Γιώργος Παπακωνσταντίνου: "Δεν αλλοίωσα εγώ τη λίστα Λαγκάρντ. Ο χειρισμός με το CD δεν ήταν και ο καλύτερος"

Από την αρχή της εκπομπής ο πρώην υπουργός της Οικονομίας και στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, Γ. Παπακωνσταντίνου, ξεκίνησε να δίνει εξηγήσεις για το φλέγον ζήτημα της "λίστας Λαγκάρντ".
Όλοι ξέραμε ότι υπάρχουν πολλά χρήματα στο εξωτερικό, σημείωσε από την αρχή ο πρώην "τσάρος" της Οικονομίας...
Υπενθύμισε πως κατά καιρούς υπήρχαν διάφορες λίστες και ανέφερε ως παράδειγμα την λίστα από το Λιχτενστάιν η οποία είχε σταλεί με επίσημο τρόπο από τις αρχές του κράτους.
Μία λίστα, σημείωσε ο πρώην υπουργός, η οποία "πήρε" 14 μήνες για να υπάρξει μία πρώτη αξιοποίηση.

Η ιστορία με την λίστα Λαγκάρντ, κατά τον κ. Παπακωνσταντίνου, ξεκίνησε προς το τέλος της άνοιξης, όταν είχε ενημέρωση ο ίδιος από το διοικητή της ΕΥΠ, τον κ. Μπήκα πως οι γαλλικές αρχές έχουν λίστα που αφορά σε υπηκόους πολλών χωρών με καταθέσεις στην Ελβετία, ανάμεσά τους και Έλληνες.

Επίσης ενημερώθηκε ο τότε υπουργός πως εάν υπήρξε ενδιαφέρον από την Ελλάδα θα υπήρξε ανταπόκριση από τις γαλλικές αρχές.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου πλησίασε σε εκοφίν την κ. Λαγκάρντ και την ρώτησε κατά πόσο ήταν διατεθειμένη η Γαλλία να δώσει στοιχεία.

Η απάντηση της κ. Λαγκάρντ, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, ήταν ναι αλλά όχι άμεσα.
Τελικά έρχεται το cd αντίγραφο αυτού που έχουν οι γαλλικές αρχές και όπου μέσα υπάρχουν περίπου 2.000 ονόματα, τα οποία τα δίνει σε συνεργάτη του και ζητά να ελεγχθούν 20 συγκεκριμένα πρόσωπα ενώ ζητά κόπια και να φυλαχθεί το cd.

Τα 20 ονόματα δόθηκαν στον κ. Καπελέρη, ζήτησε έλεγχο των προσώπων των συγκεκριμένων, όπερ και εγένετο. Ο κ. Καπελέρης του έφερε κάποια στοιχεία και είπε στον κ. Παπακωνσταντίνου πως υπάρχουν ενδείξεις βάσιμες ότι υπάρχει φοροδιαφυγή, οπότε με τη σειρά του ο πρώην υπουργός ζήτησε να συνεχιστεί η έρευνα.
Όσο για το πότε έφτασε στα χέρια του το cd, αυτό έγινε τον Οκτώβριο του 2010 μέσω του πρέσβη της Ελλάδας στη Γαλλία στον οποίον δόθηκε ο φάκελος με το υλικό από τις γαλλικές αρχές, χωρίς όμως ο πρέσβης να γνωρίζει τι έχει μέσα το cd. Αυτό έγινε τις πρώτες ημέρες του Οκτώβρη του 2010.
Επίσης επεσήμανε ότι η λίστα έφτασε στην Ελλάδα με δική του πρωτοβουλία ενώ εξήγησε ότι δεν πρωτοκόλλησε το έγγραφο, μόλις το παρέλαβε, γιατί δεν αποτελούσε ακόμα επίσημο στοιχείο του ελληνικού κράτους.

Παπακωσταντίνου στην ΝΕΤ από Newscaster