Διατήρηση του «στάτους κβο» μέχρι να έλθουν «καλύτερες μέρες»

Του Πέτρου Τρουπιώτη 
 
 
      Ένα από τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο και της αρνητικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί , είναι και η πίεση που ήδη ασκείται  για να προχωρήσει « εδώ και τώρα» λύση για το Κυπριακό ζήτημα . Λύση , που όπως είναι φυσικό δεν πρόκειται να είναι σε θετική για τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατεύθυνση αν γίνει τώρα κάτω από το βάρος των συγκεκριμένων καταστάσεων και μάλιστα εσπευσμένα έτσι όπως αρκετοί.... επιδιώκουν./
 Οι πληροφορίες, που είναι διασταυρωμένες, θέλουν ορισμένους από τους Ευρωπαίους εταίρους μας ( ανάμεσα τους και η Γερμανία και η Ολλανδία) να προετοιμάζουν συγκεκριμένες κινήσεις με στόχο να προχωρήσει άμεσα ένα νέο σχέδιο λύσης για το Κυπριακό. Ένα σχέδιο που θα οδηγεί σε κάποιου τύπου Συνομοσπονδία, με άγνωστα προς το παρόν τα στοιχεία σύνδεσης του κράτους, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί τελικά να πρόκειται για σχέδιο που θα προωθεί απλώς ένα κοινό κράτος-ταμπέλλα που όμως θα λειτουργεί στο εσωτερικό σαν δυο ξεχωριστά κράτη. Κάτι που επιδιώκουν εδώ και πολλά χρόνιου οι Τούρκοι.
 Η άποψη που υπάρχει σε κύκλους στην ευρωπαϊκή ένωση , και μάλιστα κύκλους που έχουν την δυνατότητα ν α επηρεάζουν τις αποφάσεις, είναι πως « πρέπει να τελειώνουμε με το Κυπριακό». Και γι αυτό φαίνεται ότι η συγκεκριμένη στιγμή , όπου η Κύπρος βρίσκεται σε αδυναμία αντιδράσεων λογω του μεγάλου οικονομικού προβλήματος, θεωρείται η καταλληλότερη.
  Την ίδια θέση φαίνεται να μελετούν πολύ σοβαρά και αμερικανικοί κύκλοι που και αυτοί θέλουν « να τελειώνουν με το θέμα», ιδιαιτέρα τώρα που ανοίγει καινούργιος κύκλος ενδιαφέροντος λογω και των ενεργειακών πηγών της περιοχής και της αξιοποίησης τους αλλά και της κατάστασης στην μέση Ανατολή. Κατάσταση που αποτελεί ήδη ένα πρόβλημα για τις ΗΠΑ.
 Μάλιστα οι ίδιοι κύκλοι θα επιθυμούσαν όπως φαίνεται άμεση λύση του θέματος με εμπλοκή της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, με στόχο να κάνουν σχεδόν αδύνατη την οποία εμπλοκή της Ρωσίας στην περιοχή. Κάτι που θα βοηθούσε σημαντικά τα συμφέροντα τους , ιδιαίτερα αν η Ρωσία χάσει ολοκληρωτικά την Συρία στην οποία σήμερα έχει βάσεις και γενικότερα εφαλτήριο για την περιοχή.
 
  Ήδη, το πρώτο βήμα έγινε με τις απαράδεκτες δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών του Α Νταβουτογλου, ο όποιος ζητά η συνεκμετάλλευση από Κύπριους και Τουρκοκύπριους; των κοιτασμάτων, η απειλεί με διχοτόμηση (λες και τώρα είναι ενωμένο το νησί). Μάλιστα θελε να γίνει και πάλι το θέμα διμερές, μια και προτείνει « έξυπνα» τετραμερή με την συμμέτοχή Ελλάδας Τουρκιάς Κύπρου και Τουρκοκύπριων, πράγμα που βγάζει απέξω τον ΟΗΕ και « καταργεί « στην ουσία τα ψηφίσματα του Και βεβαία την διεθνοποίηση του θέματος ως «εισβολής και κατοχής».
   Μόνον που ο κ Νταβουτογλου βιάζεται και κάνει άγαρμπες κινήσεις που δημιουργούν και τεχνικά και νομικά ζητήματα.
 Από την άλλη , όσοι πιστεύουν πως τώρα είναι πιο εύκολο να περάσει μια «κακή» για την Κύπρο λύση, παραβλέπουν ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο. Και αυτό γιατί ο κ Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Κύπρου που ήταν υπέρ του ναι στο σχέδιο Ανναν, σήμερα έτσι όπως έχει έλθει η κατάσταση θα είναι πιο σκληρός και από τους αντίπαλους του στο δημοψήφισμα για το σχέδιο το 2004.
 Γιατί μετά και τις λανθασμένες κινήσεις του στο θέμα της οικονομίας, θα πρέπει να φάνει «σκληρός» και άκαμπτος στο εθνικό θέμα. Γι αυτό αντίθετα από ότι πιστεύουν πολλοί, σήμερα είναι πολύ πιο δύσκολο να περάσει σχέδιο παρόμοιο με αυτό του 2004 (Ανναν) και βεβαιως αδύνατο να υποστηριχτεί από τον κ Αναστασιαδη.
 Τώρα, δυστυχώς, το μονό που συμφέρει Κύπρο αλλά και Ελλάδα , είναι η καθυστέρηση στην οποία λύση και η διατήρηση του σημερινού «στάτους κβο», με επικαιροποιηση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αντιστοιχών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης
ptroupiotis@yahoo.gr