Europol: Στα ίχνη ενός τεράστιου ποδοσφαιρικού σκανδάλου

Όταν το χρήμα παύει να αποτελεί μέσο και γίνεται αυτοσκοπός…
Η αποκάλυψη οικονομικών σκανδάλων ακόμη και σε χώρους όπως ο αθλητισμός που θα έπρεπε να κυριαρχούν οι αξίες και τα ιδεώδη δυστυχώς αποτελούν το τελευταίο διάστημα ολοένα και συχνότερο φαινόμενο…
Τυχαία πάντως δεν γίνεται… Το σχέδιο απαξίωσης θεσμών και αρχών δρομολογείται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς…
Οι ευρωπαίοι ανακριτές αποκάλυψαν χτες ένα τεράστιο σκάνδαλο που αφορά σε στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Champions League αλλά και των προκριματικών του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου αλλά και του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Τα ύποπτα παιχνίδια έγιναν στην Ευρώπη αλλά και στην Αφρική, την Ασία και την κεντρική και Νότιο Αμερική. Ο επικεφαλής της Europol Ρομπ Γουέινραϊτ ανέφερε πως συνολικά πρόκειται για 680 ύποπτες αναμετρήσεις – με τις 380 να έχουν πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη και τις λοιπές στις άλλες ηπείρους στην τριετία 2009 – 2011.
Οι αξιωματούχοι ανέφεραν πως το κύκλωμα αφορά 15 κράτη και τουλάχιστον 425 άτομα – αθλητές, διαιτητές και υψηλούς παράγοντες του ποδοσφαίρου- και εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Ο Φρίντχελμ Αλτχανς, Γερμανός ανακριτής της αστυνομίας του Μπόχουμ ανέφερε πως υπάρχουν αποδείξεις για 150 από αυτές τις υποθέσεις, οι οποίες ξεκινούσαν από τη Σιγκαπούρη με δωροδοκίες που ξεπερνούσαν τις 100.000 ευρώ για έναν αγώνα! Επίσης ,είπε ότι παρόλο που η γερμανική αστυνομία είχε αποδείξεις για κέρδος της τάξης των 8 εκατομμυρίων ευρώ, αυτό ίσως να αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου.
Οι αξιωματούχοι της Europol δεν αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένους αγώνες ούτε και σε ονόματα παικτών ή διαιτητών ή παραγόντων επειδή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η έρευνά τους.
Περιέγραψαν ωστόσο τον τρόπο με τον οποίο τα μέλη του συνδικάτου του οργανωμένου εγκλήματος δρούσαν. Ο ηγέτης της οργάνωσης είχε την έδρα του στη Σιγκαπούρη κι από εκεί ξεκινούσε ένα τεράστιο δίκτυο που απλωνόταν σε όλον τον κόσμο και στο οποίο το κάθε μέλος είχε μια συγκεκριμένη αποστολή.

pygmi.gr