Στουρνάρας σε ρόλο... Τόμσεν εισηγείται χαράτσι και το 2013

Ανοικτή παραμένει η διατήρηση του χαρατσιού της ΔΕΗ και για το 2013, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost o Πρωθυπουργός δεν έχει πάρει τις τελικές του αποφάσεις.

Όπως τονίζουν στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, το θέμα είναι αντικείμενο συζήτησης  και στην κυβέρνηση και με την τρόικα...
 Ο τεχνοκράτης κ. Στουρνάρας αποδεικνύει ότι συνεχίζει το έργο του προκατόχου του χωρίς καμία παρέκκλιση και δισταγμό, τις δικές του καθυστερήσεις και αδυναμίες να τις φορτώνει στους πολίτες. Ξαφνικά και ενώ ξεκινούσε η σύνοδος κορυφής έριξε τη βόμβα για τη διατήρηση του χαρατσιού, συνομιλώντας με δημοσιογράφους σε μια κίνηση αψυχολόγητη, εκτός τόπου και χρόνου.

Ο πρωθυπουργός συνηθίζει να μην μιλάει για εσωτερικά θέματα όταν βρίσκεται στο εξωτερικό κάτι που «παραβίασε» ο Υπουργός Οικονομικών και με άκομψο τρόπο δημοσιοποίησε τη δική του εισήγηση δίνοντας την αίσθηση ότι είχε ληφθεί και η απόφαση.

Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαίωσε τη στάση που κράτησε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας σχετικά με τη δυνατότητα να δημιουργηθεί αποτελεσματικός μηχανισμός. Ο ίδιος φέρεται να έχει υποστηρίξει ότι ο εισπρακτικός μηχανισμός της ΔΕΗ είναι αξιόπιστος, χωρίς να δείχνει την ίδια σιγουριά για αυτόν που θα αναλάμβανε την είσπραξη του ενιαίου φόρου ακινήτων.

Η στάση του υπουργού έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις πληροφορίες που έδινε η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες ότι γίνεται προσπάθεια προκειμένου να πειστεί η τρόικα για το εισπρακτικό αποτέλεσμα του νέου ενιαίου φόρου.

Η θέση αυτή του κ. Στουρνάρα για παράταση το χαρατσιού βρίσκει αντίθετους τους κυβερνητικούς εταίρους, με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να το στηρίξουν.

Ο κ. Στουρνάρας θα πρέπει να απαντήσει γιατί τόσο καιρό δεν προχώρησε σε επικαιροποίηση  του αρχείου Ε9 όπως προβλεπόταν από το φορολογικό νόμο;

Γιατί καθυστερεί την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που θα έπρεπε να έχει γίνει από το τέλος Φεβρουαρίου. Γιατί καθυστερεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων;

Ακόμα και αν το σενάριο διατήρησης του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ μέχρι το τέλος του χρόνου να ήταν ηπιότερο, ο τρόπος που έγινε δείχνει πανικό και προχειρότητα.

Γιατί ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε τόσο απροετοίμαστος και εξέθεσε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση;
Γιατί τόσους μήνες δεν ετοίμασε τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα έπρεπε να ισχύσει από το 2013 όπως είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση;

Γιατί ο μηχανισμός του Υπουργείου Οικονομικών δεν είναι έτοιμος;

Γιατί την ανικανότητα του υπουργού  να πληρώσουν και πάλι όσοι έχουν μικρές περιουσίες  με μεγαλύτερο φόρο από αυτόν που θα πλήρωναν με τον ενιαίο φόρων ακινήτων, όπως είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός;

Μπορεί τις τελευταίες μέρες από την πλατεία Συντάγματος να έδειχναν τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανιτάκη σαν το «μαύρο πρόβατο» της κυβέρνησης αλλά αποδείχτηκε η δική τους προχειρότητα που εκθέτει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ο οποίος έχει πει «όχι άλλα μέτρα».

Η ανοχή για τον κ. Στουρνάρα τελείωσε, με ανεργία 30% και με μισθούς και συντάξεις στα τάρταρα δεν περισσεύει τίποτα, μόνο η οργή.