Die Welt: Η Ελληνική Αστυνομία συγκαλύπτει τους βασανισμούς των ληστών της Κοζάνης

Σκληρή κριτική ασκεί η γερμανική εφημερίδα Die Welt στους χειρισμούς της ΕΛ.ΑΣ στην υπόθεση των τεσσάρων ληστών της Κοζάνης υποστηρίζοντας ότι η αστυνομία συγκαλύπτει βασανισμούς μέσω και των επεξεργασμένων φωτογραφιών.
Το κείμενο της εφημερίδας υπό τον τίτλο...
, «Η ελληνική αστυνομία συγκαλύπτει τα βασανιστήρια των ληστών» κάνει λόγο για καταγγελίες περί βασανισμού των κρατουμένων και προσπάθεια της αστυνομίας να παρουσιάσει διαφορετική εικόνα μέσω του photoshop.

«Οι οικογένειες των κρατουμένων και τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν φωτογραφίες που είχαν υποστεί επεξεργασία. Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου αμφιβολίες ότι η αστυνομία προσπάθησε να συγκαλύψει τα βασανιστήρια. Στο ερώτημα γιατί η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε δημοσίευση ρετουσαρισμένων φωτογραφιών ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, δεν είναι σε θέση να δώσει απάντηση» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
«Τον Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκε στην ελληνική επαρχία της πόλης Βελβεντού μια ληστεία τράπεζας και αποτέλεσε την απόδειξη της αυξανόμενη βίας της ελληνικής αστυνομίας αλλά και των ίδιων των ληστών.

Ακόμα οι περισσότεροι πολίτες μιλούν για το τι έπραξε η αστυνομία τότε: «Θα δημοσιεύονται φωτογραφίες των αυτοαποκαλούμενων μαχητών της ελευθερίας. Οι εικόνες είχαν αλλοιωθεί ψηφιακά και ως εκ τούτου δεν έδειξαν τα πραγματικά σημάδια κακοποίησης. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου για τη διερεύνηση των βασανιστηρίων, ενώ ο υπουργός δηλώνει ανίδεος για το πώς λειτουργεί το Photoshop.

Όλα ξεκίνησαν το πρωί της 1ης Φεβρουαρίου. Συνολικά οκτώ νεαροί επιτέθηκαν σε υποκαταστήματα δύο τραπεζών το χωριό της Κοζάνης. Δύο από αυτούς είναι γνωστοί από το 2008, από την αναρχική ομάδα των «Πυρήνων». Ήταν βαριά οπλισμένοι, είχαν πέντε οχήματα με τα οποία διέφυγαν και κράτησαν ένα όμηρο.

Η βία ήταν έντονη και από τις δύο πλευρές, τα πάντα ήταν πολύ καλά σχεδιασμένα και οι ληστές καθοδηγούνταν από την επαναστατική τους ιδεολογία, για να κλέψουν τα χρήματα. Στο τέλος, τέσσερις από τους δράστες συνελήφθησαν έπειτα από καταδίωξη.

Η αστυνομία έκανε λόγο για μια «δυναμική επέμβαση» και αργότερα είπε ότι ήταν έγιναν συμπλοκές με τους δράστες. Σύμφωνα με το δικηγόρο, και την οικογένεια του ενός από τους δράστες, Νίκου Ρωμανού, οι ισχυρισμοί αυτοί δεν είναι αλήθεια. Ο Ρωμανός είχε βασανιστεί στο αστυνομικό τμήμα για δύο ώρες.

Έπρεπε να γονατίσει με τα χέρια δεμένα, και τον ξυλοκοπούσαν επί δύο ώρες, δήλωσε ο δικηγόρος του.

Οι οικογένειες των δραστών και ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης δημοσίευσαν φωτογραφίες χωρίς ρετούς. Επομένως, μπορεί να είναι σχεδόν βέβαιο ότι η αστυνομία προσπάθησε να καλύψει τα ίχνη του ξυλοδαρμού. Αλλά γιατί να δημοσιεύει αυτές τις φωτογραφίες; «Δεν μπορώ να το εξηγήσω όλα», δήλωσε ο κ. Δένδιας.