Οσκαρ Πιστόριους: Το είδωλο έπεσε από το βάθρο

Την περασμένη Πέμπτη η Νότια Αφρική ξύπνησε με μια θλιβερή είδηση. Ο ραδιοφωνικός σταθμός Talk Radio 702, κάνοντας μια μικρή διακοπή από τα αγαπημένα του πρωινά τοκ σόου, εξαπέλυσε το νέο που αφορούσε δύο είδωλα της χώρας.
Ενα είδωλο του αθλητισμού, τον Οσκαρ Πιστόριους, και ένα είδωλο της ομορφιάς, τη Ρέεβα Στέενκαμπ. «Ο Πιστόριους σκότωσε τη φίλη του.........

Στέενκαμπ, με τέσσερις σφαίρες μέσα στο σπίτι του, νομίζοντας ότι είναι κάποιος διαρρήκτης». Η Νότια Αφρική είχε ζήσει μια παρόμοια τραγωδία το 2004, όταν ο πρώην αρχηγός των Σπρίνγκμποκς, της εθνικής ομάδας ράγκμπι, Ρούντι Βισάτζι είχε σκοτώσει τη 19χρονη κόρη του που γύριζε σπίτι τα ξημερώματα νομίζοντας ότι ήταν κάποιος που προσπαθούσε να του κλέψει το αυτοκίνητο.
Στην περίπτωση όμως του Οσκαρ Πιστόριους τα πράγματα ήταν ακόμη χειρότερα. Ο αθλητής μύθος των Παραολυμπιακών Αγώνων, ο άνθρωπος που απολάμβανε τον παγκόσμιο σεβασμό για την επιτυχία να μεταπηδήσει από τον κόσμο των αθλητών με αναπηρία στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα των αρτιμελών, κατηγορείται για φόνο εκ προμελέτης, όπως αποφάνθηκε το δικαστήριο της Πρετόρια την Παρασκευή. Στον Τύπο της χώρας άρχισαν ήδη να εμφανίζονται συγκλονιστικά στοιχεία για το περιστατικό. Η καθημερινή εφημερίδα «Beeld» αποκάλυψε ότι η αστυνομία είχε κληθεί από γείτονες που άκουσαν κραυγές από καβγά που προέρχονταν από το σπίτι του Πιστόριους, σε μια συνοικία υψηλής ασφάλειας. Επιπλέον, η «Beeld» ανέφερε ότι η νεαρή γυναίκα βρέθηκε γυμνή στο μπάνιο, αφού είχε δεχθεί τέσσερις σφαίρες και επικαλούνταν τη μαρτυρία του φρουρού του σπιτιού. Η αστυνομία δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, αλλά επέμεινε σε προηγούμενες δηλώσεις της ότι «υπήρχαν στο παρελθόν πληροφορίες για έντονους καβγάδες στο σπίτι του Πιστόριους».

Το σοκ που υπέστησαν οι Νοτιοαφρικανοί ήταν εκκωφαντικό, όσο και ο θόρυβος από την κατάρρευση ενός παγκόσμιου ειδώλου. «Ενα χαμόγελο που σε κατακτά, μια ηρεμία που σε αφοπλίζει, μια δύναμη που δεν θέλει να επιδεικνύεται» έγραφε για τον Πιστόριους στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου η ιταλική εφημερίδα «Gazzetta dello Sport». Ο Νοτιοαφρικανός ζούσε στη βρετανική πρωτεύουσα το όνειρό του, αφού έπειτα από μακρόχρονη δικαστική μάχη με τη Διεθνή Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) είχε καταφέρει να πάρει το διαβατήριο για τους αγώνες των αρτιμελών αθλητών. Η IAAF ισχυριζόταν ότι τα πρόσθετα μέλη που χρησιμοποιεί ο Πιστόριους του δίνουν πλεονέκτημα έναντι των άλλων αθλητών, αλλά ο Νοτιοαφρικανός κατάφερε να κερδίσει την υπόθεση στο Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάννης και να του επιτραπεί η συμμετοχή σε διοργανώσεις αρτιμελών αθλητών.

Στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου κατάφερε να προκριθεί ως τα ημιτελικά συγκλονίζοντας την παγκόσμια αθλητική κοινότητα. Στη συνέχεια συμμετείχε στους Παραολυμπιακούς κατακτώντας δύο χρυσά μετάλλια στα 400 μ. και στα 4x400 μ. και ένα ασημένιο στα 200 μ. Μετά την κούρσα των 200 μ. ο επονομαζόμενος «Blade Runner» αποκάλυψε μία πτυχή του χαρακτήρα του, ελάχιστα γνωστή. Εκνευρισμένος μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες κατηγόρησε τον νικητή του αγωνίσματος Βραζιλιάνο Αλαν Ολιβέιρα ότι χρησιμοποιούσε πιο μακριά πρόσθετα μέλη. Κάτι το οποίο σκέφτονταν αρκετοί αντίπαλοί του για τον Πιστόριους, αλλά δεν τολμούσαν να εκστομίσουν με δεδομένη τη δημοτικότητά του. Η επίθεση στον Ολιβέιρα ήταν μια πρώτη δημόσια ρωγμή στην εικόνα του «καλού παιδιού», αλλά στη συνέχεια ο Πιστόριους προσπάθησε να την κλείσει ζητώντας συγγνώμη για το ύφος του, αλλά όχι και για το περιεχόμενο των δηλώσεών του.

Από την Πέμπτη τα ξημερώματα ο Πιστόριους ζει το τέλος του success story που ο ίδιος έγραψε εδώ και εννέα χρόνια. Από τις αρχές του 2004, όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με τον στίβο. Εχοντας μάθει να ζει από τα 11 του χρόνια χωρίς κάτω άκρα, εξαιτίας ενός εκ γενετής προβλήματος, συνήθισε να περπατά και να αθλείται με πρόσθετα μέλη. Η στροφή του στον στίβο αποδείχθηκε νικηφόρα. Επειτα από οκτώ μήνες κοπιαστικής προπόνησης θα λάμψει στους Παραολυμπιακούς της Αθήνας κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στα 200 μ. και ένα χάλκινο στα 100 μ. Στο Πεκίνο το 2008 κατακτά τρία χρυσά μετάλλια στα 100 μ., 200 μ. και 400 μ. και μαζί τον τίτλο του «Μπολτ των Παραολυμπιακών». Η μάχη του όμως για να γίνει ο πρώτος αθλητής με πρόσθετα μέλη που θα αγωνιστεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες τον μετατρέπει σε παγκόσμιο σύμβολο και εκτοξεύει τη δημοτικότητά του. Θα ακολουθήσουν τα μεγάλα συμβόλαια με αθλητικές εταιρείες και όχι μόνο. Από την Πέμπτη όμως άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Η Νike έσπευσε να κατεβάσει από την ιστοσελίδα του Πιστόριους τη διαφήμισή της με το τραγικά ειρωνικό σλόγκαν «Είμαι μια σφαίρα μέσα σε μια κάννη», ενώ το συνδρομητικό τηλεοπτικό κανάλι της Νότιας Αφρικής M-Net απέσυρε τη διαφήμιση για τα Οσκαρ στα οποία συμμετείχε και ο συνώνυμός του Πιστόριους «για λόγους σεβασμού και συμπάθειας προς τους γονείς του θύματος». Ο εκπεσών άγγελος δεν πουλάει πια.




Τα επεισόδια του άλλου προφίλ
Οι σχέσεις του με τις γυναίκες και τα όπλα

Ευγενικός, καλοδιάθετος, ακομπλεξάριστος. Αυτά ήταν τα στοιχεία της δημόσιας εικόνας του Οσκαρ Πιστόριους. Και όμως, στην προσωπική του ζωή είχε μεγάλα προβλήματα, όπως προκύπτει από μια σειρά μικρά και μεγάλα επεισόδια που κατά καιρούς είχαν δημοσιοποιηθεί και τα οποία τώρα επανέρχονται στην επιφάνεια σε μια προσπάθεια ανασύνθεσης ενός διαφορετικού προφίλ του. Τα επεισόδια αποκαλύπτουν έναν χαρακτήρα ζηλόφθονο και επιθετικό. Το 2012, λίγο μετά τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, είχε ένα δημόσιο επεισόδιο με τον μεγαλοεπιχειρηματία Κουίντον φαν ντερ Μπουργκ στις εξέδρες των VIP της πίστας του Κιαλάμι. Ο Πιστόριους τον απείλησε ότι «θα του κόψει τα πόδια» διότι θεώρησε ότι του είχε... κλέψει μια 18χρονη κοπέλα, ενώ είχε επιτεθεί και στον τηλεπαρουσιαστή Μαρκ Μπάτσελορ, φίλο του υποτιθέμενου αντίζηλού του. Ο Φαν ντερ Μπουργκ είχε απαντήσει στην επίθεση με αγωγή την οποία απέσυρε στη συνέχεια λέγοντας ότι «αυτή δεν ήταν η κοπέλα του Πιστόριους».Το 2009 είχε περάσει μία νύχτα στο κρατητήριο, όταν τον κατήγγειλε μια γειτόνισσά του ότι τη χτύπησε στη διάρκεια μιας γιορτής στο σπίτι του. Το επεισόδιο δεν είχε δικαστική συνέχεια, αν και ο Πιστόριους τότε είχε ισχυριστεί ότι «η γυναίκα και ο αστυνομικός που με συνέλαβε ήθελαν να με εκδικηθούν».

Μπλεξίματα με την αστυνομία είχε και μία ακόμη φορά, όταν οδηγώντας μεθυσμένος ένα μηχανοκίνητο σκάφος έπεσε πάνω σε μια μισοβυθισμένη προβλήτα. Εκτινάχθηκε στη θάλασσα και γλίτωσε από τον πνιγμό χάρη σε έναν φίλο του που βρισκόταν μαζί του στο σκάφος.

Η σχέση του με τη Ρέεβα Στέενκαμπ είχε διάρκεια ενός έτους, αλλά είχαν να βρεθούν από τον Νοέμβριο λόγω των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων. Πάντως, όταν συνδέθηκε με το μοντέλο η πρώην του Σαμάνθα Τέιλορ αντέδρασε άσχημα και είχε απειλήσει ότι θα αποκαλύψει «πώς φέρεται ο Πιστόριους στις γυναίκες», αλλά στη συνέχεια διέψευσε την απειλή της.

Η σχέση του με τα όπλα ήταν ιδιαίτερα στενή. Μάλιστα σε συνέντευξή του τον Δεκέμβριο του 2011 είχε αποκαλύψει ότι «όταν δεν μπορώ να κοιμηθώ πάω στο κοντινό πεδίο βολής και πυροβολώ». Σύμφωνα με δημοσιογράφο της «Daily Mail» που τον είχε επισκεφθεί σπίτι του, είχε δει «ένα όπλο στο κρεβάτι του, ένα αυτόματο στο παράθυρο και μπαστούνια του κρίκετ και του μπέιζμπολ πίσω από την πόρτα».