Ο βερεσές μας άφησε χρόνους

Ελλην Φορολογούμενος


Τράπεζα εστί βερεσετζίδικο , λέξις η οποία προέρχεται από την μεμετικήν (τουρκικήν)  .veresiye , και προφέρεται βερσιγιέ. ( έτσι που,  αν την ακούστε κάπου να την ξέρετε ) .

Τα λέμε αυτά διότι η μεμετικήν εσχάτως ακούγεται παντού σ’  όλα τα σήριαλς και τα βλέπουνε και στα καλά τα......
σπίτια , όλων των προαστίωνε , και των βορίονε, και των νοτίονε .


Ο βερεσές ετιμήθει και εκτιμήθηκε  δεόντως εις την πατρίδα μας , και ο θάνατός του , μας εχάλασε και μας έθλιψε  τα μάλα , τόσο που και η μούσα ενέπνευσε τον καλλιτέχνη και έγραψε τους παρακάτω στίχους : ( δώστε βάση στους στίχοι) 

Ο βερεσές απέθανε,

τον θάψανε στ' αγέρι,

και διαθήκη άφησε,

να 'ν ο παράς στο χέρι.

δηλαδή με μετρητά, παρά να χρεώνεσαι και να υπόσχεσαι να εξοφλήσεις στο μέλλον. το οποίο, μεθερμηνευόμενον, σημαίνει ότι , ο  ομιλών τοις μετρητής  είναι ο σωστός ο δε ομιλών επί πιστώση είναι μπαρούφας , καλή ώρα ο υπουργός επί των ναυτιλιακώνε, στον οποίο ανθρωπάκο είπανε ότι  χρειάζεται να αγοράσει λίγο  πολιτικό χρόνο , για τ΄ αφεντικό του.

Θα πρέπει υπουργάκο μου να ξέρεις  ότι τα ναυτάκια ξυπνήσανε και  αν δεν έχεις τα μουρμούρια στην τσέπη δηλαδίς  να  πλερώσεις τα δεδουλευμένα … άστο.

Εναλλαχτικά όμως υπάρχει και η έκφρασις ( αλλά και σχετικόν άσμα)  αυτά που λες εγώ τ’ ακούω βερεσέ: δηλαδίς χωρίς να δίνω και πολύ σημασία, χωρίς να τα λαμβάνω υπόψη  ή σε έχω απευθείας σύνδεση με Κάϊρον , είτε μας επιστρατέψεις είτε όχι…