Επιστράτευση των ναυτεργατών αποφάσισε η κυβέρνηση

Την επιστράτευση των ναυτεργατών αποφάσισε η κυβέρνηση μετά την κήρυξη νέας 48ωρης απεργίας που αποφάσισε σήμερα η ΠΝΟ με ψήφους 8 έναντι 7, δίνοντας συνέχεια στη κόντρα που έχει ξεσπάσει. Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά όπου πραγματοποιείται συγκέντρωση διαμαρτυρίας των μελών της ΠΝΟ, αφού οι ναυτεργάτες αρνούνται να παραλάβουν τα φύλλα πορείας τους...
Όπως δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, κ. Μουσουρούλης, «η απόφαση των ναυτεργατών να συνεχίσουν την απεργία τους και οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες δεν αφήνουν κανένα περιθώριο διαλόγου. Εισηγήθηκα ο ίδιος στον πρωθυπουργό την επιστράτευση καθώς πρέπει να αποκατασταθεί η διασύνδεση με τα νησιά μας και να μην υπάρξει κίνδυνος για την κοινωνία».

«Έπειτα από ένα εξαντλητικό πολυήμερο διάλογο προτείναμε την δέσμευση των ακτοπλόων για την έναρξη διαβούλευσης σχετικά με τις συλλογικές συμβάσεις, ωστόσο η πρόταση αυτή δεν ευδοκίμησε» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, η επιστράτευση θα ισχύσει από τις 6 τα ξημερώματα της Τετάρτης. Η απόφαση για επιστράτευση δημοσιεύθηκε και στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης.

Οι εργαζόμενοι της ΠΝΟ απαντούν στο μέτρο της επιστράτευσης με συλλαλητήριο στο λιμάνι του Πειραιά, που πραγματοποιείται αυτή την ώρα, όμως αρνούνται να παραλάβουν τα φύλλα πορείας τους. Είναι ενδεικτικό ότι στο σημείο έχουν σπεύσει έξι διμοιρίες των ΜΑΤ, αφού οι ναυτεργάτες έχουν κάνει κατάληψη στους καταπέλτες.

Η ανακοίνωση της ΠΝΟ

Σε ανακοίνωση της η ΠΝΟ σημειώνει ότι κατά τη συνεδρίαση η Διοίκηση «προέβη σε εκτενή αναφορά του περιεχομένου της συνάντησης που είχε χθες το βράδυ με τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, αλλά και επί του περιεχομένου της επιστολής που απεύθυνε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου στην Ομοσπονδία και κατέληξε ότι δεν απαντούν στα μείζονα και πρώτης προτεραιότητας αιτήματα του διεκδικητικού πλαισίου της απεργίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου του ΥΝΑ, που ξεκληρίζει τον κλάδο των ναυτεργατών και όλο το πλέγμα των νομικών κανόνων ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου, που τον συγκροτούν».

Επισημαίνεται επίσης ότι: «Πέραν της απόσυρσης του παραπάνω πολυνομοσχεδίου, τα αιτήματα του διεκδικητικού πλαισίου της απεργίας της Ομοσπονδίας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων και την εφαρμογή τους, την αποκατάσταση των αδικιών που έγιναν στις συντάξεις των απομάχων, κυρίων και επικουρικών, την αποκατάσταση της άδικης φορολόγησης των Ελλήνων ναυτεργατών και άλλα».

Η ΠΝΟ τονίζει ότι οι ναυτεργάτες παρά τις εντεινόμενες πιέσεις και την ενεργοποίηση απεργοσπαστικών μηχανισμών συνεχίζει την επιτυχημένη, όπως τη χαρακτηρίζει, απεργιακή κινητοποίησή τους για τα δίκαια αιτήματά τους και ζητάει για μια ακόμη φορά την κατανόηση των φίλων επιβατών για την ταλαιπωρία που υφίστανται, για την οποία, όμως, οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι οι Έλληνες ναυτεργάτες.