιαδήποτε μείωση προσωπικού στη Λαϊκή, να γίνει με σχέδια εξόδου που θα δοθούν στους υπαλλήλους. Για το μέλλον των ταμείων προνοίας ανέφερε ότι αναμένει να κατοχυρωθούν με απόφαση της Βουλής, όπως είναι η δέσμευση.

Η ΕΤΥΚ, σε ανακοίνωση, προειδοποιεί, ότι, «αν οι βουλευτές δεν υλοποιήσουν την υπόσχεσή τους, η αντίδραση θα είναι άμεση και δυναμική».