Η χαμένη αξιοπιστία στο πολιτικό σύστημα μήνυμα ανατροπής

Οι πρόθεση ψήφου και οι δημοτικότητες που διαβάζουμε στις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται σε μη εκλογική περίοδο μικρή αξία έχουν.
Τα ποιοτικά στοιχεία είναι  αυτά που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εκεί μετριέται η πολιτική εμπιστοσύνη προς τα κόμματα, τη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό...
Στην δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύεται σήμερα στον Επενδυτή, η πολιτική εμπιστοσύνη πέφτει στο 2,6 στην κλίματα 0-10. Είναι εντυπωσιακό ότι το 37%  των ερωτηθέντων βάζουν 0!

Και μπορεί η κυβέρνηση να επικαλείται την κυβερνητική συνοχή αλλά χωρίς κοινωνική συνοχή που σημαίνει πολιτική εμπιστοσύνη δεν  μπορεί να υπάρξει ομαλή διακυβέρνηση.

Το ανησυχητικότερο όλων είναι η αύξηση αρνητικής γνώμης για τη  Δημοκρατία, που αγγίζει το 24%, ας μην αναρωτιούνται λοιπόν για την εκρηκτική άνοδο της Χρυσής Αυγής.

Υπάρχει και ένα μήνυμα ανατροπής του πολιτικού σκηνικού, αυτή η ισοπαλία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ κάτω από το 20% αλλά και η στασιμότητα του κόμματος του κ. Τσίπρα δείχνουν ότι οι πολίτες δεν ικανοποιούνται από τις δύο προτάσεις που κυριαρχούν στη χώρα.

Η κόπωση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανής, πλέον το μήνυμα γίνεται ξεκάθαρο, αυτοί που συνειδητά λένε ότι δεν θα ψηφίσουν είναι το 14,8% των ερωτηθέντων. Ενώ στην εκτίμηση ψήφου ένα 6,6% δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα.

Το πολιτικό σύστημα με τις επιλογές του, όπως η οπερέτα στη βουλή το βράδυ της ψηφοφορίας για τη λίστα Λαγκάρντ, φροντίζει να απομακρύνει όλο και περισσότερους ψηφοφόρους. Το παλιό έχει πεθάνει και το νέο δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί…