Έρχεται ανάπτυξη: ΛΟΥΚΕΤΟ βάζει στα Τσιμέντα Χαλκίδας η ΑΓΕΤ Ηρακλής

Οριστικό λουκέτο στα Τσιμέντα Χαλκίδας βάζει η ΑΓΕΤ Ηρακλής
ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΛΩΣΤΗ Ο Α. ΣΑΜΑΡΑΣ

Οριστικό λουκέτο στο εργοστάσιο στη Χαλκίδα βάζει η ΑΓΕΤ Ηρακλής, θυγατρική του ομίλου Lafarge στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των εργασιών της στην Ελλάδα. Η παραγωγική δραστηριότητα του εργοστασίου βρίσκεται σε αδράνεια από τον Ιούλιο του 2011και όπως επισημαίνει η διοίκηση «παρά τις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια για να καταστεί η μονάδα ανταγωνιστική με νέες τεχνολογίες και νέες δραστηριότητες...
, η πτώση των πωλήσεων στην Αττική κατά 80% από το 2008 έως σήμερα που είναι η κύρια αγορά του εργοστασίου κατέστησε τη μονάδα μη βιώσιμη».

Η νέα δομή της ΑΓΕΤ περιλαμβάνει την παραγωγή τσιμέντου από τα δυο εργοστάσια Βόλου και Μηλακίου Ευβοίας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, ιδιαίτερα των λιμενικών τους εγκαταστάσεων, για την εξυπηρέτηση της εσωτερικής αγοράς και την ενίσχυση της εξαγωγικής παρουσίας της ΑΓΕΤ Ηρακλής στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Η παραγωγική αναδιάρθρωση εκτιμάται ότι θα έχει εφάπαξ αρνητική επίδραση στα οικονομικά αποτελέσματα της ΑΓΕΤ Ηρακλής και κατ΄ επέκταση του ομίλου εταιρειών Ηρακλής κατά 57 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2013. Συγκεκριμένα, αρνητική επίδραση αναμένεται κυρίως λόγω της απομείωσης παγίων περιουσιακών στοιχείων και ανταλλακτικών, του κόστους αποζημιώσεων προσωπικού και του κόστους φυσικών αποκαταστάσεων στη μονάδα Χαλκίδας. Οσον αφορά τις επόμενες χρήσεις, εκτιμάται ότι θα υπάρξει θετική επίδραση κατά 18 εκατ. ευρώ περίπου ανά έτος και αύξηση της παραγωγικότητας.

Στη μονάδα της Χαλκίδας απασχολούνται 236 άτομα και όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Δέσμευση και επιδίωξη της εταιρείας είναι η προσπάθεια εξεύρεσης κάθε δυνατής λύσης που θα περιορίσει τις προσωπικές και κοινωνικές επιπτώσεις από τη διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου Χαλκίδας στους 236 εργαζομένους, οι οποίοι επηρεάζονται. Για τον σκοπό αυτό, η εταιρεία έχει καλέσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων του εργοστασίου σε διαβούλευση ως προς την διακοπή των συμβάσεων εργασίας σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου».