Fitch: Η Ελλάδα πέτυχε τον δημοσιονομικό στόχο για το 2012

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch σε έκθεσή του επισημαίνει ότι η Ελλάδα πέτυχε τον δημοσιονομικό στόχο που είχε τεθεί για το 2012 και υπήρξε ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα.
Η μείωση του ελλείμματος, όπως σημειώνεται, επετεύχθη λόγω του συνδυασμού μεγαλύτερων του αναμενόμενου περικοπών των πρωτογενών δαπανών της κυβέρνησης και την ελάφρυνση ιδιωτικού και δημοσίου χρέους...

Επισημαίνει ακόμα ότι η συνέχιση της προόδου σε ό,τι αφορά τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος δείχνει πως η ελληνική οικονομία εξισορροπεί.
Παρατηρεί ωστόσο ότι για την αποκατάσταση της ελληνικής οικονομίας σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξη είναι απαραίτητη η εφαρμογή των βαθύτερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα και των ιδιωτικοποιήσεων.
Ο οίκος επισημαίνει ότι η ύφεση φέτος θα φθάσει στο 4% του ΑΕΠ, ενώ εκτιμά ότι το χρέος θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, φθάνοντας στο 179% του ΑΕΠ για να υποχωρήσει στο 124% το 2020.
"Η Ελλάδα, που είχε το υψηλότερο έλλειμμα οποιασδήποτε χώρας της ευρωζώνης, έχει κάνει το μέγιστο δυνατό για να ισοσκελίσει τα δημοσιονομικά της.
Ωστόσο, έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει, πριν αρχίσει να πέφτει το χρέος της και να συμμορφώνεται με τη δημοσιονομική πολιτική της ΕΕ", επισημαίνει, σημειώνοντας ότι η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη.