O Πούτιν στην Τουρκία. Συρία και ενέργεια τα κρίσιμα θέματα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται σε λίγες ώρες να φτάσει στην Κωνσταντινούπολη για να ξεκινήσει η επίσημη επίσκεψη του στην Τουρκία. Ο Ρώσος πρόεδρος είχε αναβάλλει το ταξίδι του στην Τουρκία τον Οκτώβριο, μετά από την προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρα που είχε υποχρεώσει σε προσγείωση επιβατικό αεροσκάφος που εκτελούσε δρομολόγιο Μόσχας-Δαμασκού και είχε κατασχέσει μέρος των αποσκευών με τη δικαιολογία πως υπήρχε στρατιωτικό υλικό...
Yπο κανονικές συνθήκε η επίσκεψη θα έπρεπε να γίνει στην Άγκυρα, αλλά ο Πούτιν φτάνει στην Τουρκία με αφορμή επιχειρηματικό συνέδριο Τουρκίας-Ρωσίας γι'αυτό και πάει στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Πούτιν θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντγογάν στο γραφείο του τούρκου πρωθυπουργού στο παλάτι Ντολμάμπαχτσε στο Βόσπορο. Βασικό θέμα συζήτησης θα είναι η Συρία , με την Τουρκία να στηρίζει τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες και την Ρωσία τον Άσαντ. Ο Πούτιν αναμένεται να θέσει ξεκάθαρα τις θέσεις της Μόσχας, την αντίθεση της με την εγκατάσταση των Patriot του ΝΑΤΟ στα σύνορα με τη Συρία.

Πάντως Πούτιν και Ερντογάν θα συζητήσουν και την ενεργειακή συνεργασία. Καθώς Ρωσική εταιρεία κατασκευάζει τον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου στην Τουρκία με τη Μόσχα να διεκδικεί και την κατασκευή άλλων δυο πυρηνικών σταθμών στην Τουρκία. Επίσης η Ρωσία θεωρεί σημαντική αγορά φυσικού αερίου την Τουρκία αλλά και ο Πούτιν αναμένεται να συζητήσει και το έργο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Σαμψούντας-Τζέϊχαν που θα μεταφέρει το ρωσικό αέριο στα «ζεστά νερά» της Μεσογείου μέσω Τουρκίας.