Ψάχνουν αντίβαρο στη λίστα Λαγκάρντ

Η φθορά που ήδη αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ δεν είναι θέμα αμελητέο για την Ιπποκράτους, παρότι καθημερινά εμφανίζονται λάβροι μιλώντας για στημένες επιθέσεις εναντίον τους...
Στο πάλαι ποτέ κραταιό Κίνημα γνωρίζουν πολύ καλά ότι το θέμα θα απασχολήσει για καιρό την κοινή γνώμη, ενώ σίγουρα θα μονοπωλήσει για μεγάλο διάστημα την επικαιρότητα, καθώς θα βρίσκεται σε εξέλιξη η προανακριτική επιτροπή που έχουν ζητήσει τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης. Παράλληλα εκκρεμεί η κατάθεση αντίστοιχου αιτήματος και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ξέρουν λοιπόν ότι κάθε εξέλιξη θα αντανακλά στο κόμμα τους, ότι και η πολιτική της συγκυβέρνησης το ίδιο διάστημα θα είναι πολύ σκληρή για το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, επομένως θα είναι δύσκολο να προχωρήσει η επιχείρηση επικοινωνιακής αναστήλωσης του ΠΑΣΟΚ, την οποία τόσο πολύ έχει ανάγκη ο Ευάγγελος Βενιζέλος προκειμένου να ανασυντάξει τις κομματικές δυνάμεις και να αντιμετωπίσει μια χρονιά η οποία θα είναι καυτή από κάθε άποψη, ενώ παράλληλα υπάρχει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδειχθεί και... εκλογική.

Όπως είναι λοιπόν φυσικό, στην Ιπποκράτους από τώρα ψάχνουν μια συνταγή άμυνας και ήδη προσανατολίζονται σε μία σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων προκειμένου να αντιστρέψουν τις κακές εντυπώσεις.

«Χρονιά στροφής»
Ο Βενιζέλος με το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του σηματοδότησε ήδη τις προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ για το 2013, το οποίο χαρακτηρίζει ως «χρονιά της στροφής».

Συγκεκριμένα η Ιπποκράτους θα δώσει όλο της το βάρος στην προβολή ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης της χώρας, στην αντιμετώπιση της ανεργίας και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και, κυρίως, στο θέμα της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Σε αυτή την κατεύθυνση καταθέτει τροπολογία για να συζητηθεί και να ψηφιστεί με το φορολογικό νομοσχέδιο, που θα προβλέπει την εξαίρεση των ατόμων με βαριές αναπηρίες από τις περικοπές στα δώρα εορτών, τις συντάξεις και το ΕΚΑΣ.

Παράλληλα, δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι το φορολογικό που συζητείται στη Βουλή «εξυπηρετεί μόνο δημοσιονομικούς στόχους και δεν έχει σχέση με την ολοκληρωμένη εθνική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, που έχει ανάγκη η οικονομία και η χώρα».

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στη Βουλή, ακόμη, σκοπεύει να καταθέσει και τις υπόλοιπες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, όπως είναι η απαλλαγή για τους τόκους των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, διεκδικώντας την υιοθέτησή τους, ενώ μετά την ολοκλήρωση της ψήφισης του νομοσχεδίου θα προχωρήσει σε νέες πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση του εθνικού φορολογικού συστήματος, με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ώστε να κατανέμονται δίκαια τα βάρη.

Παράλληλα, με... μπαράζ νομοσχεδίων το τελευταίο χρονικό διάστημα – ούτε οι υπουργοί του Σαμαρά δεν έχουν καταθέσει τόσα, μας έλεγαν χαρακτηριστικά κύκλοι της Ιπποκράτους! – ο Βενιζέλος επιδιώκει για μία ακόμη φορά να πάρει τα ηνία των πρωτοβουλιών από τους άλλους δύο κυβερνητικούς του εταίρους.

Ας σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη καταθέσει στη Βουλή τρεις προτάσεις νόμου για τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών, για την ανακούφιση των δανειοληπτών και την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, καθώς και νομοσχέδια για την αναβάθμιση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και την καθιέρωση υποτροφιών φοιτητών με κοινωνικά κριτήρια.

Επιπλέον, προετοιμάζει παρέμβαση στα θέματα του φαρμάκου και της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, ενώ έχει ζητήσει από τον Αντώνη Μανιτάκη να δοθούν στη δημοσιότητα τα κενά, στα οποία θα απορροφηθούν οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Όσο για τις επικείμενες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, έχει ζητήσει από την κυβέρνηση τη διεύρυνση του κοινωνικού και του νυχτερινού τιμολογίου.

To συνέδριο
Σε θεσμικό επίπεδο τώρα η Ιπποκράτους συνεχίζει την πρωτοβουλία κατά της ρατσιστικής βίας και της Χρυσής Αυγής και, παράλληλα, προετοιμάζει τις προτάσεις της για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Για να δούμε τι θα προτείνει για τον «περίφημο» νόμο περί ευθύνης υπουργών, τον οποίο ο ίδιος ο Βενιζέλος – μαζί με τον Προκόπη Παυλόπουλο – εμπνεύστηκε...

Και βέβαια, να μην ξεχνάμε και το επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ για τον Φεβρουάριο, ενόψει του οποίου θα πραγματοποιηθούν αλλεπάλληλες εκδηλώσεις και συνεδριάσεις σε όλη τη χώρα, σε πρώτη φάση από τις 11 έως τις 21 Ιανουαρίου.
Και σε όσους είχαν σκεφτεί και ανοιχτά διατυπώσει την απορία «μα θα υπάρχει ΠΑΣΟΚ μέχρι το συνέδριο;», ο Βενιζέλος απαντά με... κινήσεις ματ! «Καθαρίζει» το εσωκομματικό πεδίο τελειώνοντας οριστικά (;) με το παπανδρεϊκό περιβάλλον – εξάλλου η διαγραφή Παπακωνσταντίνου, εκτός από το αυτονόητο θέμα της λίστας, κινείται και προς αυτή την κατεύθυνση –, ενώ παράλληλα, μαζί με τη νέα ταυτότητα και αναδιοργάνωση του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει να συμμετέχει στον διάλογο για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.

Για να μην νομίζετε πάντως ότι ο μόνος κοσμοπολίτης του ΠΑΣΟΚ ήταν ο Παπανδρέου με την... οργανωσούλα του – τη Σοσιαλιστική Διεθνή –, ο Βενιζέλος, ο οποίος σύντομα θα επισκεφθεί το Βερολίνο σε πρώτη φάση, καθώς θα ακολουθήσουν κι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σκοπεύει να διοργανώσει συνάντηση των σοσιαλιστών του Νότου στην Αθήνα, και μάλιστα πριν από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον Φεβρουάριο.

Με τι λεφτά, θα σας γελάσουμε, αφού ακόμη δεν έχουν καταφέρει να εξοφλήσουν τα δώρα Χριστουγέννων στους υπαλλήλους του κόμματος!