Δανεισμός φρεγατών από Γαλλία με φόντο ΑΟΖ και έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Λίγες ώρες πριν από την επίσημη ολιγόωρη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα, η γαλλική εφημερίδα Le Figaro αναφέρεται σε σχέδιο συνεργασίας των δύο χωρών σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά.
"Η Γαλλία επιθυμεί να παράσχει τεχνογνωσία προς την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του κράτους...
Η γαλλική κυβέρνηση θέλει επίσης να προτείνει ένα σχέδιο συνεργασίας, που βασίζεται σε ένα "δανεισμό" δύο φρεγατών", σημειώνει η εφημερίδα, συνδέοντας το συγκεκριμένο σχέδιο με τις έρευνες που θα ξεκινήσει η Ελλάδα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Αιγαίο.
Η υπόθεση Fremm "εξυπηρετεί" την κυβέρνηση για τους εξής λόγους. Ικανοποιεί τους Γάλλους, που θέλουν πάση θυσία να "σπρώξουν" το πρόγραμμα των φρεγατών Fremm.

Πάντως σύμφωνα με στρατιωτικούς κύκλους ο "δανεισμός" των δύο πλοίων είναι η αρχή για να προωθηθεί ξανά η υπόθεση με την αγορά των έξι γαλλικών φρεγατών, που είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τη χώρα και λόγω οικονομικής κρίσης είχε σταματήσει. Αν η Αθήνα πει ναι στην πρόταση Ολάντ, θα είναι ένα πολύ καλό "δώρο" για τον Γάλλο πρόεδρο.
Αναζωπυρώνει "επικοινωνιακά" το θέμα της ανακήρυξης AOZ, για το οποίο από τις ΗΠΑ τουλάχιστον έχει ανάψει "κόκκινο" και η κυβέρνηση έχει λάβει το μήνυμα.

Η ανακοίνωση για τις Fremm θα δείξει ότι γενικώς δεν κάνουμε πίσω και προετοιμαζόμαστε μακροπρόθεσμα για να "είμαστε δυνατοί".
Δίνει "ελπίδα σωτηρίας" στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, τα οποία στήριζαν το όποιο ενδεχόμενο εξόδου από τη βαθιά κρίση στην οποία βρίσκονται στο πρόγραμμα ναυπήγησης Fremm.